Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  „Stavimo tačku na pljačku“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

23. 01. 2018. Press centar UNS-a, 23. 1. u 11 sati

„Stavimo tačku na pljačku“

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je organizovalo konferenciju za novinare

 

Press centar UNS-a/ UTORAK, 23. januar 2018. godine u 11 sati

TEMA: „Stavimo tačku na pljačku“

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije se nije pomirilo sa nemoralom u politici Srbije i donošenjem neustavnog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija kojim su penzije kao stečeno imovinsko pravo, bez saglasnosti penzionera smanjene do 20 odsto.

Govorili su: Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica  Srbije, dr Milan R. Kovačević, ekonomista, Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije i Dragan Radović, ekonomista.

 

Za tri godine nije isplaćeno oko 600 mil. evra a da se ne zna gde je taj novac potrošen. Vršioci najviših državnih funkcija nam nemoralno zahvaljuju što su na to pristali iako nas ništa nisu pitali!

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je sa Udruženjem sindikata penzionera Srbije organizovalo javne proteste sa zahtevima da Ustavni sud ostvari svoju funkciju i Zakon poništi. Vladi Srbije, javnosti Srbije, Narodnoj skuštini Srbije. Ustavnom sudu Srbije smo dostavljali zahteve da se Zakon poništi! Na takav način smo sprečavali da se neustavno smanjenje penzija zaboravi. Diskriminacija oštećenih penzionera se nastavlja jer ne dobijaju najavljene procente usklađivanja penzija.

Većina oštećenih penzionera po osnovu primene Zakona ni posle tri godine nije ništa lično uradila da se smanjenje penzija prekine. Uspavani su očekivanjem da će neko drugi da se bori za njihova prava. Nema drugog, moramo sami! I pored svakodnevnih izjava vršilaca najviših funkcija da nam nikada nije bilo bolje Zakon ne ukidaju. Sada je jasno da cilj donošenja Zakona nije bio finasijska stabilizacija.

Po Zakonu o obligacionim odnosima i nekih tumačenja, od 1.11.2017. godine teče zastara za finansijska potraživanja po osnovu smanjenja penzije, starija od tri godine. Kašnjenjem u podnošenju zahteva oštećeni verovatno gube pravo samo na iznos za mesece kašnjenja u pokretanju sudskog postupka. Ponašanje Ustavnog suda Srbije je najverovatnije u funkciji odlaganja odluke o ustavnosti Zakona i dovođenja potraživanja oštećenih pred zastaru. Prema našim informacijama u toku je rad na izradi Predloga za izmene Zakona o PIO kojima je moguće i ukidanje obaveza države kao garanta fonda PIO i isplati  neisplaćenih penzija.

Najveći broj sindikata zaposlenih u donošenju i primeni Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ne vidi opasnost po urušavanje fonda PIO i ugrožavanja stečenih prava zaposlenih.

Obraćanjem oštećenih penzionera neposrdno fondu PIO sa Zahtevima i Žalbama zbog ćutanja uprave, Predlogom Državnom prevobranilaštvu Srbije za mirno rešenje spora, Upravnom i parničnom sudu ostvarujemo cilj da se oštećeni penzioneri masovno obrate nadležnim institucijama radi zaštite svojih prava.

Kampanja je izuzetno prihvaćena u svim gradovima Srbije i prema našim podacima i procenama do sada je podneto više od 90 000 zahteva Fondu PIO. Naš cilj je podnošenje preko 200 000 zahteva, pokretanje postupaka radi sprečavanje zastarevanja potraživanja i slanje poruke institucijama Srbije da se oštećeni ne slažu sa reformama koje su sprovedene samo preko džepova penzionera.

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs