Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  “Elektroenergetika u regionu - razvoj tržišta”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

31. 01. 2019. Press centar UNS-a, ČETVRTAK, 31. januar 2019. godine u 10 časova

“Elektroenergetika u regionu - razvoj tržišta”

Vesna info, izdavač internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizovala je seđunarodnu stručnu konferenciju u sklopu saradnje sa JP Elektroprivreda Srbije, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ ČETVRTAK, 31. januar 2019. godine u 10 časova

 

Međunarodna stručna konferencija: “Elektroenergetika u regionu - razvoj tržišta”

Program:

 

09.30 – 10.00 časova - Kafa dobrodošlice i registracija učesnika 

 

10.00 – 10.30 časova - Otvaranje konferencije

  • Jasmina Trhulj, šef sektora za električnu energiju Sekretarijata Energetske zajednice Jugoistočne Evrope - POTVRĐENA

 

10.30 – 12.00 - Uvodna izlaganja

  • David Žarković, direktor Sektora za trgovinu na slobodnom tržištu JP Elektroprivrede Srbije - POTVRĐEN
  • Mr Dalibor Muratović, direktor Direkcije za distribuciju električne energije MH Elektroprivrede Republike Srpske – POTVRĐEN
  • Darko Krivokapić, izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom Elektroprivrede Crne Gore a.d. - POTVRĐEN

 

 

 

Učesnici:

  • predstavnici državnih i stranih institucija, akademskih zajednica, stručnjaci, predstavnici strukovnih i privrednih udruženja, regulatornih tela, predstavnici Vlade Republike Srbije i EPS-a, predstavnici regionalnih elektriprivreda, kompanija iz sektora elektroenergetike i mašinogradnje, privrednih organizacija, energetskih i drugih velikih kompanija iz Srbije i regiona.
    • mediji.

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

 

12.00 – 13.00             Diskusija

 

13.00 – 14.00             Kafa i umrežavanje

 

Teze: Liberalizacija tržišta, ekonomske cene, regulacioni okviri koje (ne)postavlja država samo su neki od pojmova sa kojima smo suočeni svi, bilo da je reč o proizvođačima, trgovcima ili potrošačima električne energije od kada su počele pripreme i sama primena otvorenog tržišta električne energije. I pored toga što su sve zemlje regiona Zapadnog Balkana ulaskom u Energetsku zajednicu Jugoistočne Evrope prihvatile obavezu da otvore tržište električne energije, sa liberalizacijom neki još nisu ni započeli, a drugde se ona manje ili više uspešno sprovodi – sve u zavisnosti da li ovaj proces komentarišu proizvođači, trgovci ili potrošači, bez obzira da li je reč o privredi ili sektoru domaćinstava.

To da će liberalizacija tržišta energenata, u ovom slučaju električne energije, dovesti do toga da cene “padnu” pokazalo se kao vešto lansirana marketinška parola. A samo otvaranje tržišta otvorilo je niz pitanja vezanih za tranziciju, strateško planiranje i razvoj energetskog sektora, izgradnju novih i(li) zamenskih kapaciteta, za ekologiju – uticaj elektroenergetike na klimatske promene (forsiranje OIE, zatvaranje nuklearki i termoelektrana na ugalj), kao i za sigurnost snabdevanja i samu energetsku bezbednost.

Ono što je evidentno je razlika u statusu takozvnih velikih i malih komercijalnih potrošača i malih – kategorije domaćinstva.

Još nema konkretnog odgovora na pitanja: Kome je u interesu sprovođenje regulatornih okvira EU: proizvođačima - nacionalnim elektroprivredama, trgovcima ili potrošačima? Ko ima najviše koristi od jedinstvenog, liberalizovanog elektroenergetskog tržišta EU: Gde su tu zemlje Zapadnog Balkana? Kakav je uticaj novih transportnih kapaciteta i berzi električne energije na liberalizaciju tržišta? Dokle se stiglo sa nacionalnim politikama i sprovođenjem zaštite ugoženih potrošača?

 

 

 

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs