Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Početak kampanje za podizanje svesti građana o usvajanju i sprovođenju lokalnih antikorupcijskih planova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

26. 11. 2018. Press centar UNS-a, PONEDELJAK, 26. novembra 2018. godine u 12 časova

Početak kampanje za podizanje svesti građana o usvajanju i sprovođenju lokalnih antikorupcijskih planova

Agencija za borbu protiv korupcije održala je konferenciju za novinare

 

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ PONEDELJAK, 26. novembar 2018. godine u 12 časova

TEMA: Početak kampanje za podizanje svesti građana o usvajanju i sprovođenju lokalnih antikorupcijskih planova

 

Agencija za borbu protiv korupcije organizovala je konferenciju za novinare povodom početka kampanje za podizanje svesti građana o usvajanju i sprovođenju lokalnih antikorupcijskih planova, pod nazivom „LAP za jači integritet“.

 

Na konferenciji su govorili:

- Marijana Obradović, predstavnica Agencije za borbu protiv korupcije;

- Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije;

-  Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština;

- Dušanka Golubović, gradonačelnica grada Sombora;

- Jacquelyn Williams – Bridgers, predstavnik USAID - GAI projekta

 

Lokalni   antikorupcijski   plan   (LAP) predstavlja   dokument   u   kojem   jedinica lokalne samouprave identifikuje nadležnosti, oblasti, i procese rizične za nastanak različitih oblika korupcije i kojim se predlažu načini za njihovo otklanjanje.

Primenom lokalnih akcionih planova i uspostavljanjem adekvatnih mehanizama za praćenje njihovog sprovođenja, jedinice   lokalne   samouprave   (JLS)   jačaju   svoju   otpornost   na   nastanak korupcije, na nepravilnosti i zloupotrebe javnih resursa, odnosno jačaju svoje kapacitete za zaštitu, zastupanje i ostvarivanje javnog interesa lokalne zajednice.

Usvajanje i primena lokalnih antikorupcijskih planova predviđena je Akcionim planom za pregovaranje Srbije o članstvu u Evropskoj uniji za Poglavlje broj 23, jer je lokalna samouprava identifikovana kao jedna od oblasti posebno rizičnih za nastanak korupcije.

Pored izrade i usvajanja LAP, podjednako važno je i njegovo sprovođenje. Kako bi se ovaj cilj ostvario, neophodno je da se u proces izrade i sprovođenja LAP uključe sve lokalne samouprave, ali i građani koji bi trebalo da budu ravnopravni akteri u ovom procesu.

S tim ciljem, Agencija će do kraja tekuće godine realizovati intenzivnu, temeljnu i  sveobuhvatnu kampanju kojom će ova tema biti stavljena u fokus šire javnosti.

Iz Agencije smatraju da je potrebno informisati javnost o tome kako ovaj mehanizam, ukoliko se dosledno primeni, može direktno uticati na kvalitet života građana Srbije. Podrška medija u ovom procesu može biti od ključnog značaja, imajući u vidu odgovornost koju iz Agencije imaju prema društvu i građanima.

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs