Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Konferencija za novinare posvećena godišnjicama prvih otmica kosmetskih Srba, u proleće 1998. godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

14. 05. 2024.

Konferencija za novinare posvećena godišnjicama prvih otmica kosmetskih Srba, u proleće 1998. godine

Udruženje porodica "Kosmetski stradalnici" održala je konferenciju za novinare

UTORAK, 14. maj 2024. godine u 11 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: "Potraga za nestalima, bez rezultata!"

Povodom  godišnjica  prvih  otmica srpskih civila na Kosovu i Metohiji aprila,  maja, juna... 1998. godine,  Udruženje   porodica "Kosmetski stradalnici" u  utorak, 14. maja  2024. godine  organizuje  konferenciju za novinare   pod  nazivom: "POTRAGA ZA NESTALIMA,  BEZ REZULTATA".

Konferencija je održana u beogradskom  Press Centru (Knez Mihailova 6/3),  sa početkom u 11 časova.

Prošlo je 26 godina od prvih  organizovanih otmica i ubistava Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji. I dalje se traga za više od 570 lica, čija se imena nalaze na integrisanoj listi nestalih na Kosovu i Metohiji.

Sa organizovanim masovnim i pojedinačnim otmicama tada označena kao teroristička  organizacija u celom svetu,  takozvana  OVK  započela  je 22. i 23. aprila 1998. godine. U to vreme  je sa  kućnih pragova  kidnapovano i ubijeno sedam  meštana u Gornjem Ratišu i  Dašinovcu,  kod  Dečana, od kojih su svi imali preko šezdeset godina.

14. maja iste godine  usledilo je kidnapovanje Žarka Spasića iz kruga Belaćevačkih rudnika kod  Obilića. Već  22. juna, sa radnih mesta, kidnapovano je i netragom nestalo još deset belaćevačkih rudara. Jula iste godine prisilno su oteti i u manastir Zočište odvedeni svi žitelji Velike Hoče, Opteruše i Retimlja kao i Srbi iz Orahovca. Uz posredovanje Međunarodnog  Komiteta  Crvenog Krsta, žene i deca su oslobođeni, a četrdesetoro  muškaraca  su pripadnici takozvane OVK odveli  u logore za Srbe, iz kojih se niko od njih kući nije vratio.

Prisilna odvođenja srpske nejači nastavljena su u toj godini, kao i u 1999. i 2000–oj  godini.  Za  zločine  nad  kosmetskim  civilima  niko, ni po komandnoj ni ličnoj odgovornosti do danas, nije  pravedno  kažnjen.

 

Na  konferenciji za novinare govorili su:

- Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, 

Ljubomir  Miladinović, generalni sekretar Međunarodnog Crvenog Krsta

- Mirjana  Božin, predsednica Srpske Koordinacije

- Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja "Kosmetski stradalnici"

- Marinko Đurić, zamenik predsednice Udruženja

HD Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

UTORAK, 14. maj 2024. godine,

11 sati

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs