Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

20. 02. 2018. Press centar UNS-a, 20. februar u 11 sati

Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu

Istraživački centar za odbranu i bezbednost održao je konferenciju za novinare

 

Press centar UNS-a/ UTORAK, 20. februar 2018. godine u 11 sati

TEMA: Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu


Konferencija za novinare Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost  održana je povodom prezentacije rezultata istraživanja "INTERETNIČKA DISTANCA, NASILjE I NASILNI EKSTREMIZAM KOJI VODI KA TERORIZMU'' koje je sprovedeno u pet opština u Srbiji.

Iz istraživačkog centra navode da su sve češći incidenti vršnjačkog nasilja u Srbiji (pogotovo incidenti vršnjačkog nasilja tokom novembra 2017. godine) podstakli veće angažovanje države i celokupnog društva na prevenciji nasilnog i ekstremnog ponašanja. Jedan od segmenata koji je bilo potrebno detaljnije istražiti jeste interetnička distanca, interetničko nasilje i esktremizam koji može voditi ka terorizmu u multietničkim zajednicama.

Između ostalog, prikazani su rezultati koji govore o tome kako se deca odnose prema nasilju, terorizmu, nabavci hladnog i vatrenog oružja,  kako se odnose prema drugim nacionalnostima i koliku distancu imaju prema njima.

Istraživački centar za odbranu i bezbednost u saradnji sa Nasnen Dijalog centrom Srbija, pripremio je istraživanje koje je imalo za cilj da prikupi podatke od značaja za opšte korisne ciljeve u društvu i pripremu adekvatne strategije budućeg delovanja.

Takođe, bilo je važno dobiti što više prikupljenih podataka o stavovima mladih kako bi mogli da pripreme buduće projekte, treninge i rešenja za ovaj problem. Istraživanje je obuhvatilo populaciju osnovne škole (sedmi i osmi razred) i srednjih škola u pet opština Srbije. Ukupno je obuhvaćeno oko 1000 ispitanika. Istraživanja je izvršeno između decembra 2017.godne i februara 2018. Godine. Istraživanje je podržalo Ministarstvo prosvete, naučnog i tehnološkog razvoja Srbije.

U istraživanju su učestvovale sledeće škole:

- O.Š, "Vuk Karadžić", Levosoje, Bujanovac

- O.Š. "Naim Šraferi" Bujanovac

- O.Š. "Avram Mrazović" Sombor

- Gimnazija "Jan Kolar", Bački Petrovac

- Gimnazija "Svetozar Marković", Subotica

- Gimnazija "Isidora Sekulić", Novi Sad



Na konferenciji su govorili: Biljana Lajović, Ministarstvo prosvete, naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, Miloš Tišma, Istraživački centar za odbranu i bezbednost i Tatjana Popović, Nansen Dijalog Centar Srbija.

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs