Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  58. Vršačka berba grožđa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

17. 09. 2015.

58. Vršačka berba grožđa

Od 17. do 20. septembra biće održana 58. Vršačka berba grožđa, poznata u narodu kao "Grožđebal".

Tokom svih dana “Grožđebala” možete pratiti mnogobrojna kulturna, komercijalno-sportska dešavanja, kao i raznovrsne izložbe grožđa i vina, a ove godine se očekuje više od 100.000 posetilaca.

Kako bi turistima boravak bio prijatniji i zanimljiviji, biće organizovani i svakodnevni izleti do Vršačke kule, a u okviru kulturno-zabavnog programa, u zgradi Konkordije, u petak 18. septembra biće otvorena izložba karikatura, fotografije i poezije pod nazivom: “In vino veritas”.

Istog dana u 10 časova biće otvorena izložba slika i ručnih radova članova KLZA Vršac”.

Značaj ove manifestacije je i u tome što će u subotu, 19. septembra, u okviru programa “Vitezovi vina”, Vršac biti zvanično primljen u Evropsku mrežu vinskih gradova RECEVIN. Specijalni gost biće profesor Slobodan Jović.

Direktorka Turističke organizacije Opštine Vršac, Tatjana Palkovač, poziva sve zainteresovane da dođu jer će tokom četiri dana manifestacije biti otvoreni svi vinski podrumi, posebno u Gudurici i Vršcu, gde će posetioci moći da degustiraju najkvalitetnija vina.

Zaštitna ličnost manifestacije je Vinko Lozić, kojeg je stvorio naš veliki pisac Jovan Sterija Popović. On predstavlja prvu ličnost i komandanta četvorodnevne parade i svečanosti, te mu na svečanom otvaranju gradonačelnik predaje ključeve grada, koje on vraća prilikom svečanog zatvaranja.

U muzičkom delu programa biće održani koncerti Nacionalnog ansambla “Kolo”, kao i muzičkih bendova “251”, “The Hoods”, “Sigillium” i “Bad Copy”. Estradni umetnici koji će zabavljati posetioce za vreme ovogodišnje Vršaćke berbe grožđa su Ana Bekuta i Marinko Rokvić, a od grupa će nastupiti “Riblja Čorba” i “Tropiko Bend”.

U pratećem delu programa neke od zanimljivih sportskih aktivnosti biće karavan biciklista "U pohode vinogradima", takmičenje u sportskom ribolovu, revijalna izložba goluba, živine, kunića i ptica, kao i “grožđenbalske” ulične trke.

Još od vladavine Rimljana, Vršac i njegova okolina poznati su kao vinogradarski kraj. U 19. veku, Vršačko vinogorje bilo je među najvećim u Evropi i prostiralo se na 17.000 jutara (10.000 ha).

Značaj vinogradarstva za vršački kraj ogleda se i u činjenici da je, od 1804. godine, vinova loza sastavni deo grba grada Vršca.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs