Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  "Može li Srbija bez nauke?”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

28. 06. 2016. Press centar UNS-a, 28. jun 2016. godine u 11 sati

"Može li Srbija bez nauke?”

Fondacija Centar za demokratiju, u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom, je organizovala debatu

 

TEMA: "Može li Srbija bez nauke?"

Fondacija Centar za demokratiju, u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom, je organizovala debatu u okviru projekta Demokratski politički forum, koja se održala u utorak 28. juna 2016. godine od 11 do 14 časova u  Press centru Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova broj 6/III.

Tema debate je bila: "Može li Srbija bez nauke?", a uvodnu reč dao je predsednik UO Fondacije Centar za demokratiju prof. dr Dragoljub Mićunović.

Jedan od najvažnijih parametara o stepenu razvijenosti jedne države je i procenat novca iz budžeta koji se izdvaja za nauku. Nažalost, i tu je Srbija na poslednjem mestu u Evropi. Postoji ubedljiva korelacija između ulaganja u nauku i privrednog, obrazovnog i kulturnog razvoja jedne zemlje.

Poslednji potez Vlade – kojim povlači predlog svog ministra da deblokiraju i tako minimalna sredstva za predložene naučne projekte, neodgovorno stavlja naučne ustanove u stanje umirućeg mirovanja.

Smatrali smo neophodnim hitno otvaranje debate i alarmiranje javnosti o teškim posledicama po društvo i privredu koje mogu nastati iz ovakvog odnosa prema nauci.

Pored uvodničara, svoje učešće su potvrdili prof. dr Dejan Filipović (dekan Geografskog fakulteta), Vigor Majić (direktor Istraživačke stanice “Petnica”), dr Zoran Ognjanović (direktor Matematičkog instituta SANU), dr Bojan Radak (pomoćnik direktora Instituta za nuklearne nauke “Vinča”), prof. dr Marko Malović (Institut ekonomskih nauka), i drugi naučni radnici, predstavnici relevantnih institutcija i nevladinih organizacija.

Sadržaj prethodnih debata možete pogledati na sajtu  www.politickiforum.org.

 

Demokratski politički forum je projekat kojim je Centar za demokratiju pokrenuo seriju debata o strateškim pitanjima razvoja Srbije i srpskog društva. Sa predstavnicima političkih stranaka, civilnog društva, stručnih krugova i drugih članova „političke zajednice“ na Forumu pokrećemo razgovore o različitim političkim projektima i javnim politikama. Ove debate, preko interaktivnog Internet sajta, nastojimo da učinimo što više dostupnim široj javnosti kakobi i građani, koji u njima ne učestvuju neposredno, mogli da izraze svoja mišljenja i predloge.

Fondacija Centar za demokratiju jedna je od nevladinih organizacija sa najvećim iskustvom i stručnošću u Srbiji. Osnovao ga je 1994. godine profesor Dragoljub Mićunović, sa grupom istaknutih intelektualaca. FCD je najpoznatiji po svom sedmogodišnjem projektu POLITEIA i projektu zapošljavanja žena, a najvažnije aktuelne aktivnosti Fonda su Demokratski politički forum, pokrenut s ciljem utvrđivanja praktičnih evropskih politika u Srbiji, kao i projekat Snaga društvene odgovornosti, koji se bavi promovisanjem ekonomskih i socijalnih prava.

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS

Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs