Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje Fondacije Centra za demokratiju: „Doprinos lokalnih samouprava procesu pretpristupnih pregovora Srbije sa EU“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

PC info

25. 12. 2015.

Fondacija Centar za demokratiju je u petak 25. decembra 2015. u Press centru UNS-a, prezentovala rezultate projekta „Doprinos lokalnih samouprava procesu pretpristupnih pregovora Srbije sa EU“.

Saopštenje:

Fondacija Centar za demokratiju prezentovala je rezultate projekta

Doprinos lokalnih samouprava procesu pretpristupnih pregovora Srbije sa EU“

Fondacija Centar za demokratiju je u petak 25. decembra 2015. u Press centru UNS-a, prezentovala rezultate projekta Doprinos lokalnih samouprava procesu pretpristupnih pregovora Srbije sa EU“.

Kapaciteti lokalnih samouprava koji se bave rešavanjem problema u lokalnim zajednicama, naročito infrastrukturnim, veoma su ograničeni i u budućnosti će biti neophodno udruživanje lokalnih samouprava na rešavanju tih pitanja, kao i decentralizacija i regionalizacija Srbije s ciljem efikasnijeg rešavanja problema građana. Za efikasniju apsorpciju sredstava iz pretpristupnih fondova EU neophodno je podizanje kapaciteta lokalnih samouprava kako bi razvile odgovarajuće projekte za apliciranje ka dostupnim sredstvima.

Kroz proces pregovaranja broj obaveza koje će biti u nadležnosti lokalnih samouprava će se povećavati. Lokalne samouprave se mogu naći u situaciji da budu preopterećene dodatnim obavezama proisteklim usvajanjem evropskih standarda, ali bez dodatnih sredstava da ih ispune.

Ovakav scenario može dovesti do neusklađenosti funkcionisanja jedinica lokalnih samouprava sa pravnim poretkom Republike Srbije, pravnim tekovinama EU, kao i najznačajnijim međunarodnim sporazumima koji regulišu položaj lokalnih samouprava u savremenom sistemu uprave. Rano uključivanje u proces pristupanja Srbije EU pruža priliku za internu pripremu lokalnih samouprava za suštinske promene koje ovaj proces donosi.

Sredstvima dostupnim iz pretpristupnih fondova trebalo bi da se finansiraju projekti koji će omogućiti bržu tranziciju. Shodno tome lokalnim samoupravama smo predočili neophodnost strateškog planiranja i pravovremenog informisanja vezano za ovaj proces kako ne bi došli u situaciju da primenu politika dočekaju nespremne.

Lokalne samouprave, uz blagovremenu pripremu, biće u stanju da objektivno predstave nacionalnim vlastima lokalne kapacitete i potrebe lokalnih zajednica čije uvažavanje je nužno u definisanju pregovaračkih pozicija Srbije u pristupnim pregovorima. One bi trebalo da izađu iz procesa pristupanja osnažene za sprovodjenje decentralizovanih nadležnosti i stoga da bolje pružaju usluge građanima

Na prezentaciji smo predstavili i zbornik radova „Lokalne samouprave i pristupni pregovori“ izrađen u okviru ovog projekta, u kome su predstavljene preporuke čija bi implementacija omogućila lokalnim samoupravama adekvatne mehanizme i instrumente za kvalitetno uključivanje u pretpristupne pregovore i monitoring ovog procesa.

Fondacija Centar za demokratiju projekat je realizovala uz podršku Olof Palme Centra.

Za sve dodatne informacije: Miloš Savić, Fondacija Centar za demokratiju,  011/3627 780, 3627 790, e-mail: milos@centaronline.org

Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs