Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje sa konferencije za novinare na temu: „Diskriminacija – Izazovi inkluzivnog obrazovanja“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

23. 12. 2015.

Saopštenje sa konferencije za novinare na temu: „Diskriminacija – Izazovi inkluzivnog obrazovanja“

Konferencija za novinare „Diskriminacija – Izazovi inkluzivnog obrazovanja“ održana je danas, 23. decembra 2015. godine u Press centru UNS-a. Govorili su predstavnici „Koalicije za monitoring inkluzivnog obrazovanja“, formirane u okviru istoimenog projekta, a čiji je osnovni cilj promocija prava deteta na kvalitetno obrazovanje putem osnaživanja roditelja za prepoznavanje i prijavljivanje diskriminacije u obrazovanju. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

 

 Darko Ignjatović, koordinator projekta, predstavio je rezultate rada Koalicije tokom tri projektna perioda koji su imali za cilj osnaživanje 80 roditelja iz Niša, Beograda, Užica, Vranja, Zaječara i Bora i njihovo informisanje šta je diskriminacija, kome je prijaviti u svojim sredinama, kreiranje dokumenta pod nazivom „Vodič za prepoznavanje i prijavljivanje diskriminacije u obrazovanju“ i o tome šta je uloga Koalicije kao mehanizma podrške roditeljima za podnošenje prijava protiv diskriminatornog ponašanja Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

 

Prisutnima se zatim obratila Dragan Soćanin, predstavnica UG Roditelj iz Zemuna koja je izložila svoja iskustva u radu sa roditeljima i njihovu senzibilizaciju za prepoznavanje i prijavljivanje diskriminacije u opštini Zemun.

Potom je usledilo obraćanje Dorine Vojinović, majke deteta sa teškoćama u razvoju, koja je iznela svoje iskustvo u vezi sa diskriminatornim ponašanjem usmerenim ka njenom detetu i podršci koju je dobila od članice Kolicije u Boru.

Nakon toga usledila je diskusija. Prisutnima se obratila predstavnica Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda Dragica Moro koja je naglasila važnost umrežavanja svih aktera koji se bave inkluzivnim principima u obrazovanju, a posebno roditelja, i ukazala na potrebu kreiranja institucionalnog i sisitemskog mehanizama povezivanja roditelja sa svim institucijama i telima na lokalnom nivou koji se bave inkluzijom.

U diskusiji je učestvovala i predstavnica Fonadacije za otvoreno društvo  Tatjana Stojić koja je istakla da, pre svega, obrazovne institucije moraju da rade na pozitivnoj klimi i na promociji pozitivnih vrednosti i prihvatanju različitosti, a tek nakon toga pristupiti uključivanju roditelja u celokupni obrazovni proces.

 

Ključni zaključci sa konferencije su:

- Koalicija je prepoznata kao relevantno telo u zaštiti prava dece na kvalitetno obrazovanje

- Potrebno je nastaviti  sa osnaživanjem roditelja da prepoznaju i prijavljuju diskriminatorno ponašanje

- Neophodno je formirati sistemski mehanizam povezivanja roditelja sa relevantnim telima i upravama na lokalnom nivou kada je reč o inkluziji

- Potrebno je nastaviti sa promocijom „Vodiča za prepoznavanje i prijavljivanje diskriminacije u obrazovanju“.

 



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs