Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  "Trideset godina od Osme sednice CK SK Srbije"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

22. 09. 2017. Press centar UNS-a, 22. septembar 2017. godine

"Trideset godina od Osme sednice CK SK Srbije"

Udruženje građana "Sloboda" je organizovalo konferenciju za novinare

 

Press centar UNS-a/ PETAK, 22. septembar 2017. godine u 12 sati

TEMA: "Trideset godina od Osme sednice CK SK Srbije"

Udruženje građana "Sloboda" obeležilo je 30 godina od Osme sednice CK SK Srbije konferencijom za novinare u petak 22. septembra u 12 sati u Press centru UNS-a.

Govornici: dr Petar Škundrić, Zoran Anđelković, prof. dr Aleksandar Rastović i dr Radovan Radinović

Moderator: Ljiljana Milanović

"Trideset burnih godina protutnjalo je od čuvene  Osme sednice CK SKS, koja je bila sublimirani napor da se odsgovori na višegodišnju krizu koja je potresala tadašnju zajedničku državu i društvo, tako što će se definisati njeni koreni, manifestacije i način izlaska iz nje.

Osmom sednicom je prvi put javno ,pred očima cele jugoslovenske javnosti otvoreno pitanje krize sa namerom da se odmah počne rešavati, sa tim da su se predlozi odnosili samo na Srbiju.

Ključni problem, kao i danas, bilo je dramatično stanje na Kosovu i Metohiji, gde su Albanci nasiljem nad Srbima i Crnogorcima menjali demografsku strukturu stanovništva težeći otcepljenju i stvaranju albanske države na srpskoj teritoriji.

Zato Osma sednica nije bila nikakva borba za vlast u vrhu srpske Partije i države, niti obračun između nekakve autoritarne i demokratske  Srbije. U metodološkom poimanju Osme sednice, Kosmet je predstavljao „vrh ledenog brega“, čiji su pojavni oblici separatizma eskalirali do te mere da su se morali rešavati brzo i efikasno."

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs