Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje sa konferencije o završetku projekta obuke žena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

29. 12. 2015.

Saopštenje sa konferencije o završetku projekta obuke žena

Gorska služba spasavanja Srbije je u okviru projekta ʺUnapređena vitalnost za odgovor na vanredne situacijeʺ realizovala obuku 22 osobe ženskog roda na temu ʺJačanja kapaciteta žena u oblastima spasavanja i pružanja pomoći za odgovor na vanredne situacijeʺ.

 

Saopštenje za medije Gorske službe spasavanja (GSS) Srbije

 

Održana konferencija o završetku projekta obuke žena

Gorska služba spasavanja Srbije je u okviru projekta ʺUnapređena vitalnost za odgovor na vanredne situacijeʺ realizovala obuku 22 osobe ženskog roda na temu ʺJačanja kapaciteta žena u oblastima spasavanja i pružanja pomoći za odgovor na vanredne situacijeʺ.

Projekat se realizuje uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlade Japana uz saradnju sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Nedovoljna edukacija i obučenost stanovništva za reagovanje u vanrednim situacijama jedan su od glavnih problema sa kojima se suočila naša država tokom prošlogodišnjih poplava u maju. U cilju podizanja kapaciteta obučenosti, pre svega žena, instruktori Gorske službe spasavanja Srbije su tokom šest radnih vikenda u periodu septembar-novembar sproveli obuku 26 žena iz područja zahvaćenih poplavama.

Polaznice obuke su stekle potrebna znanja iz oblasti orijentacije, izvođenja pretraga, pružanja prve pomoći, opasnostima, osnovama transporta i komunikacije na terenu, čime su osposobljene da pravovremeno i adekvatno reaguju u kritičnim situacijama i angažuju se kao donosioci odluka u izradi planova za smanjenje rizika od katastrofa, politika i programa.

 

Kontakt:

Odnosi s javnošću: Nemanja Milić, 060 0369 011, pr@gss.rs 

Načelnik: Marko Čalija, 065 303 0220, calija.gss@gmail.com

 

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije.

GSS Srbije je član Međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje - ICAR (International Commission for Alpine Rescue), kao i Evropske spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju – ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.

Dodatne informacije o radu GSS Srbije: www.gss.rs 

 



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs