UNS Press centar :: Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/rss.html organizovanje konferencije beograd, organizacija događaja Beograd sr http://presscentar.uns.org.rs/img/logo.png UNS Press centar :: Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/rss.html “Stanje dobročinstva u Srbiji u 2017: sinergija poslovnog i neprofitnog sektora” http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2492/stanje-dobrocinstva-u-srbiji-u-2017-sinergija-poslovnog-i-neprofitnog-sektora.html Srpski filantropski forum Vas poziva na panel diskusiju ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III)/ ČETVRTAK, 24. maj 2018. godine u 15 sati

U četvrtak, 24. maja 2018. godine, u 15 sati biće predstavljena prezentacija izveštaja "Srbija daruje 2017: Stanje dobročinstva u Srbiji" koju su izradili Fondacija Katalist i Fondacija Trag, a koje će predstaviti Miloš Janković, menadžer komunikacija Katalist fondacije.

Nakon prezentacije će uslediti panel diskusija u sklopu ciklusa “Moć zajedničkog ulaganja u opšte dobro” koje Srpski filantropski forum organizuje proteklih meseci, a na panelu pod nazivom “Stanje dobročinstva u Srbiji u 2017: sinergija poslovnog i neprofitnog sektora” će nam se u razgovoru pridružiti sledeći učesnici:

- Nathan Koeshall, direktor Katalist fondacije

- Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije

- Vladimir Todorović, direktor Direkcije komunikacija ERSTE banke

- Sanja Panjesković, koordinatorka korporativnih komunikacija GlaxoSmithKline

- Joland Korora, predsednica NURDOR

 

Moderator: Nikola Pucarević, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

 

Tokom panela će zainteresovanim kompanijama i organizacijama civilnog društva biti predstavljeni podaci najnovijeg istraživanja o stanju dobročinstva u Srbiji, sa posebnim osvrtom na činjenice od značaja za bolje razumevanje i unapređenje davanja u Srbiji.

Nakon prezentacije rezultata, metodologije i odgovora na neka od postavljenih pitanja, sa panelistima će razgovarati o sinergiji između korporativnog i neprofitnog sektora, te načinima na koji organizacije prave partnerstva sa kompanijama, kakve izazove ovi akteri imaju na tom putu, a čuće se i primere dobrih praksi u njihovom prevazilaženju.

Molimo vas da registrujete svoje učešće i obavestite sve zainteresovane kolege za unapređenje filantropije u Srbiji da se upoznaju sa ključnim trendovima davanja i mehanizmima za unapređenje filantropije u Srbiji na predstojećem skupu.

 

 

VREME:

ČETVRTAK, 24. maj 2018. godine

15 sati

 

MESTO:

Press Centar UNS-a, Knez Mihailovan 6 /3,

Beograd

 

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 
]]>
Thu, 24 May 2018 11:17:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2492/stanje-dobrocinstva-u-srbiji-u-2017-sinergija-poslovnog-i-neprofitnog-sektora.html
„Podrška Nemačke izbeglicama/migrantima u Srbiji“ http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2410/podrska-nemacke-izbeglicamamigrantima-u-srbiji.html Organizacije Arbeiter Samariter Bund (ASB) i Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) Vas pozivaju na panel diskusiju ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III)/ SREDA, 23. maj 2018. godine u 12 sati

TEMA: „Podrška Nemačke izbeglicama/migrantima u Srbiji“

 

Panel diskusija se organizuje u okviru projekata „Podrška migrantima/izbeglicama u vidu medicinske pomoći, hrane i higijene tokom produženog boravka u Republici Srbiji” i “Naša ambulanta za zajednicu”, koji su finansirani sredstvima Nemačke Vlade (GFM) i Arbeiter Samariter Bund Bavaria, a koje implementiraju organizacije Arbeiter Samariter Bund (ASB) i Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC).

Ukupna vrednost pomoći koju su Nemačka Vlada i ASB Bavaria uputili migrantima preko ove dve organizacije je oko 3 miliona evra. Zahvaljujući ovim sredstvima, pomognuto je više hiljada izbeglica/migranata koji su prošli kroz Srbiju kao i koji trenutno borave u Srbiji kroz izgradnju i opremanje dva objekata za smeštaj migranata, organizovanje medicinskih timova koji su pružali zdravstvenu pomoć migrantima, isporuku hrane, higijenskih sredstava i lekova migrantima, organizovanje volonterske podrške deci i odraslim migrantima.

Tema panel diskusije biće predstavjanje rezultata ostvarenih tokom tri godine implementacije, sa naglaskom na medicinskoj pomoći migrantima. Takođe, razmotriće se perspektive relevantnih aktera koji mogu uticati na buduću podršku migrantima u Srbiji u daljem procesu prolaska kroz Srbiju, integracija, obrazovanje kao i planovi za dalje aktivnosti podrške migrantima. 

Implementacija aktivnosti otpočela je u septembru 2015. godine i odvijala se kroz blisku saradnju ASB-a i IDC-a sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ambasadom Savezne Republike Nemačke u RS, UNHCR-om, Delegacijom Evropske Unije u RS, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom zdravlja, lokalnim samoupravama kao i sa ostalim međunarodnim i domaćim akterima koji pružaju pomoć izbeglicama/migrantima.

 

AGENDA

11:30-12.00 - Registracija učesnika

 

Panel I

Podrška izbeglicama/migrantima u Srbiji

 

12:00 – 12:10    Prezentacija rezultata projektnih aktivnosti namenjenih izbeglicama/migrantima  koje je implementirao Arbeiter Samariter Bund uz trogodišnju podršku Nemačke Vlade  

- G.Gordan Velev, direktor za Srbiju Arbeiter Samariter Bund (ASB)

 

12:10– 12:50     Dalja podrška izbeglicama/migrantima u Srbiji kroz tekuće projekte

- G. Ivan Gerginov, pomoćnik komesara u Komesarijatu za izbeglice i migracije RS

- G. Hans Friedrich Schodder, šef UNHCR-a u Srbiji

- G. Nicolas Bizel, šef sektora Operacija Delegacije Evropske unije u RS

 

Pitanja novinara

 

12:50 – 13:15    Pauza za kafu

 

Panel II

Medicinska pomoć izeglicama/migrantima u Srbiji 

 

13:15– 13:25    Prezentacija rezultata projektnih aktivnosti na projektu „Naša ambulanta za zajednicu” finansiranog od strane ASB Bavaria i rezultati trogodišnjeg programa medicinske pomoći izbeglicama/migrantima u Srbiji koji je finansirao GFM a realizovali IDC i ASB

- G. Miodrag Nedeljković, Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC)

 

13:25 – 14:25    Iskustva stečena kroz implementaciju medicinske pomoći izbeglicama/migrantima  

- G-đa Dr Vesna Knjeginić, pomoćnik ministra, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu pri Ministarstvu zdravlja RS

- G. Ivan Gerginov, pomoćnik komesara u Komesarijatu za izbeglice i migracije RS

- G. Dr Periša Simonović, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"   

- G. Dr Krsto Kureš, direktor Doma zdravlja Šid

- G. Dr Predrag Životić, Svetska zdravstvena organizacija TBC

  

14:25 – 14:30 - ZaključakG.Gordan Velev, direktor za Srbiju Arbeiter Samariter Bund (ASB)

 

14:30 -  Koktel

 

 

Obavezna potvrda prisustva na mejl: sanja.vukelic@asb-see.org ili na telefon 063/116 73 90

 

Direktan prenos događaja možete pratiti putem Live stream rubrike


 

 

VREME:

SREDA, 23. maj 2018. godine

12 sati

 

MESTO:

Press Centar UNS-a, Knez Mihailovan 6 /3,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

   
]]>
Wed, 23 May 2018 11:27:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2410/podrska-nemacke-izbeglicamamigrantima-u-srbiji.html
Radionica za novinare „Reforma lokalne administracije u službi ekonomskog razvoja“ http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2375/radionica-za-novinare-reforma-lokalne-administracije-u-sluzbi-ekonomskog-razvoja.html Pres centar Udruženja novinara Srbije i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), uz podršku Razvojne agencije Srbije (RAS) održali su radionicu za novinare ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III)/ PETAK, 18. maj 2018. godine u 11 sati

Radionica za novinare „Reforma lokalne administracije u službi ekonomskog razvoja“

 

Na radionici je predstavljeno najnovije istraživanje NALED-a „Kapaciteti za lokalni ekonomski razvoj u Srbiji“.

U istraživanju su analizirani podaci o uslovima koje gradovi i opštine nude potencijalnim investitorima, politici naplate taksi i naknada, kvalitetu kadrova koji rade na privlačenju investicija, kao i aktivnosti na promociji lokalnih samouprava.

Izabranim učesnicima radionice, koji žive van Beograda, organizatori su refundirali putne troškove.

Na radionici je predstavljen i nagradni konkurs za novinare na istoimenu temu - „Reforma lokalne administracije u službi ekonomskog razvoja“.

U okviru radionice, novinari su imali priliku da razgovaraju sa: Vladimirom Novakovićem, članom UO NALED-a, generalnim direktorom Apatinske pivare, Milenpm Blagojević, savetnicom za planiranje, monitoring i evaluaciju, Razvojne agencije Srbije, Ivanom Bogosavljević Čikić, projektnom menadžerkom NALED-a, Slobodankom Cucić, menadžerkom za korporativne poslove Apatinske pivare, Sašom Pavlovim, gradonačelnikom Pančeva, Darkom Vukobratovićem, direktorom Contanga, Ninoslavom Erićem, predsednikom Opštine Ćuprija i Ivanom Radakom, savetnikom za odnose s javnošću NALED-a.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 18 May 2018 15:48:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2375/radionica-za-novinare-reforma-lokalne-administracije-u-sluzbi-ekonomskog-razvoja.html
"Zabrana mirnog roditeljskog protesta od strane MUP-a zakazanog za subotu 19. maj u 17 časova na Trgu republike" http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2438/zabrana-mirnog-roditeljskog-protesta-od-strane-mup-a-zakazanog-za-subotu-19-maj-u-17-casova-na-trgu-republike.html Dr Jovana Stojković održala je konferenciju za novinare ]]>

 

Na konferenciji su govorili:

- Dr Jovana Stojković, predsednica Udruženja građana za neobaveznu vakcinaciju „NoVa“

- Dragan Stanojević, predsednik Pokreta Srpske Dijaspore ROD

- Dejan Pavlović, Vojni sindikat Srbije

- Nemanja Petrović, predstavnik Inicijative "Nema predaje Kosova i Metohije"

- Helena Granić, novinar i urednik Prvog srpskog slobodnog dnevnika

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

]]>
Thu, 17 May 2018 12:13:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2438/zabrana-mirnog-roditeljskog-protesta-od-strane-mup-a-zakazanog-za-subotu-19-maj-u-17-casova-na-trgu-republike.html
Uspeh naših karatista na Evropskom prvenstvu za seniore u Novom Sadu http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2421/uspeh-nasih-karatista-na-evropskom-prvenstvu-za-seniore-u-novom-sadu.html Karate federacija Srbije održala je konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a(Knez Mihailova br.6/III)/ SREDA, 16. maj 2018. godine u 11 sati

TEMA: Uspeh naših karatista na Evropskom prvenstvu za seniore u Novom Sadu

 

Na Evropskom prvenstvu za seniore koje je odžano od 10. do 14.maja u Novom Sadu, reprezentativci Srbije osvojili su dve medalje - jednu srebrnu i  jednu bronzanu.

 

Tim povodom, govorili su:

- Slavoljub Piper, predsednik Karate federacije Srbije

- Predrag Stojadinov, direktor Karate federacije Srbije

- Goran Šćepanović, selektor Karate federacije Srbije

Osvajači medalja:

- Stefan Joksić

- Slobodan Bitević


Konferenciji su prisustvovali i karatisti:

-  Nikola Jovanović

- Dejan Cvrkota

- Uroš Mijalković

- Nteros Anastasios

- Vladimir Brežančić

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 16 May 2018 15:29:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2421/uspeh-nasih-karatista-na-evropskom-prvenstvu-za-seniore-u-novom-sadu.html
Veća dostupnost inovativnih lekova za pacijente obolele od melanoma http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2370/veca-dostupnost-inovativnih-lekova-za-pacijente-obolele-od-melanoma.html Udruženje pacijenata obolelih od melanoma održalo je konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III)/ UTORAK, 15. maj 2018. godine u 11 sati

TEMA: Veća dostupnost inovativnih lekova za pacijente obolele od melanoma

 

 

Na konferenciji za medije najavljena su i gostovanja Udruženja pacijenata po gradovima u Srbiji, u cilju podizanja svesti u javnosti o značaju borbe protiv melanoma.

 

Sagovornici su bili:

- Prof. dr Lidija Kandolf- Sekulović, koordinator nacionalne kampanje Euromelanoma

- Prof. dr Željko Mijušković, predsednik Udruženja deramovenerologa Srbije

- Mr ph. spec. Katarina Kovačević, pomoćnik direktorke za lekove i farmakoekonomiju RFZO

- Nebojša Ilić, glumac

- Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma

 

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 15 May 2018 14:21:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2370/veca-dostupnost-inovativnih-lekova-za-pacijente-obolele-od-melanoma.html
"Ubistvo mladića Davida Dragičevića" http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2351/ubistvo-mladica-davida-dragicevica.html Pokret "Pravda za Davida" održao je konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br.6/3)/ SREDA, 9. maj 2018. godine u 12 sati

 

TEMA: "Ubistvo mladića Davida Dragičevića"

Na konferenciji za medije članovi Pokreta "Pravda za Davida" izneli su detalje o ubistvu, kao i moguće počinioce.

 

Govorili su:

- Davor Dragičević, otac ubijenog Davida

- Mila Sarić, aktivista Pokreta "Pravda za Davida"

- Danijela Ratešić, aktivista Pokreta "Pravda za Davida"

 

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 9 May 2018 18:03:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2351/ubistvo-mladica-davida-dragicevica.html
Najava nacionalne manifestacije „Muzeji za 10“ http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2341/najava-nacionalne-manifestacije-muzeji-za-10-.html Organizacioni odbor nacionalne manifestacije „Muzeji za 10“ održao je konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III)/ PONEDELJAK, 7. maj u 12 sati

TEMA: Najava nacionalne manifestacije „Muzeji za 10“

 

 

Kao i prethodnih godina, i ove 2018. godine, muzeji, kulturni centri, galerije, biblioteke, arhivi i srodne institucije širom Srbije organizuju muzejsku manifestaciju „Muzeji za 10“.

Od 14 - 20. maja 2018. godine, u više od 45 gradova i mesta širom zemlje publiku očekuju zanimljive izložbe, veliki broj radionica, pratećih programa, posebno osmišljenih sadržaja za decu i mlade.

Manifestacija obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj), Evropsku noć muzeja (19. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.


 

Centralna tema ovogodišnje manifestacije „Hiperpovezani muzeji: Novi pristupi, nova publika“ posebno će  naglasiti važnost današnjih mnogobrojnih sredstava komunikacije i time otvoriti mogućnost novog pristupa u iznalaženju nove publike i još otvorenijoj prezentaciji kulturnih sadržaja.

Tokom trajanja manifestacije svi sadržaji će biti BESPLATNI.


Na konferenciji za novinare predstavljena su centralna tema i program ovogodišnje Manifestacije.

 

(Muzej Vuka i Dositeja, foto: Muzeji Srbije)

 

 

Tim povodom, govorili su:

 - Senka Ristivojević, Muzej savremene umetnosti u Beogradu

- Ana Radić, Muzej Jugoslavije

- Sanja Đurđević, Prirodnjački centar u Svilajncu

-  Miroslav Nikolić, Eko muzej Senjski rudnik

- Mira Ninošević, Narodni muzej Leskovac

- Dragan Panjković, Luka Novi Sad

 

 

(Narodni muzej Kruševac, foto: Muzeji Srbije)

Više fotografija možete pronaći u Galeriji na dnu strane.

 


 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 7 May 2018 10:49:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2341/najava-nacionalne-manifestacije-muzeji-za-10-.html
Maglič fest 2018 http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2345/maglic-fest-2018.html Turistička organizacija Kraljeva organizovala je konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br.6/3)/ ČETVRTAK, 3. maj 2018. godine u 13 sati

TEMA: Maglič fest 2018

"Doživi jednu od najlepših srednjovekovnih tvrđava Srbije u autentičnom srednjovekovnom duhu, uz spektakularne borbe viteza, nastupe etno grupa i srednjovekovnu muziku."

 

Na Maglič festu vas očekuju:

- Defile 50 viteza iz 10 viteških družina

- Viteške borbe pravim srednjovekovnim oružijem

- Streličarstvo

 - Srednjovekovna muzika i nastup čuvenog ansabla Renesansa, s pratećim programom i nastupima etno grupa Runo, Heruvimi i Božuri

- Srednjovekovne viteške igre i višeboji

- Animacija učesnika

- Kovačke radionice na otvorenom i kovanje vrhova strela

- Srednjovekovna hrana i posluživanje vina na tvrđavi iz drvenih čaša

 

Tim povodom, govorili su:

 - Ana Mladenović, ansambl Renesansa

- Ana Mirosavljević, direktor Turističke organizacije Kraljeva

 - Igor Tešić, menadžer Turističke organizacije Kraljeva

 - Ivan Lazić, predsednik viteškog društva Sv. Knez Lazar

 

 

 

 

Link sa prethodnog festa https://www.youtube.com/watch?v=Tzje9gVMvA0

Tiago Fereira promoter Maglič feta https://www.youtube.com/watch?v=hBLRlcAxDpI&t=23s

Milan Popović promoter Maglič festa https://www.youtube.com/watch?v=hgW1L3myiFY&t=109s

 


 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

]]>
Thu, 3 May 2018 08:42:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2345/maglic-fest-2018.html
Komemoracija Zoranu Majdinu http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2344/komemoracija-zoranu-majdinu.html Komemoracija dugogodišnjem novinaru „Vremena“ Zoranu Majdinu biće održana u sredu, 2. maja 2018.godine u 12 sati, u sali Press centra Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova 6, III sprat. ]]> (Foto: www.vreme.com)

 

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ SREDA, 2. maj 2018. godine u 12 sati

 

Zoran Majdin (1956 – 2018)

Nakon kratke i teške bolesti, umro je u subotu 28. aprila naš kolega, dugogodišnji novinar „Vremena“ Zoran Majdin.

Majdin je rođen u Beogradu 1956. Završio je Mašinski fakultet u Beogradu i tu stečeni inženjerski način razmišljanja i pristup, krasili su njegov novinarski rad. Za „Vreme“ je pisao od kraja devedesetih godina prošlog stoleća.

Zoran Majdin je bio hrabar i požrtvovan novinar. Gaženje ljudskih i radničkih prava, te svaki oblik nepravde, diskriminacije i zloupotrebe moći i vlasti doživljavao je lično. Istovremeno, u svojim tekstovima, uporno je i strpljivo proveravao svaki navod i svaku činjenicu, sve je lično morao videti i obići, nikad ne odustajući od insistiranja na punom odgovoru na postavljeno novinarsko pitanje – bez obzira s kim da razgovara.

Čitaoci „Vremena“ pamtiće Zorana Majdina po brojnim tekstovima vezanim za infrastrukturnu izgradnju, urbanizam, saobraćaj, poljoprivredu i brojne druge teme koje oblikuju svakodnevni život građana Srbije.

Za redakciju „Vremena“ prerana smrt Zorana Majdina mnogo je više od gubitka kolega. On je bio prijatelj i čovek koji je svoju dobrotu, humanizam i pravdoljubivost živeo beskompromisno kako u javnom, tako i u privatnom životu.

Ispraćaj na kremaciju je u sredu, 2. maja 2018. godine od 14 sati, u kapeli na Novom Groblju u Beogradu.

 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 2 May 2018 14:37:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2344/komemoracija-zoranu-majdinu.html
„Gimnazija za 21. vek” http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2334/gimnazija-za-21-vek.html Forum beogradskih gimnazija (FBG) organizovao je okrugli sto ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ PETAK, 27. april 2018. godine u 11 sati

TEMA: „Gimnazija za 21. vek”

 


 

Cilj okruglog stola bio je upoznavanje šire stručne javnosti sa reformom gimnazije koju sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Ministarstvo PNTR).

Ministarstvo PNTR pristupilo je sprovođenju reforme gimnazije a da širu stručnu javnost ne obaveštava o reformskim zahvatima.
Poznato je da će učenici već od 1. septembra 2018. godine upisati prvi razred gimnazije „po novom“, a da se praktično ne zna koje će predmete imati, ko će im predavati i iz kojih udžbenika će učiti.

Posebno zabrinjava projekcija opšte mature, na koju će maturanti izaći u proleće 2022. godine. Po zamisli Ministarstva PNTR, opšta matura će obezbediti prohodnost na fakultete bez polaganja prijemnih ispita. Međutim, sa univerzitetima po tom pitanju do sada nije postignut nikakav dogovor.


Učešće na okruglom uzeli su:

•    dr Muamer  Zukorlić, predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo;

•    dr Slobodan Antonić, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu;

•    dr Bojan Ristić, član Nacionalnog prosvetnog saveta, Udruženje poslodavaca Srbije;

•    dr Aleksandar Baucal, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu;

•    dr Oliver Tošković, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu;

•   Aleksandar Markov, Forum Beogradskih gimnazija 

•   Svetlana Golubović Škundrić, Forum Beogradskih gimnazija 

•   Nataša Anđelković, Forum Beogradskih gimnazija  

•  Miodrag Sokić, Forum Beogradskih gimnazija

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNSInformacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 27 Apr 2018 08:46:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2334/gimnazija-za-21-vek.html
“Uloga uglja u proizvodnji električne energije” http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2327/uloga-uglja-u-proizvodnji-elektricne-energije.html Vesna info d.o.o., izdavač internet portala Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net je organizovala u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije, međunarodnu stručnu konferenciju ]]>  

Međunarodna stručna konferencija: “Uloga uglja u proizvodnji električne energije”

 

PROGRAM

- 9,30 - 10,00 h - Okupljanje učesnika i registracija

- 10,00 - 10,30 h Otvaranje konferencije:

- Ivan Janković, pomoćnik za geologiju i rudarstvo u Ministarstvu rudarstva i energetike u Vladi Srbije - POTVRĐEN

- Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja JP Elektroprivreda Srbije - POTVRĐEN

- 10,30 – 12,00 Uvodna izlaganja

- prof. dr Dragan Ignjatović, Rudarsko, geološki fakultet, Univerzitet u Beogradu –“Program ostvarivanja strategije energetike Srbije sa osvrtom na ugalj” -POTVRĐEN

- prof. dr Božo Kolonja i prof. dr Ranka Stanković, Rudarsko - geološki fakultet, Univerzitet u Beogradu “Put do digitalnog rudnika uglja” - POTVRĐEN

- prof. dr Vladimir Pavlović, predsednik Komiteta za površinsku eksploataciju uglja Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije – “Ugalj kao nezamenjiv resurs u proizvodnji električne energije” - POTVRĐEN

- dr Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH “Stanje u sektoru uglja u BiH i planovi za budućnost” - POTVRĐEN

- Dimšo Milošević, glavini tehnički rukovodilac Rudnika i termoelektrane Ugljevik “Stanje u sektoru uglja u Republici Srpskoj i planovi za budućnost” - POTVRĐEN

- Dane Čamdžić, tehnički direktor Rudnika uglja AD Pljevlja “Stanje u sektoru uglja u Crnoj Gori i planovi za budućnost” – POTVRĐEN


- 12,00 – 13,00 Diskusija

- 13,00 – 14,00 Kafa i umrežavanje

 

Ostali učesnici:

- predstavnici državnih institucija, akademskih zajednica, stručnjaci, predstavnici
strukovnih i privrednih udruženja, regulatornih tela…

- predstavnici regionalnih elektriprivreda, kompanija iz sektora mašinogradnje, proizvođači
opreme za rudnike i termoelektrane.

- mediji.


Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 17 Apr 2018 13:54:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2327/uloga-uglja-u-proizvodnji-elektricne-energije.html
"Srbija nakon skoro tri decenije novi cilj za francuske turiste" http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2325/srbija-nakon-skoro-tri-decenije-novi-cilj-za-francuske-turiste.html Udruženje "Ja volim Francusku" održalo je konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ PONEDELJAK, 16. april 2018. godine u 12 sati

 

TEMA: "Srbija nakon skoro tri decenije novi cilj za francuske turiste"

Konferencija za medije na gore pomenutu temu, bio je pravi uvod predstojeće velike međunarodne konferencije u Beogradu, 20. aprila ove godine, na temu: “Prezentovanje turističkih proizvoda i potencijala Srbije francuskom turističkom tržištu” kojoj će prisustvovati značajan broj uticajnih francuskih tur-operatera i predstavnika francuskih eminentnih medija koji će tom prilikom stići u našu prestonicu i posetiti njene znamenitosti.

Ujedno, ovo je, nakon punih 27 godina, povratak francuskih tur-operatera Srbiji i njenoj turističkoj ponudi, proistekloj upravo zbog velikog interesa francuskih turista ka našoj zemlji, koja se manifestuje preko najpoznatijih francuskih agencija specijalizovanih ne samo za individualne turističke ponude, već i grupna turistička, poslovna i geo-politička putovanja.

Ponovno uspostavljanje snažne turističke saradnje, imaće, prema rečima Slađane Novaković, predsednice Udruženja “Ja volim Francusku”, koje je glavni inicijator ovog događaja, nesumljivi uticaj na sveukupno poboljšanje odnosa dve zemlje, uključujući ne samo turistički i kulturni segment, već i ekonomske bilateralne odnose.


O konkretnim temama predstojeće konferencije kao definitivne revitalizacije turističke saradnje nakon skoro tri decenije, njenom značaju za našu zemlju, renomiranim gostima iz Francuske koji će u Srbiji biti u prilici da se neposredno upoznaju sa našom kulturnom baštinom, na konferenciji za medije govorili su i ujedno odgovarali na pitanja sledeći gosti i učesnici:

 Slađana Novaković, predsednica Udruženja “Ja volim Francusku”, Irena Aleksić, Turistička organizacija Beograda (TOB) i  Maxime Reynaud, Ambasada Francuske u Srbiji, Prvi sekretar.

Moderator je bio Milan Vučković.

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 16 Apr 2018 10:45:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2325/srbija-nakon-skoro-tri-decenije-novi-cilj-za-francuske-turiste.html
"Uhapsite prodavce naše dece!!!" http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2319/uhapsite-prodavce-nase-dece.html Pokret "Otadžbina" je organizovao konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ PETAK, 13. april u 14 sati

TEMA: "Uhapsite prodavce naše dece!!!"

 

Poziv za medije pokreta "Otadžbina" (u celosti):

"Na današnji "crni petak", dan prekretnice, tražimo da se pohapse zlikovci koji otimaju, transferišu i prodaju našu decu strancima!

Nema više nikakvih tajni, OTKRILI SMO IH, operativce i pomagače, govorimo njihova imena i prezimena, i pokazujemo slike; sada je sve javno! Svi normalni ljudi u Srbiji, dođite da pokažemo koliko nas je koji tražimo hapśenje zlikovaca!
Uhapsiće ih ili organi reda, ili ćemo im suditi MI građani!

Apelujemo na sve moralne i profesionalne novinare da dođu!

Govoreili su:

- prof. dr Mila Alečković

- prof. Iv Bataj

- dr Jovana Stojković

- Ivan Trkulja

- Aleksandar Teodorović

- gosti iz Rusije, Italije i Francuske

Daćemo reč žrtvama!"

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 13 Apr 2018 14:22:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2319/uhapsite-prodavce-nase-dece.html
Obaveštenje o neradnim danima u Press centru UNS-a http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2313/obavestenje-o-neradnim-danima-u-press-centru-uns-a.html Neradni dani Press centra UNS-a - od petka 6. aprila zaključno sa ponedeljkom, 9. aprilom 2018. godine. Dežurni telefon Press centra UNS-a: 063 611 086 ]]>  

Poštovani klijenti, koleginice i kolege novinari, saradnici,

Press centar Udruženja novinara Srbije neće raditi od petka, 6. aprila, zaključno sa ponedeljkom, 9. aprilom, zbog predstojećih uskršnjih praznika.

Želimo Vam srećan Uskrs!

Dežurni telefon Press centra UNS-a: 063 611 086

]]>
Mon, 9 Apr 2018 09:46:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2313/obavestenje-o-neradnim-danima-u-press-centru-uns-a.html
Predstavljanje godišnjeg Izveštaja o radu Državne revizorske institucije za 2017. godinu http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2311/predstavljanje-godisnjeg-izvestaja-o-radu-drzavne-revizorske-institucije-za-2017-godinu.html Državna revizorska institucija održala je konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III)/ ČETVRTAK, 5. april 2018. godine u 12 sati

TEMA: Predstavljanje godišnjeg Izveštaja o radu Državne revizorske institucije za 2017. godinu


 

 

 

Na konferenciji su govorili:

 
-  Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizorU skladu sa članom 43 Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji, Institucija je Narodnoj skupštini Republike Srbije podnela godišnji Izveštaj o radu za 2017. godinu dana 30.3.2018. godine.

Državna revizorska institucija je ovim izveštajem obavestila Narodnu skupštinu o izvršenju godišnjeg programa revizije za 2017. godinu, o datim mišljenjima, utvrđenim nepravilnostima, efektima revizije, podnetim prijavama, datim preporukama subjektima revizije, finansijskom izveštaju Institucije, radu Saveta, kapacitetima, saradnji sa međunarodnim institucijama i organizacijama, odnosima s javnošću i drugim aktivnostima.

Predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Radoslav Sretenović, predstavio je na konferenciji godišnji Izveštaj o radu Institucije za 2017. godinu i govorio je o rezultatima sprovedenih revizija u 2017. godini.

 

Tim povodom, govorili su:

- Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor

- Dr Duško Pejović, vrhovni državni revizor

- Radulka Urošević, vrhovni državni revizor

- Iva Vasilić, šef kancelarije predsednika Državne revizorske institucije

 

 

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Thu, 5 Apr 2018 09:06:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2311/predstavljanje-godisnjeg-izvestaja-o-radu-drzavne-revizorske-institucije-za-2017-godinu.html
"Obeležavanje 6. aprila - Dana civilnih invalida rata: Za očuvanje i unapređenje prava civilnih invalida rata" http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2304/obelezavanje-6-aprila---dana-civilnih-invalida-rata-za-ocuvanje-i-unapredjenje-prava-civilnih-invalida-rata.html Gradska organizacija civilnih invalida rata Beograda, u saradnji sa Savezom civilnih invalida rata Srbije, održala je konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ SREDA, 4. april 2018. godine u 12 sati

TEMA: "Obeležavanje 6. aprila - Dana civilnih invalida rata: Za očuvanje i unapređenje prava civilnih invalida rata"

Povodom 6. aprila, Dana civilnih invalida rata Beograda i Srbije, Gradska organizacija civilnih invalida rata Beograda u saradnji sa Savezom civilnih invalida rata Srbije, organizovala je konferenciju za novinare, u sredu, 4. aprila 2018. godine, u Press centru UNS-a, sa početkom u 12 časova.


Tim povodom, govorili su predstavnici navedenih organizacija civilnih invalida rata, prvenstveno o očuvanju i unapređenju prava ove kategorije invalida i poboljšanju njihovog ukupnog društvenog položaja. 

Naglasak je stavljen na specifične probleme sa kojima se suočavaju civilni invalidi rata i mogućnosti njihovog prevazilaženja. Pored toga, biće istaknuti predlozi u vezi sa donošenjem objedinjenog novog Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i njihovih porodica koji je u pripremi.

Takođe, bilo je reči i o partnerstvu između organizacija civilnih invalida rata sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS i Gradskim sekretarijatom za socijalnu zaštitu Beograda.

 

Govornili su:

- Dragiša Drobnjak, predsednik Gradske organizacije civilnih invalida rata Beograda (GO CIR Beograda)

- Slavko Đorđević, predsednik Saveza civilnih invalida rata Srbije (Saveza CIR Srbije)

 

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNSInformacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Wed, 4 Apr 2018 14:19:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2304/obelezavanje-6-aprila---dana-civilnih-invalida-rata-za-ocuvanje-i-unapredjenje-prava-civilnih-invalida-rata.html
"Mediji, pregovori sa Evropskom unijom i IPA fondovi" http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2282/mediji-pregovori-sa-evropskom-unijom-i-ipa-fondovi.html Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije (UNS), odžalo je seminar za predstavnike medija ]]>  

 

"Mediji, pregovori sa Evropskom unijom i IPA fondovi – mogućnosti za saradnju"
 

Press centar UNS-a/ PETAK, 30. mart 2018. godine u 10 sati

 


Cilj obuke bio je da novinare informiše o trenutnom stanju u procesu pregovora Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, dosadašnjim rezultatima, kao i mogućnostima korišćenja evropskih fondova.

Deo seminara bio je posvećen razvoju i jačanju kapaciteta medija za pripremu i izradu projekata i prijavljivanju na konkurse za dodelu bespovratnih donatorskih sredstava, sa posebnim osvrtom na konkurse koje raspisuje Evropska unija.

Seminar je otvorila pomoćnica ministra u Ministarstvu za evropske integracije Ksenija Milenković.

O koordinaciji EU fondova u Srbiji govorio je pomoćnik ministra Branko Budimir, dok će sa projektom "Medijska putovanja u EU" sa osvrtom na programe Evropske unije dostupne medijima, koleginice i kolege upoznati vođa projekta Srđan Staletović.

Stručnjak u oblasti pripreme i pisanja EU projekata Endre Balaša sa učesnicima seminara razgovarao je o praksi i izazovima pisanja projekata po standardima EU. 

 

1. DEO seminara "Mediji, pregovori sa Evropskom unijom i IPA fondovi"

 

2. DEO seminara "Mediji, pregovori sa Evropskom unijom i IPA fondovi"

 

3. DEO seminara "Mediji, pregovori sa Evropskom unijom i IPA fondovi"

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 

 

 

 Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Fri, 30 Mar 2018 14:56:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2282/mediji-pregovori-sa-evropskom-unijom-i-ipa-fondovi.html
"Trenutna situacija na Kosovu i Metohiji" http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2296/trenutna-situacija-na-kosovu-i-metohiji.html "Narodni radnički pokret" je organizovao konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ ČETVRTAK, 29. mart 2018. godine u 12 sati

TEMA: "Trenutna situacija na Kosovu i Metohiji"

Na konferenciji je bilo reči o:

-  Rezoluciji UN 1244;

- Kumanovskom sporazumu; Briselskom sporazumu;

-Trenutnoj geopolitičkoj situaciji i njenom uticaju na poštovanje Rezolucije 1244;

- Unutrašnjoj političkoj sceni i poštovanju Ustava Republike Srbije, kao i svih zakona Republike i njenih institucija u kontekstu Kosova


Tim povodom, govorili su: Saša Rudić, predsednik  "Narodnog radničkog pokreta", Vilibald Erić, zamenik predsednika  "Narodnog radničkog pokreta", Andrija Janićijević i Tomislav Crnogorac

 

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Thu, 29 Mar 2018 10:10:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2296/trenutna-situacija-na-kosovu-i-metohiji.html
"Rezultati istraživanja o razumevanju solidarnosti među građanima Srbije" http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2291/rezultati-istrazivanja-o-razumevanju-solidarnosti-medju-gradjanima-srbije.html Nedeljnik "Vreme" održao je okrugli sto ]]>  

Press centar UNS-a/ ČETVRTAK, 29. mart 2018. godine u 14 sati


TEMA: "Rezultati istraživanja o razumevanju solidarnosti među građanima Srbije"


Istraživanje koje je sproveo Istraživački tim Nove srpske političke misli na reprezentativnom uzorku od 1200 ispitanica i ispitanika ispituje u kojoj meri građani Srbije razumeju pojam solidarnosti, gde je najviše vide, u kojim oblastima najviše nedostaje i koliko je solidarnost utkana u domaće zakonodavstvo.

Takođe, istraživanje prezentuje stavove građana o tome koliko su međusobno solidarni, koliko osećaju da je sistem, odnosno država solidarna sa njima i da li građani više čine jedni za druge nego što sistem čini za njih.

O ovim i drugim temama proizašlim iz istraživanja govorili su:


- Jelena Nikolić, Istraživački tim NSPM

- Jelena Kolundžić, Istraživački tim NSPM

- Maja Stojanović, Građanske inicijative

- Milan Antonijević, Komitet pravnika za ljudska prava

 

 

Istraživanje je urađeno u okviru medijskog projekta nedeljnika "Vreme" pod nazivom "Država i solidarnost".

Ovo istraživanje je sastavni deo projekta „Država i solidarnost“ - Pogled uprt u evropsko pravo“ koji finansira Evropska unija (preko Delegacije EU u Srbiji) kroz medijski program.

 

 

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


]]>
Thu, 29 Mar 2018 12:51:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/2291/rezultati-istrazivanja-o-razumevanju-solidarnosti-medju-gradjanima-srbije.html