Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Najava protesta taksista SITAB-a ispred Skupštine Republike Srbije i Skupštine grada Beograda, blokadom saobraćaja na obe kolovozne trake - do ispunjenja zahteva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

31. 05. 2019. Press centar UNS-a, PETAK, 31. maj 2019. godine u 11 časova

Najava protesta taksista SITAB-a ispred Skupštine Republike Srbije i Skupštine grada Beograda, blokadom saobraćaja na obe kolovozne trake - do ispunjenja zahteva

Strukovno udruženje taksi preduzetnika Beograda (SITAB) održalo je konferenciju za novinare

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ PETAK, 31. maj 2019. godine u 11 časova

TEMA: Najava protesta taksista SITAB-a ispred Skupštine Republike Srbije i Skupštine grada Beograda, blokadom saobraćaja na obe kolovozne trake -  do ispunjenja zahteva

"Nakon protesta upozorenja koji smo održali u prošli ponedeljak ispred Skupštine grada Beograda na kome smo predali naše pisane Zahteve, a s obzirom da nismo dobili nikakve pisane garancije ispunjenja naših Zahteva, SITAB je za sledeći ponedeljak zakazao protest ispred Skupštine Republike Srbije i Skupštine grada Beograda, na obe kolovozne trake sa BLOKADOM SAOBRAĆAJA, sa početkom u 11 časova, do ispunjenja Zahteva, to jest primene i sprovođenja Zakona i gašenje Kargo.Više o tome  u saopštenju:



Saopštenje za javnost SITAB-a

 

ZAKONITOST RADA KARGO: Resorno Ministarstvo Saobraćaja je više puta objasnilo da Kargo radi u suprotnosti sa zakonom, tako da je taj deo više nego jasan, i tu mi nemamo šta da dodamo, sem da insistriramo da se Zakon sprovodi.

FINANSIJSKI PREGLED: Nezvanično, Kargo ima 1.700 auta koja rade 24 sata, što može doneti prihod od bruto 100€ dneno.

Svi troškovi prevoza i vozila padaju na vozače, vlasnik Kargoo uzima 30%, zarade što znači da vlasnik Kargoo zarađuje dnevno 1.700x30€=51.000 €, što možda opravdava nekome da krši zakon i ima hrabrosti da se suprostavi državi.

Kako je to moguće, da je jedan pojedinac jači od ZAKONA koja je propisala Republika Srbija? Regularnim taksi preduzetnicima je nemoguće da isplaćuju svoje obaveze jer nam je smanjen obim posla, jer pored Kargo, ogromne su gužve u saobraćaju što otežava rad. Vožnje od 10 min, traju 45 min.

REZULTATI RADA INSPEKCIJE: U izveštaju komunalne policije navodi se da je izvršeno 1.800 kontrola taksi preduzetnika za šest meseci, dok nam  inspekcija nije dala izveštaj i ne odgovara na naše dopise vezano za njihov rad. Sa druge strane, rezultati rada su ukupno 5 privremeno oduzetih automobila od 1.700 vozila, koja se lako prepoznaju, i nijedna presuda, govori da se zakon ne sprovodi prema Kargo Rezultati rada inspekcije (5 privremeno oduzetih automobila) i broj  vozila koja rade nezakonit prevoz, govore da lokalna samouprava ne sprovodi zakon, a sa druge strane, 1.800 kontrola regularnih taksi preduzetnika za šest meseci ili 10 dnevno, govori da kapacitet postoji.

Da se aktivnost inspekcije preusmeri i da od tih 10 pregleda dnevno izvrši pregled barem 5 na vozila Kargo, svih pet bi na dan bilo oduzeto, jer vozila nemaju saglasnost grada Beograda da vrše prevoz, a vozači nemaju dozvolu da obavljaju taksi prevoz, što oni i rade.

POREZ taksi preduzetnika. U Srbiji ima 17.500 taksi preduzetnika, uplaćuje godišnje preko 20 miliona eura u budžet Republike Srbije, i SITAB je dobio od ministarstva saobraćaja i finansija napismeno, da će se i u tom delu zakon sprovoditi, da ko ne plati porez ili ne uđe u reprogram do 06.11.2019. godine biće brisan i oduzeta taksi dozvola.

ODGOVORNOST I NADLEŽNOST u sprovođenju Zakona: SITAB je poslao više od sto dopisa nadležnim  organima tražeći primenu zakona, ministarstvo saobraćaja i ministarstvo za lokalnu samoupravu su nam dali nedvosmislen odgovor da je primena zakona u nadležnosti lokalne samouprave.

Zbog svega napred navedenog, prinuđeni smo da da organizujemo PROTEST

CILj PROTESTA: Cilj protesta je da se ukaže državnim organima da se zakon krši, da lokalna samouprava  mora da sprovodi zakon, da inspekcija treba da svakodnevno vrši kontrolu i sprovodi zakon prema svima koji ga krše, a Kargo, včlasnik i vozači kargoo to sigurno i rade.Kako za njih Zakon ne važi?Paradoksalno je da na ulici tražimo sprovođenje Zakona

TRAJANjE PROTESTA: Protest će trajati od 11 časova ispred Skupštine grada  i Skupštine Republike Srbije u obe kolovozne trake, do ispunjenja zahteva. U ponedeljak smo predali naše zahteve gradu, i ako se ništa ne desi do petka, SITAB će ići u PROTEST sa blokadom grada 03,06.2019 godine.Nadamo se da do toga neće doći, da će lokalna samouprava pokrenuti svoje resurse, i zaista početi sa kontrolom i sankcionisanjem nezakonitog prevoza, jer je valjda svima cilj da se Zakon poštuje.

Molimo Vas da u skladu sa svojim ovlašćenjima učinite sve da do preotesta ne dođe, ovakvo stanje je neodrživo, a naši sugrađani nisu dužni da trpe posledice protesta i haos na ulicama grada, jer je nekom dozvoljeno da krši zakon, a državni organi ništa ne rade na primeni Zakona.


               SITAB
Strukovno udruženje taksi preduzetnika       
              Beograda".

 

 

Učesnici konferencije:

- Zvezdan Sekulić

- Predrag Jovanović

- Mirko Bakal

- Vlado Bulatović

- Zoran Stefanović

- Branislav Perišić

- Branko Stojanović

- Žarko Popov

 

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs