Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  "Perspektive srpske neutralnosti"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

03. 12. 2020. Press centar UNS-a, ČETVRTAK, 3. decembar 2020. godine u 10 časova

"Perspektive srpske neutralnosti"

Institut za političke studije (IPS) i Sekcija mladih novinara Udruženja novinara Srbije (UNS) održali su konferenciju (ZOOM)

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ ČETVRTAK, 3. decembar 2020. godine od 10 do 13 časova

 TEMA: "Perspektive srpske neutralnosti"

 

 

Predstavnici Narodne Skupštine Republike Srbije, naučni istraživači i stručnjaci iz političkog i nevladinog sektora razmatrali su političku volju u Republici Srbiji da se istraje na strategiji vojne neutralnosti, te da se ona, eventualno, dodatno normativno učvrsti.

Konferencija je održana u svetlu nedavnih dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sceni, poput formiranja nove Vlade Srbije, dogovora u Vašingtonu, izbora u SAD, te zamrzavanja vojnih vežbi sa međunarodnim partnerima.

Skup je održan u organizaciji Instituta za političke studije (IPS) i Sekcije mladih novinara Udruženja novinara Srbije (UNS).

Učesnici su se obraćali iz Pres centra UNS-a ili putem aplikacije ZOOM.

 

Direktan prenos konferencije bio je omogućen na:

- sajtu konferencije https://srpskaneutralnost.rs/

- Live stream rubrici na sajtu Press centra http://presscentar.uns.org.rs/live-stream.html

- You Tube kanalu Press centar UNS https://www.youtube.com/channel/UCe5T_8Szsm6oMRwBbaoGFWQ


 

Dodatne informacije na sajtu konferencije https://srpskaneutralnost.rs/ i putem mejla na: konferencija.neutralnost@gmail.com

 

AGENDA:

10.00 UVODNA REČ


10.10  PRVI PANEL: GEOPOLITIČKO OKRUŽENJE SRPSKE NEUTRALNOSTI

 10.10 - Prof dr. Žarko Obradović

 Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije u aktuelnom sazivu i predsednik Grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Narodnom Republikom Kinom. Narodni poslanik Socijalističke partije Srbije. Od 2008-2013. godine bio je Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije.

10.20 - Dr Zoran Milivojević

 Bivši ambasador, karijerni diplomata sa mandatima u Belgiji, SAD, Francuskoj i Hrvatskoj. Radio je kao rukovodilac Sektora za međunarodne odnose Narodne skupštine Republike Srbije. Član državnih delegacija u pregovorima sa MMF. Od penzionisanja, saradnik Centra za strateške alternative i jedan od vodećih srpskih spoljnopolitičkih analitičara.  

10.30 - Dr Vladimir Trapara

 Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, gde radi od 2011. godine. Glavna polja njegovog akademskog interesovanja su odnosi Rusije i Sjedinjenih Država, spoljna politika Srbije i teorije međunarodnih odnosa. Od 2017. godine je glavni i odgovorni urednik časopisa Međunarodna politika i načelnik Centra za evroatlantske studije u okviru Instituta.

10.40 - Dr Nebojša Vuković

 Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, gde radi od 2016. godine. Osnovne oblasti njegovog interesovanja su geopolitika, geostrategija, politička geografija, američka globalna strategija, sukobi na Balkanu i spoljna politika Ruske Federacije. Autor monografske studije Logika imperije: Nikolas Spajkman i savremena američka geopolitika i više naučnih radova iz pomenutih oblasti.

10.50 - Dr Željko Budimir

 Docent iz oblasti međunarodnih odnosa i bezbednosti na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci. Izvršni urednik naučnog časopisa POLITEIA koji izdaje FPN u Banja Luci, član Centra za strateška istraživanja, Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, Udruženja za političke nauke Srbije i Udruženja pravnika Republike Srpske.

11.00 – Diskusija (moderator dr Petar Matić)

11.30 DRUGI PANEL: KAKO UČVRSTITI SRPSKU NEUTRALNOST?

11.30 - dr Miloš Jovanović

 Politikolog i pravnik, predsednik Demokratske stranke Srbije, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je član  Upravnog odbora Fonda Slobodan Jovanović i član srpske delegacije u pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova i Metohije vođenim pod okriljem međunarodne posredničke Trojke.

11.40 - Marina Raguš

 Narodna poslanica, predsednica Poslaničke grupe SPAS u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Članica Odbora za administrativno-budžetska pitanja i mandatno-imunitetska pitanja, Odbora za finansije i Grupe prijateljstva sa crnomorskim zemljama. Diplomirani politikolog za međunarodne odnose.

11.50 - Dr Miloš Jončić

 Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, gde radi od 2011. godine. Priredio je kao kourednik zbornike Spoljna politika Srbije i zajednička spoljna i bezbednosna politika Evropske unije i Srbija, region i Evropska unija. U okviru projekta kod Ministarstva spoljnih poslova uradio je više analiza, samostalno ili u saradnji sa kolegama, iz različitih oblasti međunarodnog prava i međunarodnih odnosa.

12.00 - Prof. dr Stanislav Stojanović

 Načelnik Odeljenja za studije bezbednosti u Institutu za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije, gde radi od 2013. godine.U Ministarstvu odbrane obavljao je dužnost šefa Odseka za bezbednosne procene, Načelnika Odeljenja za strategiju i Zamenika načelnika Uprave za strategijsko planiranje, kao i dužnost Načelnika Katedre strategije na Vojnoj akademiji.

12.10 - Goran Janićević

 Urednik „Dozvolite...“, emisije o odbrani i Vojski Srbije na RTS, na kojoj radi od 2013. godine i koja govori o temama iz oblasti odbrane, bezbednosti, životu i radu pripadnika vojske, kao i o vojnoj istoriji, odbramenoj industriji i specijalnim jedinicama. Diplomirani politikolog iz novinarstva i komunikologije.

12.20 – Diskusija (moderator dr Petar Matić)

MODERATOR SKUPA: dr Petar Matić

Naučni saradnik u Institutu za političke studije, glavni i odgovorni urednik časopisa Administracija i javne politike, kao i član redakcije časopisa Serbian Political Thought. Autor je monografija “Izazovi i paradoksi globalizacije” (koautor Aleksandra Mirović, Institut za političke studije, 2007) i “Redizajniranje lokalne samouprave (Institut za političke studije, 2012).

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.


Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

VREME:

ČETVRTAK, 3. decembar 2020. godine

10 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs