UNS Press centar :: Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/rss.html organizovanje konferencije beograd, organizacija događaja Beograd sr http://presscentar.uns.org.rs/img/logo.png UNS Press centar :: Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/rss.html Budite u centru - Organizujte konferenciju u Press centru UNS-a http://presscentar.uns.org.rs/announcements/460/budite-u-centru---organizujte-konferenciju-u-press-centru-uns-a.html Press centar UNS-a je mesto odakle ćete se na najbolji način obratiti javnosti, gde ćete najpovoljnije održati konferenciju za novinare, seminar, okrugli sto, sastanak, promociju, predavanje... ]]>  

Dobrodošli u Press centar UNS-a.

(Fotografije sale u većem formatu možete pogledati u Galeriji na dnu strane)

 

Zakažite događaj, obratite se na:

tel: +381 (11) 328 50 86+381 (11) 328 50 86 , 262 49 94

mob:  + 381 (63) 611 086
e-mail:  pc@uns.org.rsana.petronijevic@uns.rs

Kontakt osoba: Slađana Dimitrijević 


]]>
Wed, 30 Aug 2017 10:01:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/460/budite-u-centru---organizujte-konferenciju-u-press-centru-uns-a.html
Ivanjička Nušićijada u znaku proslave pola veka od svog začetka http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1931/ivanjicka-nusicijada-u-znaku-proslave-pola-veka-od-svog-zacetka.html Udruženje građana KudeS – inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije poziva Vas na konferenciju za novinare ]]> Tema: Ivanjička Nušićijada u znaku proslave pola veka od svog začetka 

Press centar UNS-a/ UTORAK, 22. avgust 2017. godine u 12 sati

Udruženje građana KudeS i organizatori Nušićijade na konferenciji za novinare 22. avgusta u 12 sati, u Pres centru,  najaviće program ovogodišnje Nušićijade.

Govoriće:

- Vera Jovanović, koordinator festivala
- Todor Lalicki, scenograf 
- Petar Arbutina, predsednik žirija konkursa Nušićijade za najbolju satiričnu priču, književnik i kritičar 
- Zoran Kesić, učesnik programa i prijatelj Nušićijade
- Milan Milosavljević, glumac u ulozi Branislava Nušića

 

Pod sloganom „Opšti džumbus“ Nušićijada, ivanjički praznik kulture, zabave, humora i radosti, biće održana od 24. do 27. avgusta i biće posvećena obeležavanju pola veka od svog začetka.

Nušićijada će početi u četvrtak, 24. avgusta, Svečanom akademijom. Pozorišni program otvoriće predstava beogradskog Narodnog pozorišta „Kir Janja“ sa Predragom Ejdusom u glavnoj ulozi. Na programu će biti i  kabaretsko-poetski Stend daun sa Nebojšom Milovanovićem, predstava Uličnog teatra iz Krakova, ivanjički amateri izvešće „UJEŽ“, a zatvoriće ga „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca.

U muzičkom delu festivala učestvovaće holandski sastav „Spijkers“, dečji simfonijski orkestar iz svetski poznatog programa društvene integracije kroz muziku „El Sistema“, hip hoperi Who See, rokeri Piloti, pop pevač Sergej Ćetković, soul-fank-džezer Funktastic Coalition i Wonder String kvartet.

Deca i mladi dobijaju festival u festivalu sa radionicama i školama, predstavama i performansima, razgovorima sa piscima i umetnicima.

Posetioci će moći da prate tribine, izložbe, pogledaju filmove na filmskoj sceni na otvorenom u gradskom parku i navijaju za svoju ekipu u šaljivoj fudbalskoj utakmici između samoprozvanih mršavih i debelih.

 „Opšti džumbus“ je, po rečima organizatora, idealan moto za slavlje poslednjih pola veka u kulturi i društvu na našim prostorima. Ističući da je Nušićijada za njih simbol svih lepih rađanja i tužnih gašenja, simbol snage kolektivnog sećanja i udruživanja, simbol uticaja neodgovornih odluka ali i značaja istrajnosti, vizije i kvaliteta, Nušićevci smatraju da je važno negovati smeh i humor, ali i sećanja i tradiciju. 

Direktan prenos događaja možete pratiti putem Live stream rubrike

 

VREME:

UTORAK, 22. avgust 2017. godine

12 sati

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III

Beograd


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Wed, 9 Aug 2017 09:10:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1931/ivanjicka-nusicijada-u-znaku-proslave-pola-veka-od-svog-zacetka.html
„Eliminacija hepatitisa do 2030“ http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1877/eliminacija-hepatitisa-do-2030.html Udruženje pacijenata sa bolestima jetre HRONOS je organizovalo konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ PETAK, 28. jul 2017. godine u 11 sati

TEMA: „Eliminacija hepatitisa do 2030“

Povodom 28. jula, Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, koji se ove godine globalno obeležava pod sloganom „Eliminacija hepatitisa do 2030“, Udruženje pacijenata sa bolestima jetre HRONOS je organizovalo konferenciju za novinare u petak, 28. jula, u 11 časova, u Press centru Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova broj 6/III

Svet je prepoznao posledice hepatitis C virusne infekcije. U 2014. godini dolazi do prave revolucije u lečenju hroničnog hepatitisa C. Iz godine u godinu se registruju novi, moćni anti-hepatitis C virusni lekovi sa kojima se za 12 nedelja postiže izlečenje. Zahvaljujući novoj terapiji Svetska zdravstvena organizacija pravi plan i program eliminacije ove infekcije do 2030 godine.

Na žalost, Srbija je izgubila korak sa zemljama regiona, Evropom i svetom! Srbija je jedina zemlja u regionu gde se ne leče oboleli sa hepatitis C virusnom infekcijom koji imaju cirozu jetre, transplantirane organe ili tkiva, autoimune bolesti, hematološke bolesti, depresiju... u Srbiji je i sve veći broj osoba koje su neuspešno lečene i za koje ne postoje druge terapijske opcije, a u vrlo su teškom zdravstvenom stanju. 

O ovim i drugim pitanjima na konferenciji su govorili:  Ivana Dragojević, predsednica Udruženja pacijenata sa bolestima jetre „Hronos“,prof. dr Jasmina Simonović Babić, Klinika za infektivne i tropske bolesti, KC Srbije,prof. dr Milotka Fabri, načelnica odeljenja za virusne hepatitise KC Vojvodina, Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, dr Danijela Simić, specijalista epidemiologije, šef Odeljenja za HIV infekciju, PPI, virusne hepatitise i tuberkulozu,  Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut"

Pravo svakog pacijenta je da zna svoj zdravstveni status i da ima pristup adekvatnoj terapiji. Pomozite nam da podignemo svest o tome!

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Fri, 28 Jul 2017 12:26:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1877/eliminacija-hepatitisa-do-2030.html
Komemoracija Tanji Tagirov http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1819/komemoracija-tanji-tagirov.html Komemoracija Tanji Tagirov, novinarki "Vremena" održana je u ponedeljak 10. jula u 13 sati u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6/3 ]]>  

 

Press centar UNS-a/ PONEDELJAK, 10. jul 2017. godine u 13 sati

Komemoracija Tanji Tagirov

U ponedeljak 10. jula u 13 sati u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6/3 održana je komemoracija Tanji Tagirov, novinarki "Vremena".

Od Tanje tagirov su se oprostili Lino Veljak, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Milivoj Đilas i Filip Švarm, novinar Nedeljnika Vreme.

Tanja je preminula u petak ujutru, posle kratke i teške bolesti.

Rođena je 1961. godine u Zagrebu. Pravni fakultet  završila je na Sveučilištu u Zagrebu, gde je i počela novinarsku karijeru. Pisala je za Arkzin, Večernji list, Polet, zagrebački Danas, Hinu. U Beogradu je živela od 2000. godine. Od ranih devedesetih pisala je za "Vreme".

Čitaoci će je pamtiti kao hrabru i beskompromisnu novinarku koja je pažljivo držala na oku pravosudni sistem i njegove mane i nedostatke.

Za redakciju "Vremena" njen odlazak je mnogo više od smrti koleginice. Otišla je naša draga, bučna Tanja, žena ogromnog srca, prijateljica, učiteljica i uzor mladim kolegama.

Ispraćaj na kremaciju je u utorak, 11. jula 2017. od 12 sati u kapeli na Novom groblju u Beogradu.

 


 

 
]]>
Mon, 10 Jul 2017 14:44:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1819/komemoracija-tanji-tagirov.html
Najava letnje turističke sezone na Zlatiboru http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1805/najava-letnje-turisticke-sezone-na-zlatiboru.html Turistička organizacija „Zlatibor“ je organizovala konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ UTORAK, 4. jul 2017. godine u 11 sati

TEMA:  Najava letnje turističke sezone na Zlatiboru: novi turistički sadržaji, program „Zlatiborskog kulturnog leta“ i najava muzičkog festivala „Hills up“

Turistička organizacija Zlatibor je organizovala konferenciju za novinare u utorak 4. jula 2017. godine u 11 sati, u prostorijama Press centra Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova 6/3, Beograd.

 Na konferenciji su govorili: Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije „Zlatibor“, Sofija Pavlović, PR muzičkog festivala „Hills up“, Bojan Zlatanović, Amadeus bend, Dejan Lalić, Orthodox Celts i Miloš Georgijević, Mortal Kombat.

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 

]]>
Tue, 4 Jul 2017 14:24:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1805/najava-letnje-turisticke-sezone-na-zlatiboru.html
„Rad, zaposlenost i nove tehnologije“ http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1811/rad-zaposlenost-i-nove-tehnologije-.html Fondacija Centar za demokratiju u saradnji sa Fridrih Ebert Fondacijom je organizovala debatu: ]]>
Press centar UNS-a/ PETAK, 30. jun 2017. godine u 12 sati
 
TEMA: „Rad, zaposlenost i nove tehnologije“ 
 
 


U petak, 30. juna, od 12 do 14.30 sati je održana debata „Rad, zaposlenost i nove tehnologije“ u Press centru Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova broj 6/III. Debata je održana u okviru projekta "Dijalog u centru" u saradnji sa Fridrih Ebert Fondacijom iz Beograda. Razgovor je želeo da otvori pitanja koja su danas verovatno najznačajnija za razvoj srpske ekonomije i društva: Koliko nas je stvarno zaposlenih? Kakva je struktura zaposlenih u Srbiji i kakve su perspektive na tržištu rada? Postoji li mogućnost izbora – rad između sigurnosti i dostojanstva i ropstva i robotizacije? Da li se Srbija kroz obrazovni sistem priprema za nove izazove u svetu rada? 
 
Uvodničarke su bile: Tanja Jakobi, izvršni direktor, Centar za javne politike, Sarita Bradaš, konstultant i istraživač i Dragica Mišljenović UGS Nezavisnost, viša savetnica za pitanja iz oblasti radnog zakonodavstva. Moderator skupa je bila: Danica Vučenić.

Centar za demokratiju ohrabruje i pokreće građane na izgradnju demokratskog i solidarnog društva,  unapređuje ekonomska, socijalna i kulturna prava i bori se za odgovorne i efikasne institucije kroz istraživanje, obrazovanje i javni dijalog.  
  

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Fri, 30 Jun 2017 15:05:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1811/rad-zaposlenost-i-nove-tehnologije-.html
Javna sednica Komisije za žalbe Saveta za štampu http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1804/javna-sednica-komisije-za-zalbe-saveta-za-stampu.html Savet za štampu je održao javnu sednicu ]]> Press centar UNS-a/ ČETVRTAK, 29. jun 2017. godine u 18 sati

TEMA: Javna sednica Komisije za žalbe Saveta za štampu


Komisija je razmatrala sledeće žalbe:

 1. Ljiljana Čolić – Politika
 2. Organizacija za ljudska prava Jednakost – Dnevni žurnal
 3. Severina i Sebastian Kniep – Blic
 4. Veran Matić – Politika
 5. Dejan Đorić – Epodunavlje.rs
 6. Gej lezbejski info centar – Telegraf.rs
 7. Mirjana Tešević – PP media
 8. Udruženje Da se zna – Srpski telegraf
 9. Autonomni ženski centar – Alo
 10. Autonomni ženski centar – Informer
 11. Autonomni ženski centar – Večernje novosti
 12. Marinika Tepić – Srpski telegraf

Po završetku sednice prisutni su mogli da komentarišu odluke i postavljaju pitanja u vezi sa radom Komisije za žalbe.

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


  

]]>
Thu, 29 Jun 2017 12:44:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1804/javna-sednica-komisije-za-zalbe-saveta-za-stampu.html
"Veseli spust" na reci Ibar http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1798/veseli-spust-na-reci-ibar.html "Srbija za mlade" je organizovala konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ PETAK, 23. jun 2017. godine u 11 sati

TEMA: "Veseli spust" na reci Ibar

 

Konferencija za novinare povodom  ovogodišnje manifestacije “Veseli spust" na reci Ibar održana je u Press centru UNS-a (Knez Mihailova broj 6/III) u petak 23. juna u 11 sati. 

Veseli Spust je najstariji i najveseliji događaj na vodama Srbije. Jedna velika zabava i avantura na reci Ibru, najveći i najatraktivniji događaj Kraljeva. Od srednjovekovnog grada Magliča do centra Kraljeva na hiljade dobro raspoloženih turista spušta se na najrazličitijim plovilima rekom Ibar. Veselom spustu nije strano ni preko 20.000 učesnika. Na obalama Ibra i do 50.000 ljudi prati dešavanja na vodi. 

O programu ovogodišnje manifestacije i iznenađenjima za sve posetioce biće reči na konferenciji za novinare.

 

Govorili su: Aleksandar Erac, direktor manifestacije "Veseli spust", Ana Mirosavljević, direktor Turističke organizacije Kraljevo, Thiago Ferreira, promoter Veselog spusta, PR "Srbije za mlade".

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 

]]>
Fri, 23 Jun 2017 09:23:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1798/veseli-spust-na-reci-ibar.html
“Amerika, Srbija i borba protiv terorizma” http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1793/amerika-srbija-i-borba-protiv-terorizma-.html Srpski institut i Istraživački centar za odbranu i bezbednost su organizovali konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ UTORAK, 20. jun 2017. godine u 15.30 sati

TEMA: “Amerika, Srbija i borba protiv terorizma”

U utorak 20. juna od 15.30 do 17 sati u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6/III održana je zajednička konferencija za medije Srpskog instituta i Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost.

Amerika, Srbija i Rusija danas imaju zajedničke interese u borbi protiv ključnog svetskog problema — globalnog terorizma.  Ovo je bila tema konferencije Srpskog instituta baziranog u Vašingtonu i Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost u Beogradu. Prisutnima su se obratili eksperti i zvaničnici u ovom polju, koje predstavlja veliki značaj za bezbednost Srbije.

Na konferenciji za medije su govorili:Miloš Tišma, Istraživački centar za odbranu i bezbednost,Jasmina Andrić, Istraživački centar za odbranu i bezbednost, Danijela Sremac, Srpski Institut, Vašington D.C. i Kurt Donnelly, zamenik ambasadora SAD.

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Tue, 20 Jun 2017 11:21:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1793/amerika-srbija-i-borba-protiv-terorizma-.html
Deca žrtve i deca delinkventi: Kako da sprečimo nasilje i podržimo žrtve? http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1787/deca-zrtve-i-deca-delinkventi-kako-da-sprecimo-nasilje-i-podrzimo-zrtve.html Viktimološko društvo Srbije i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu su organizovali okrugli sto: ]]>  

Press centar UNS-a, ČETVRTAK, 15. jun 2017. godine u 12 sati

TEMA: Deca žrtve i deca delinkventi: Kako da sprečimo nasilje i podržimo žrtve? 


 Na okruglom stolu su govorili: dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i predsednica Centra za prava deteta, prof. dr Vesna Nikolić-Ristanović, redovna profesorka Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i direktorka Viktimološkog društva Srbije  i dr Sanja Ćopić, viša naučna saradnica u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja i predsednica Upravnog odbora Viktimološkog društva Srbije

Na okruglom stolu su učestvovali i predstavnici: policije, sudova, tužilaštava, sistema socijalne zaštite, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog drustva.

Okrugli sto je imao za cilj predstavljanje i diskutovanje preporuka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije i pomoć, podršku i zaštitu dece žrtava, koje su proistekle iz empirijskog istraživanja maloletničke delinkvencije u Srbiji, koje je realizovano u okviru treće Međunarodne ankete samoprijavljivanjem delinkvencije (International Self Reported Delinquency 3 – ISRD3). Autorke preporuka su: prof. dr Vesna Nikolić-Ristanović, dr Sanja Ćopić, mr Ljiljana Stevković, dr Danica Vasiljević-Prodanović i dr Milica Kovačević.

Istraživanje maloletničke delinkvencije u Srbiji i definisanje preporuka rezultat su saradnje Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i Viktimološkog društva Srbije. Istraživanje je realizovano u sklopu projekta br. 179044 Metodologija evidentiranja kriminaliteta kao osnova efikasnih mera za njegovo suzbijanje i prevenciju, koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, implementira Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i kojim rukovodi prof. dr Vesna Nikolić-Ristanović. Istraživanje je sprovedeno tokom 2013. i 2014. godine na uzorku od 1344 učenika osnovnih (VII i VIII razreda) i srednjih škola (I do IV razreda) u Beogradu i Novom Sadu. Istraživanjem su, po prvi put, na reprezentativnom uzorku, dobijeni podaci o maloletničkoj delinkvenciji (kako registrovanoj tako i neregistrovanoj) i faktorima koji utiču na njeno javljanje, kao i viktimizaciji maloletnih lica u Srbiji.

Podaci dobijeni ovim istraživanjem poslužili su kao osnova za kreiranje preporuka o mogućim pravcima buduće politike društvenog reagovanja na maloletničku delinkvenciju i viktimizaciju dece, koje su grupisane u sledeće celine: prevencija maloletničke delinkvencije; suzbijanje maloletničke delinkvencije; pomoć i podrška maloletnim licima; edukacija, osnaživanje i jačanje saradnje porodice, dece i škole; i evidencije i istraživanja.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 15 Jun 2017 11:24:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1787/deca-zrtve-i-deca-delinkventi-kako-da-sprecimo-nasilje-i-podrzimo-zrtve.html
Predstavljanje kandidata Republikanske stranke za gradonačelnika Beograda http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1771/predstavljanje-kandidata-republikanske-stranke-za-gradonacelnika-beograda.html Republikanska stranka je organizovala konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ PONEDELJAK, 12. jun 2017. godine u 18 sati

TEMA: Predstavljanje kandidata Republikanske stranke za gradonačelnika Beograda

U ponedeljak 12. juna u 18 sati u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6 Republikanska stranka je održala konferenciju za novinare.

Teme konferencije:

 1. Predstavljanje kandidata Republikanske stranke za Gradonačelnika grada Beograda
 2. Uticaj Republikanaca u svetu i regionu
 3. Odnos Republikanske stranke sa budućim vladama Makedonije i Kosova
 4. Stav Republikanske stranke prema nelegitimno izabranom Predsedniku Srbije i njegovoj koruptivnoj vlasti
 5. Odnos Republikanske stranke sa Republikanskom strankom SAD-a

Na konferenciji su govorili: dr Dragan Erić, kandidat Republikanske stranke za Gradonačelnika Beograda,Nikola Sandulović, predsednik Republikanske stranke, Nikola Jelikić, direktor Republikanske stranke i Mihailo Todić, predsednik GO Beograd Republikanske stranke

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 12 Jun 2017 14:21:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1771/predstavljanje-kandidata-republikanske-stranke-za-gradonacelnika-beograda.html
Pravo na verske slobode http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1625/pravo-na-verske-slobode.html Centar 9-Odeljenje za toleranciju i međureligijske odnose je organizovao stručni skup ]]>  

Press centar UNS-a/ ČETVRTAK, 8. jun 2017. godine u 9.30 sati

TEMA: Pravo na verske slobode

Centar 9-Odeljenje za toleranciju i međureligijske odnose Vas poziva na stručni skup "Pravo na verske slobode" koji će biti održan u četvrtak 8. juna u 9.30 sati u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6/III.

Cijl stručnog skupa je sagledavanje i podizanje svesti o verskim slobodama kod nas i u Evropi koje su poslednjih godina ugrožene zarad tzv. tolerancije i sekularne prakse savremenog društva.

Govornici su: prof. dr Džon Grac, dugogodišnji generalni sekretar Međunarodnog udruženja za versku slobodu (International Religious Liberty Association), iz SAD, Branislav Dedić, dugogodišnji misionar u Kemerunu, mr Draško Đenović, generalni sekretar Centra 9 iz Beogradam, prof. dr Zdravko Šorđan, direktor Centra za toleranciju i međureligijske odnose pri Centru 9 iz Beograda, dr Dragutin Matak, Udruga za vjerske slobode Republike Hrvatske, prof. dr Vladimir Ilić, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, prof. dr Goran Golubović, Department za psihologiju Filozofskog fakulteta u Nišu, doktorand Aleksandar Ninković, direktor Centra za novu evangelizaciju beogradske nadbiskupije i doktorand Radovan Pilipović, direktor Arhiva SPC.

 

AGENDA:

9.30-9.40 Otvaranje i pozdravljanje učesnika - mr Draško Đenović

9.40-10.00 Uvodno izlaganje - prof. dr Zdravko Šorđan

10.00-10.30 Branko Dedić

10.30-11.15 prof. dr Džon Grac - prvo izlaganje

11.15-11.30 pauza

11.30-12.00 Džon Grac - drugo izlaganje

12.00-12.30 prof. dr Goran Golubović

12.30-13.00 Kasim Zlatić

13.30-14.30 Ručak

15.00-15.30 dr Dragutin Matak, Udruga za vjerske slobode Republike Hrvatske

15.30-16.15- Džon Grac, treće izlaganje

16.15-16.30 pauza

16.30-17.00 Džon Grac, četvrto izlaganje

17.00-17.15 Ilija Subotić

17.15-18.00 Završne napomene i zaključak - dr Zdravko Šorđan i mr Draško Đenović

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 8 Jun 2017 11:43:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1625/pravo-na-verske-slobode.html
„Princip solidarnosti i zdravstveni sistem Srbije“ http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1781/princip-solidarnosti-i-zdravstveni-sistem-srbije.html Fondacija Centar za demokratiju u saradnji sa Friedrich Ebert Fondacijom je organizovala debatu ]]>  

Press centar UNS-a/ SREDA, 7. jun 2017. godine u 12 sati

TEMA: „Princip solidarnosti i zdravstveni sistem Srbije“


 

U sredu 7. juna 2017. godine je održana debata „Princip solidarnosti i zdravstveni sistem Srbije“, u Press centru Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova broj 6/III. Debata je organizovana u okviru projekta Dijalog u centru, koji organizuju Fondacija Centar za demokratiju u saradnji sa Friedrich Ebert Fondacijom.

U godini u kojoj je Vlada Republike Srbije najavila najveća ulaganja u zdravstvu u poslednjih 70 godina, a suočavamo se sa ekonomskim zaostajanjem, nezaposlenošću i siromaštvom, postavljamo pitanja: Ima li Srbija strateški plan razvoja zdravstvene zaštite i javnog zdravlja? Koji su mehanizmi borbe protiv korupcije u zdravstvu? Da li je Fond za zdravstvo nemoćan u podršci lečenja teško obolele dece u inostranstvu? Da li odlazak našeg medicinskog osoblja na rad u inostranstvu ugrožava funkcionisanje zdravstvenih ustanova u Srbiji i koji su načini da se taj trend zaustavi? 
 
Uvodničari su bili: prof. dr Snežana Simić, Medicinski fakultet, Beograd, dr Dragan Lončar, Ekonomski fakultet, Beograd, Dušan Milisavljević, Narodna skupština Republike Srbije, Niš.

Moderatorka debate: Danica Vučenić, novinarka.
 
Centar za demokratiju ohrabruje i pokreće građane na izgradnju demokratskog i solidarnog društva,  unapređuje ekonomska, socijalna i kulturna prava i bori se za odgovorne i efikasne institucije kroz istraživanje, obrazovanje i javni dijalog.  

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 7 Jun 2017 11:53:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1781/princip-solidarnosti-i-zdravstveni-sistem-srbije.html
Zagovaranje uspešne integracije Roma povratnika kroz bolje uslove obrazovanja i zapošljavanja http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1768/zagovaranje-uspesne-integracije-roma-povratnika-kroz-bolje-uslove-obrazovanja-i-zaposljavanja.html Centar za istraživanje javnih politika i Forum Roma Srbije su organizovali konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ PONEDELJAK, 5. jun 2017. godine u 11 sati

TEMA: Predstavljanja rezultata istraživanja Zagovaranje uspešne integracije Roma povratnika kroz bolje uslove obrazovanja i zapošljavanja

 

Svake godine gotovo sedam hiljada naših sugrađana, uglavnom romske nacionalnosti vrati se u Srbiju pošto njihov zahtev za azil u zemljama Evropske unije bude odbijen. U javnosti se oni često nazivaju „lažnim azilantima“ koji profitiraju od socijalne pomoći koju dobijaju tokom boravka u Nemačkoj, Švedskoj i drugim evropskim zemljama. Mnogo manje se govori o razlozima koji većinu Roma, usled nemaštine i nemogućnosti da obezbede egzistenciju u Srbiju, teraju da tragaju za drugim rešenjima. Najmanje se govori o onim povratnicima koji su u Evropu otišli tokom raspada nekadašnje SFRJ, ili u periodu do ranih 2000-tih, i posle više višegodišnjeg odsustva iz zemlje, treba da se prilagode životu u Srbiji. Oni najčešće nemaju lične dokumente, ne poseduju imovinu u Srbiji, a njihova deca ne govore srpski jezik. Ovi ljudi suočavaju se sa gotovo nepremostivim problemima a zahvaljujući odsustvu sistematske podrške, ne uspevaju da socijalni kapital koji nose sa sobom, u vidu preduzetničkih praksi, radnih navika, obrazovanja, dobrog poznavanja stranih jezika i veština stečenih tokom boravka u evropskim zemljama, iskoriste da bi se lakše snašli u svom novom životu.

Upravo ovi povratnici bili su tema našeg terenskog istraživanja. Sa novinarima smo podelili rezultate do kojih smo došli i izneli smo predloge za koje verujemo da bi mogli da doprinesu poboljšanju njihovog položaja, pre svega u obrazovnom sistemu i u uključivanju u radni proces, na konferenciji za medije, na kojoj su prezentovani rezultati.

Na konferenciji za medije su govorili: Tanja Jakobi izvršna direktorka CENTRA za istraživanje javnih politika i Dejan Marković, direktor Foruma Roma Srbije

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Mon, 5 Jun 2017 12:29:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1768/zagovaranje-uspesne-integracije-roma-povratnika-kroz-bolje-uslove-obrazovanja-i-zaposljavanja.html
Kampanja za bezbednost dece na internetu http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1766/kampanja-za-bezbednost-dece-na-internetu.html Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je organizovalo konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ PETAK, 2. jun 2017. godine u 10 sati

 TEMA: Kampanja za bezbednost dece na internetu

 

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je organizovalo konferenciju povodom završetka ovogodišnje kampanje za bezbednost dece na internetu IT karavan 02, u petak, 2. juna, u 10 časova, u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6/III.

Teme konferencije:

- Predstavljanje rezultata kampanje IT karavan 02, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija

- Značaj edukacije i prevencije za zaštitu dece na internetu

- „Digitalno pametni – digitalno bezbedni“ - medijska kampanja za bezbednost dece na internetu

 

Učesnici: Tatjana Matić, državni sekretar, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Đurašković, glavni policijski inspektor Odelјenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova, Snežana Marković, savetnik za informaciono-komunikacione tehnologije u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nikola Orlić, direktor Sektora za korisnike iz javnog i komercijalnog segmenta kompanije „Microsoft“, Vasilije Ljubinković, Child protection program officer organizacije „Save the Children“ za severozapadni Balkan, Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, Ana Mirković, voditelj prezentacija IT karavana 02, psiholog i stručnjak za digitalne komunikacije, Bojan Ivković, voditelj prezentacija IT karavana 02, glumac i muzičar, Alen Piljak, vođa tima robotičara IT karavana 02, predsednik „Edulab“ i Nevena Mladenović Blagojević, odgovorni urednik školskog programa RTS-a

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 2 Jun 2017 08:54:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1766/kampanja-za-bezbednost-dece-na-internetu.html
"Životna sredina ka Evropi" http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1765/zivotna-sredina-ka-evropi-.html Ambasadori održivog razvoja i životne sredine su organizovali konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ PETAK, 2. jun 2017. godine u 12 sati

TEMA: "Životna sredina ka Evropi"

Na Svetski dan zaštite životne sredine u Evropskoj nedelji održivog razvoja održana je konferencija za novinare povodom predstojeće Trinaeste regionalne Konferencije "Životna sredina ka Evropi’’ – EnE17 Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj” u petak 2. juna, u Press centru Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova broj 6/III u Beogradu, sa početkom u 12 sati.

Na konferenciji za medije je predstavljen sadržaj Trinaeste regionalne Konferencije "Životna sredina ka Evropi’’ , govornici su  svoja izlaganja usmerili na sledeće teme:

- 5. jun – Svetski dan životne sredine: "Šta možemo učiniti da se povežemo sa prirodnom”

- 13. Regionalna konferencija „Životna sredina ka Evropi“: UN događaj i događaj u okviru Evropske nedelje održivog razvoja (ESDW) kojim se u Srbiji obeležava radno Svetski dan životne sredine. Ove godine fokus je na Obrazovanju o klimatskim promenama za održivi razvoj.

- Prviredna komora Srbije – dugogodišnji partner u organizaciji Konferencije

- Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj” naziv je panela na kome će učestvovati  naši i inostrani vrhunski stručnjaci iz oblasti obrazovanja i zaštite životne sredine i klimatskih promena.

- Dodatno, najboljim  Mladim Eko-reporterima  na Konferenciji će biti dodeljene vredne nagrade

Na konferenciji za novinare govorili su organizatori  Konferencije: mr Aleksandra Mladenović, predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine, dr Dunja Prokić, koordinatorka Programa Životna sredina ka Evropi, mr Dušan Stokić, rukovodilac Centra za zaštitu životne sredine PKS, Milica Momčilović, novinarka, moderator panela i Milena Tabašević, MSc, koordinatorka Programa Mladi Eko-reporteri.

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 2 Jun 2017 12:06:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1765/zivotna-sredina-ka-evropi-.html
Program manifestacije "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10" za petak, 19. maj http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1741/program-manifestacije-muzeji-srbije-deset-dana-od-10-do-10-za-petak-19-maj.html Program manifestacije "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10" za danas ]]>

 

Beograd

12:00 Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti - Predavanje Muzej u gostima, o Narodnom muzeju Čačak, a povodom 65 godina od njegovog osnivanja.

17:00 PTT Muzej – Stručno vođenje kroz stalnu postavku Tačka spajanja. 

17:00 Istorijski muzej SrbijeStručno vođenje kroz izložbu „Zaostavština Olјe Ivanjicki”

18:00 Kuća Kralјa Petra I – Muzičko i dramsko veče; “Nastup gimnazijalaca“, Rukovodilac programa profesor Velibor Martinovć

19:00 Dvorište Muzeja Vuka i Dositeja (Narodni muzej) – Koncert Sa kolena na koleno Muzeičke škole „Mokranjac“ iz Beograda

10:00 – 22:00 Medija centar „Odbrana“ Velika galerija - Izložba  „Omaž Milanu Komneniću“

10:00 – 22.00 Medija centar „Odbrana“ Mala galerija – Izložba Muzej u gostima Gradski muzej Vršac „Javor Rašajski

10:00 – 22:00 Muzej Jugoslavije – Izložba Jugo moja Jugo-gastarbajterske priče u objektu Muzej 25. maj o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj.  

10:00 – 22:00 Prodajna galerija Beograd - Kristine Narvida, izložba Bdenje.

10:00 – 22:00 Kuća Slikara - Kosančićev venac 19, izložba u hodnicima zgrade,  Prodajna galerija i Fond Olge Olјe Ivanjicki

10:00 – 22:00 Muzej Paje Jovanovića (Muzej grada Beograda) – Stalna postavka

10:00 - 22:00 Etnografski muzej Beograd – Muzej u gostima – Muzej Vojvodine  - Izložba Starinska tkanja i zaboravlјeni prepletaji

10:00 – 22:00 Etnografski muzej Beograd – Muzej u gostima – Benaki muzej (Atina); u okviru manifestacije Dani grčke kulture u Srbiji

10:00 – 22:00 Etnografski muzej Beograd - Izložba Kockasti univerzum – lego u Srbiji, autor Ana Dajić

 

10:00 – 22:00 Konak kneza Miloša u Topčoderu (Istorijski muzej Srbije) – Izložba „Evo mene, eto vas... Sećanje kneza Miloša”

 10:00 – 22:00 Konak kneza Miloša u Topčoderu (Istorijski muzej Srbije) – Izložba  „Pečatnjaci i pečati iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije”

10:00 – 22:00 Istorijski muzej Srbije - Multimedijalna interaktivna izložba „Srbija 1915–1916”

10:00 – 22:00 Istorijski muzej Srbije - Izložba „Zaostavština Olјe Ivanjicki”

10:00 – 22:00 Galerija „Inkiostri“( Muzej Primenjene umetnosti) – Izložba „Na prvi (p)ogled“

10:00 – 22:00 Galerija „Anastas“, MPU - Izložba „Srbija, rat i plakat“ Tri plakata, tri autora, tri priče o Srbiji  

10:00 – 22:00 Galerija „Anastas“, MPU -  Izložba „Plakati Miltona Glejzera iz kolekcije MPU“

09:00 – 17:00 Galeriji ZAPROKUL-a (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka) - Izložba slika nastalih krajem XIX i u XX veku „Zagonetno i obično“ predstavlјanje Narodnog muzeja Pančevo

09:00 – 14:00 Jevrejski istorijski muzej -  Stalna postavka

Muzej pozorišne umetnosti Srbije –  Izložba Pozorište "Mata Milošević", FDU

12:00 – 21:00 Kuća Kralјa Petra Prvog – Izložba “U susret Ruskom Caru“

10:00 – 22:00 Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd - Izložba Dejan Marković: State of Nature

10:00 – 22:00 Galerija Prirodnjačkog muzeja – Izložba Meteoriti – glasnici svemira

10:00 – 22:00 Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti - Izložba Gradina na Jelici.Utvrđeni centar u Iliriku VI veka i višeslojno arheološko nalazište

10:00 – 22:00 Rančićeva kuća (Centar za kulturu Grocka) – Izložba radova sa 32. Međunarodne likovne kolonije grafike u Smederevu 2016

9:30 – 20:00  Muzej Automobila, stalna postavka

 

Novi Sad

11:00 – 12:30 Spomen-zbirka Pavla Belјanskog – Čitaonica u muzeju Radionica Dečjeg odelјenja Gradske biblioteke u Novom Sadu

13:00 Trg Slobode - Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada –Izložba Trg slobode- srce Novog Sada 

16:00 – 16:45 Spomen-zbirka Pavla Belјanskog –  Zmajeve dečje igre, u muzeju: Poezija koja se vidi Program za decu od 12 do 18 godina.

18:00 – 22:00 Spomen-zbirka Pavla Belјanskog – Otvoreni atelјe studenata Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta EDUCONS, Sremska Kamenica

10:00 – 22:00 Spomen-zbirka Pavla Belјanskog – Izložba Grafički omnibus: Ljubomir Ivanović, Mihajlo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun, deo fondova Narodne biblioteke Srbije 

10:00 – 22:00  Spomen-zbirka Pavla Belјanskog – Izložba Umetnici, akademici iz kolekcije Pavla Belјanskog

10:00 – 22:00 Srpska akademija nauka i umetnosti Ogranak SANU u Novom Sadu - Kikinda XX/XXI Gostujuća izložba Narodnog muzeja Kikinda.

 

10:00 – 22:00 Arhiv Vojvodine – Izložba „300 godina oslobođenja Pančeva od Turaka

09:00 - 19:00 Klub Društva novinara Vojvodine – Izložba „PLAKATIRANјE GENOCIDA“

10:00 – 22:00  Muzej grada Novog Sada – Izložba „Trag mača, trag pera“ Originalna pisma Eugena Savojskog

10:00 – 22:00 Muzej grada Novog Sada –  QUATTRO GATOS - Četiri mačora

 

10:00 – 22:00 Galerija Likovne Umetnosti Poklon Zbirka Rajka Mamuzića – Izložba Lica Mire Banjac

10:00 – 22:00 Pokrajinski zavod za zaštitu prirode – Izložba fotografija „STENE – SKRIVENE BOJE I OBLICI“

10:00 – 22:00 Pokrajinski zavod za zaštitu prirode – Porodična radionica „Blagojević“ „UMETNIČKA DELA U ONIKSU“

 

Aranđelovac

09:00 – 17:00 Spomenik prirode „Risovača“ - Stalna postavka u pećini Risovači

09:00 – 17:00 Znamenito mesto „Orašac“ -  Stalna postavka

09:00 – 22:00  Narodni muzej Aranđelovac – „Između kostima i ornamenta – vinčanske antropomorfne figurine“, izložba Narodnog muzeja iz Smederevske Palanke

 

Bela Crkva

10:00 – 22:00 Muzej u Beloj Crkvi – Otvaranje izložbe „Slike Varoši“ Prikazi Bele Crkve u slikarstvu povodom 300 godina od osnivanja grada

18:00 – 20:00 Muzej u Beloj Crkvi - Slikarska radionica Perspektiva za početnike

 

Bor

 

10:00 – 22:00 Muzej rudarstva i metalurgije „Bor“ - Izložba ''Bitka na Legetu'', predstavlјanje Muzeja Krajine iz Negotina

11:00 Muzej rudarsva i metalurgije „Bor“ - Ciklus predavanja ''Srednjovekovna Srbija''

19:00 Muzej rudarsva i metalurgije „Bor“ -  Projekcije etno filmova sa prošlogodišnje međunarodne Smotre etnološkog filma u Beogradu

10:00 – 22:00 Muzej rudarsva i metalurgije „Bor“ – ''Mankala – misaona igra'' u prostorijama Muzeja

 

Valјevo

10:00 – 22:00 Moderna galerija Valјevo - Izložba "Ljuba-slike"

 

Vrnjačka Banja

10:00 – 22:00 Zavičajni muzej – Zamak kulture, Kulturni centar Vrnjačke Banje – „Šumovi mora“ , izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda.

10:00 – 22:00 Zavičajni muzej – Zamak kulture, Kulturni centar Vrnjačke Banje –  Poruke Gornje Mezije, arheološka izložba nz Zavičajnog muzeja iz Jagodine

10:00 – 22:00 Zavičajni muzej – Zamak kulture, Kulturni centar Vrnjačke Banje –  Nataša Radoja i Miodrag Elezović - slike, likovna izložba dva beogradska autora u okviru projekta „Savremena srpska likovna scena“.

18:00 Zavičajni muzej – Zamak kulture, Kulturni centar Vrnjačke Banje –  „Budi drug“ predstava učenika sedmog razreda Osnovne škole „Popinski borci“ iz Vrnjačke Banje

 

Vrbas

10:00 – 22:00 Likovna galerija - Izložba fotografija „Muzej kao inspiracija“

10:00 – 22:00 Gradski muzej Vrbas -  Izložba ZA KOJI ŽIVOT TREBA DA SE RODIM – obeležavanje pola veka R'n'R u Vrbasu

18:00 Bioskop Jugoslavija - Projekcija filma „Šašavi dan – Bitlsmanija“

20:00 Plato ispred Gradskog muzeja Vrbas - Koncert: Prognanik Lu i Bjeli cibzar

 

Vranje

10:00 – 22:00 Galerija Narodnog muzeja – Izložba radova Decembarska grupa 1955-60, iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

10:00 – 22:00 Narodni muzej – Izložba  Enterijer vranjske gradske kuće iz prve polovine 20.veka – trpezarija i spavaća soba  

10:00 – 22:00 Mala sala Galerije Narodnog muzeja – Izložba karikatura Mira Stefanovića 

10:00 – 22:00 Muzej kuća Bore Stankovića - Majski atelјe pod starim dudom, otvoreno dvorište Muzej kuće za polaznike likovne radionice Narodnog univerziteta

 

Donji Milanovac 

 

07:00 – 15:00 Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“ – Stalna postavka (Moguće stručno vođenje kroz postavku.)

07:00 – 15:00 Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“ – Izložba „Čuvari narodne baštine“ Muzeja Krajine iz Negotina

 

 Žagubica

10:00 – 22:00 Galerija ULUH – Izložba „Impresija 4 elemenata“ požarevačkog slikara Pavla Miladinovića

10:00 – 22:00 Stari dom Žagubica - Muzej u gostima – predmeti iz zbirki Narodnog muzeja Požarevac Arheološko blago Homolјa

 

Zrenjanin

10:00 – 22:00  Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka-Zrenjanin –Tiho i nenametlјivo: Mirjana Šipoš, izložba slika Mirjane Šipoš (1916-1996) iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

10:00 – 22:00  Narodni muzej Zrenjanin – Izložbe Izložbe „Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici“ i „Muzej za decu“

 

Jagodina

10:00 – 22:00 Galerija Zavičajnog muzeja – Otvaranje izložbe Život naroda i pretrajavanje hramova: fotografska svedočanstva Etnografskog muzeja“

13:00 Zavičajni muzej Jagodina – Predavanje Zbirka Etnološkog odelјenja, mr Miodraga Aleksića

12:00 - 15:00 i 17:00 – 20:00 Muzej naivne i marginalne umetnosti – Otvoreni konzervatorski atelјe – priprema doniranih skulptura za izlaganje

10:00 – 22:00 Muzej naivne i marginalne umetnosti –  Projekcije dokumentarnih filmova

Kralјevo

10:00 – 22:00 Legat Olivere Radojković Čolović – Stalna postavka

10:00 – 22:00 Galerija narodnog muzeja Kralјevo - „Beogradski atlas Jovana Cvijića”, gostujuća izložba iz Muzeja grada Beograda 

10:00 – 19:00 Galerija narodnog muzeja Kralјevo - Stručna vođenja kroz postavku izložbe „Beogradski atlas Jovana Cvijića”za učenike osnovnih i srednjih škola

 

Kruševac

10:00 – 22:00 Narodni muzej Kruševac – Stalna postavka (posetiocima ovogodišnje manifestacije dostupan je novootvoreni deo postavke)

10:00 – 22:00 Kuća Simića – Stalna muzejska postavka eksponata Narodnog muzeja Kruševac

10:00 – 22:00 Umetnička galerija – Izložba „Aktivizacije 20142016

 

Knjaževac

 

10:00 – 22:00 Zvičajni muzej Knjaževac – “Muzej u gostima“  Gostovanje Narodnog muzeja u Zaječaru

 

10:00 – 22:00 Zvičajni muzej Knjaževac – Otvaranje gostujuće izložbe Narodnog muzeja u Beogradu pod nazivom "Od Liceja do Muzeja“

10:00 Galerija Zvičajnog muzeja Knjaževac –  Radionice za decu i omladinu i stručno vođenje kroz izložbu

12:00 Galerija Zvičajnog muzeja Knjaževac –  Radionice za decu i omladinu i stručno vođenje kroz izložbu

 

Leskovac

10:00 – 22:00 Teksilni muzej u Stojkovcu – Stalna postavka

10:00- 22:00 Gradska kuća (Narodni muzej) – Stalna etnografska postavka

10:00 – 22:00 Narodni muzej Leskovac – „Izložba muzejskih publikacija“ – od osnivanja Muzeja do danas

10:00 – 22:00 Narodni muzej Leskovac – Izložba „Tajne arheoloških depoa “

10:00 – 22:00 Gradska kuća - Izložba radova studenata Tehnološkog fakulteta u Leskovcu

11:00 Narodni muzej Leskovac – Smotra arheološog filma

12:00 Narodni muzej Leskovac –  Muzejska radionica „Igrajmo se mice, kockice i zujalice“

10:00 – 22:00 Narodni muzej Leskovac – Izložba „Sima Žikić – svedok ratnih stradanja“ Zavičajnog muzeja Knjaževac

 

Negotin

10:00 – 22:00 Muzej Krajine – Stalna postavka

10:00 – 22:00 Muzej Krajine – Stalna postavka u Mokranjčevoj kući

10:00 – 22:00 Muzej Hajduk Velјka (Muzej Krajine) – Stalna postavka

10:00 – 22:00 Todorčetov konak – Izložba „Đorđe Vajfert Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru

 

Novi Pazar

10:00 – 22:00 Muzej Ras –  Izložba„Pismo i Tradicija  natpisi na etnografskim predmetima“Etnografski  Muzej u Beogradu gostuje u Muzeju „Ras

 

Niš

10:00 – 22:00 Galerija „Srbija“ Pavilјon u tvrđavi (Galerija savremene likovne umetnosti Niš) -  Prolećna izložba ULUS-a 

 

Pančevo

10:00 – 22:00 Narodni muzej Pančevo – Izložba „Drvorezi i bakrorezi muzeja Srpske pravoslavne crkve“

10:00 – 22:00 Narodni muzej Pančevo – Izložba Ja srpski pišem, čitam, mislim“ – doprinos akciji „Negujmo srpski jezik“ Ministarstva kulture i informisanja RS

10:00 – 22:00 Narodni muzej Pančevo – Izložba„Kolski odbojenik, šta to beše?“

18:00 Narodni muzej Pančevo – Stručno vođenje kroz stalnu postavku Narodnog muzeja Pančevo

 

Paraćin

10:00 – 22:00 Zavičajni muzej „Paraćin“ – Gostujuća izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda  „Staro i nestalo voće Srbije“

10:00 – 22:00 Zavičajni muzej „Paraćin“ – Gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Jagodina „Srednje Pomoravlјe u srpsko-bugarskom ratu 1885-1886. godine“

 

Petrovac

 08:00 – 20:00 Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ - Izložba strip crteža Spasoja Kulauzova „Strip strip“

 09:00 – 20:00 Galerija Krug – Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Petrovac

 

Požarevac

07:00 – 22:00 Narodni muzej Požarevac - Arheološka postavka predmeta iz zbirki Praistorija, Antika i Viminacijum

10:00 – 22:00 Galerija savremene umetnosti – Izložba „Sibirski nomadski svitak“

10:00 – 22:00 Stari dom Žagubica - Muzej u gostima – predmeti iz zbirki Narodnog muzeja Požarevac Arheološko blago Homolјa

 

Pirot 

10:00 – 22:00 Pirotski grad (Muzej Ponišavlјa) – Stalna arheološka postavka

10:00 – 22:00 Galerija Muzeja Ponišavlјa – Gostujuće izložba Muzeja afričke umetnosti pod nazivom Tradicionalni murali Afrike

10:00 – 14:00 Galerija Muzeja Ponišavlјa – Radionice za decu uzrasta od 4 do 12 godina, inspirisane izložbom Tradicionalni murali Afrike

 

Prokuplјe

10:00 – 22:00 Narodni muzej Toplice - Izložba “Dobrudžanski ratnici“ Muzej Vojvodine

10:00 – 22:00  Narodni muzej Toplice - Izložba „Beč 1814/15 grad i kongres“ Austrijski kulturni centar 

Galerija „ Boža Ilić“ - Otvaranje izložbe „ Prolećna izložba ULUS-a“

11:00  Predavanje „Žene u Topličkom ustanku 1917.”

istoričar Marija Petrović ( za učenike Gimnazije )

13:30 Narodni muzej Toplice -  Muzejska učionica „Šta je to Muzej i šta se čuva u njemu?”

17:00 Narodni muzej Toplice -   Prezentacija „Rodna ravnopravnost”

19:00 Narodni muzej Toplice - Prezentacija rada Polјoprivredne škole „Radoš Jovanović Selјa”

10:00 – 22:00 Arheo park Pločnik – Naučna žurka u Pločniku

 

Raška

12:00 – 14:00 Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“

Potkrovlјe Kuće Kursulića - Stručno vođenje kroz stalnu postavku „Raška – ratna prestonica Kralјevine Srbije 1915“

10:00 – 22:00 Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Galerija –Studijska izložba Muzeja naivne i marginalne umetnosti Jagodina “Izložbena i izdavačka delatnost MNMU 1960-2015”

10:00 – 22:00  Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Galerija –Izložba Narodnog muzeja Kralјevo “Dobrivoje Božić, izumitelј i konstruktor”

10:00 – 22:00 Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“

Potkrovlјe Kuće Kursulića - Prstenje od 4. do kraja 19. veka iz muzejskih zbirki Muzeja „Ras“ iz Novog Pazara

18:00 Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Galerija – Promocija monografije „Fakultet umetnosti u Prištini - Zvečanu : 1973-2013. : likovni odsek“

19:30 Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ Galerija – Poetsko-muzički program – Rusko veče

 

Ruma

10:00 - 22:00  Zavičajni muzej Ruma – Muzej u gostima – Galerija „Lazar Vozarević“

10:00 – 22:00 Zavičajni muzej Ruma – „Uspomene iz Rume“, izložba razglednica iz kolekcije Josipa Cindrića, privatnog kolekcionara. 

10:00 – 22:00  Zavičajni muzej Ruma  –  „U znaku tri potoka“, izložba o rumskim grbovima.

Sopot

09:00 – 15:00 Centar za kulturu Sopot – Stalna postavka „Rim na Kosmaju“, arheološka zbirka, stručno vođenje

11:00 – 14:00 Hol Centra za kulturu Sopot – Vajarska radionica

10:00 – 15:00 Galerija Centra za kulturu Sopot – Edukativna izložba Desanka Maksimović „Pamtiću sve“, Biblioteka Grada Beograda

13:00  Foaje Centra za kulturu Sopot - Prezentacija internet sajta kulturnog nasleđa opštine Sopot

 

Sremski Karlovci

10:00 – 22:00 Zavičajna zbirka - "Na tragu svetosti - Episkop bački Irinej Ćirić", Muzej Srpske pravoslavne crkve

10:00 – 22:00 Zavičajna zbirka - "Čajnici - svedoci prošlosti" (iz kolekcije Marije Kasaš)

 

Sremska Mitrovica

 

10:00 – 22:00 Muzej Srema (Trg Svetog Stefana 15) – Stalna arheološka postavka

10:00 – 22:00 Muzej Srema (Vuka Karadžića 3) – Izložba „Bitka na Legetu” 100. velikog rata

10:00 – 22:00 Muzej Srema (Vuka Karadžića 3) – Izložba prirodnjačkog muzeja iz Beograda „Tri boje vina

 

Subotica

10:00 – 22:00 Savremena galerija Subotica - Izložba Kolekcija: 55 razloga za razmišlјanje o prošlosti i sadašnjosti

19:00 Savremena galerija Subotica -  Koncert učenika odseka za udaralјke Muzičke škole Subotica

 

Trstenik

10:00 – 22:00 Muzej pri Narodnom univerzitetu Trstenik –Izložba „Okom kamere crno-beli svet“ 

 

 

Užice

10:00 – 22:00 Narodni muzej Užice – Izložba „Lapidarijum antičkih spomenika od II do IV veka“

10:00 – 22:00 Narodni muzej Užice – Jokanovića kuća-gradska kuća s kraja XIX i početka XX veka.

10:00 – 22:00 Narodni muzej Užice – Hidrocentrala pod gradom

10:00 – 22:00  Narodni muzej Užice – „Slike vremena i događaja na srpskom novcu“, Izložba Narodne banke Srbije, Beograd

 

Ćuprija 

10:00 – 22:00  Muzej „Horeum Margi-Ravno“ –  Izložba „Zvuci sveta“

10:00 – 22:00 Muzej „Horeum Margi-Ravno“ – „BIBERČE“, Izložba minijaturnih posude iz praistorijskih zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina

 

Čačak

10:00 – 22:00 Galerija Narodnog muzeja Čačak – Muzej u gostima – Narodnog muzeja Kragujevac „Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba“ autora kustosa-arheologa Igora Đurovića.

10:00 – 22:00 Konak Jovana Obrenovića – Stalna postavka

 

Šabac

10:00 – 22:00 Narodni muzej Šabac – Izložba „Janko Veselinović

10:00 – 11:00 Narodni muzej Šabac - Radionica za decu predškolskog i školskog uzrasta do petog razreda, pod nazivom, Arheolog i ja =arheologija

19:00 Narodni muzej Šabac – Promocija knjige dr. Radomira  D. Đorđevića i Dragiše Kostića,  Život i delo Miloša S. Milojevića

 

Šid

10:00 – 22:00 Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ Šid – Stalna postavka sa 31. slikom Ilije Bašičevića

10:00 – 22:00 Galerija slika „Save Šumanović“ – Izložba „Šidijanke Save Šumanovića“

10:00 – 22:00  Galerija slika „Save Šumanović“ – Izložba Srpska umetnost u deset slika. Iz kolekcije Galerije Matice srpske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
Fri, 19 May 2017 09:40:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1741/program-manifestacije-muzeji-srbije-deset-dana-od-10-do-10-za-petak-19-maj.html
"Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1649/bezbednost-saobracaja-u-lokalnoj-zajednici.html Udruženje "Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" je organizovalo konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ PONEDELJAK, 15. maj 2017. godine u 11 sati

TEMA: "Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici i zaključni sa nedavno završene 12. međunarodne konferencije"

 

U ponedeljak 15. maja u 11 sati u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6/III je održana konferencija za medije povodom objavljivanja zaključaka sa 12. Međunarodne konferencije “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”, koja je održana na Tari, od 19. do 22. aprila 2017.

U radu Konferencije je učestvovalo preko 350 stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji su iskazali nezadovoljstvo aktivnostima koje se sprovode u bezbednosti saobraćaja, posebno povećanjem broja poginulih i broja nastradalih u poslednjih par godina, za koje je Strategijom bezbednosti saobraćaja Republike Srbije za period 2015.-2020. god. bilo predviđenjo smanjenje ovih pokazatelja! Učesnici su iskazali i zabrinutost zbog promena u finansiranju aktivnosti u bezbednosti saobraćaja koje će značajno umanjiti mogućnost sprovođenja daljih aktivnosti u lokalnim samoupravama.

O ovim i drugim značajnim problemima zbog kojih se neopotrebno gine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji govoriće priznati stručnjaci iz bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji.

Na konferenciji je predviđeno:

1. Izlaganje najvažnijih zaključaka 12. Međunarodne konferencije „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“

2. Pitanja novinara

3. Davanje pojedinačnih izjava

4. Koktel i druženje sa novinarima

Govornici: doc. dr Miladin Nešić, predsednik organizacionog odrbora, prof. dr Krsto Lipovac, predsednik Programskog odbora konferencije, prof. dr Milan Vujanić, član Programskog odbora konferencije i prof. dr Dragan Jovanović, član Programskog odbora konferencije

Prema podacima iz Integrisane baze podataka o obeležjima bezbednosti saobraćaja, Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u toku 2015. i 2016. godine došlo je do povećavanja broja nastradalih lica u saobraćaju, odnosno nisu ostvareni ciljevi iz Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima 2015.-2020.

Година

ПОГ

ТТП

ЛТП

ПОВ

НАСТР

1997

1327

6411

13882

20293

21620

1998

1331

5886

12971

18857

20188

1999

1100

4822

10257

15079

16179

2000

1048

5204

11414

16618

17666

2001

1275

5777

14129

19906

21181

2002

854

4314

10446

14760

15614

2003

868

4551

11403

15954

16822

2004

960

4864

12709

17573

18533

2005

843

4401

12490

16891

17734

2006

911

4778

13633

18411

19322

2007

968

5318

16891

22209

23177

2008

905

5197

17100

22297

23202

2009

809

4638

16873

21511

22320

2010

660

3883

15463

19346

20006

2011

731

3777

15539

19316

20047

2012

688

3544

14891

18435

19123

2013

650

3422

15053

18475

19125

2014

536

3275

14720

17995

18531

2015

599

3448

15902

19350

19949

2016

607

3363

17278

20641

21248

(Доступно на: serbia.gdi.net/ibbs. Посећено дана: 11.05.2017.)

POG – poginuli; TTP – teško telesno povređeni; LTP – lakše telesno povređeni;

POV – povređeni; NASTR - nastradali

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju. 


 

]]>
Mon, 15 May 2017 16:02:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1649/bezbednost-saobracaja-u-lokalnoj-zajednici.html
Uspesi karatista na evropskom prvenstvu u Turskoj http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1629/uspesi-karatista-na-evropskom-prvenstvu-u-turskoj.html Karte federacija Srbije je organizovala konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ ČETVRTAK, 11. maj 2017. godine u 11 sati

TEMA: Uspesi karatista na evropskom prvenstvu u Turskoj

Imamo čast i zadovoljstvo da Vas obavestimo da su naši reprezentativci na Evropskom prvenstvu za seniore koje je odžano od 4. do 8.maja  u Kodžaeliju - Turska osvojili čeiri medalje ( jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane). 

U čast osvajača medalja je organizovana konferencija za novinare u četvrtak 11. maja u 11 sati u Press centru UNS-a, Knez Mihailova 6.

Govornici:  Goran Šćepanović, selektor, Roksanda Atanasova, nacionalni trener, Jovana Preković, osvajač medalje, Slobodan Bitević, osvajač medalje, Sanja Cvrkorta, osvajač medalje, Marko Antić , osvajač medalje 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju. 


 

]]>
Thu, 11 May 2017 11:29:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1629/uspesi-karatista-na-evropskom-prvenstvu-u-turskoj.html
Srpsko-ruski humanitarni centar: Nemiri koji se šire Balkanom http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1634/srpsko-ruski-humanitarni-centar-nemiri-koji-se-sire-balkanom.html Pokret Otadžbina je organizovao konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a/ ČETVRTAK, 11. maj 2017. godine u 13 sati

TEMA: Srpsko-ruski humanitarni centar: Nemiri koji se šire Balkanom

Govorili su:prof. dr Mila Alečković, predsednica pokreta, Radoslav Đurđević, aktivista pokreta Otadžbina i Srbislav Rašković, predsednik pokreta Otadžbina u Nemačkoj.

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju. 


 

]]>
Thu, 11 May 2017 19:26:00 +0100 Najave http://presscentar.uns.org.rs/announcements/1634/srpsko-ruski-humanitarni-centar-nemiri-koji-se-sire-balkanom.html