Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje Nezavisnog policijskog sindikata Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

28. 01. 2016.

Saopštenje Nezavisnog policijskog sindikata Srbije

Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata, na konferenciji održanoj 28. januara u Press centru UNS-a, dali su svoje viđenje i kritiku novog Zakona o policiji.

 

foto: M.Miškov

 

„Pozivam predsedinka Tomislava Nikolića da ne potpiše ovaj skadalozan Zakon o policiji i da ga vrati ponovo u Skupštinu na razmatranje. Neka ostavi sledećoj Vladi da odluči o sudbini, ne samo policajaca, već i Republike Srbije i njenih građana“, rekao je Momčilo Vidojević, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata policije. On se zahvalio poslanicima koji su amadmanima pokušali da poprave, po njegovim rečima, „nikad skandalozniji akt koji je izašao iz Skupštine“, ali i onima koji su po diktatu glasali za njega.

„Priča o racionalizaciji nije tačna, jer po evropskim standardima Srbija bi trebalo da ima 35-36 hiljada policajaca, a trenutno je  27 000 uniformisanih službenika i operativaca. Mi smo godinama pričali da moraju da postoje jasni krtiterijumi po kojima će se od 30 policajaca u jednoj stanici njih pet otpustiti. Insistirali smo da svi koji su bili učesnici ratiova ne smeju biti otpušteni. Takođe, samohrani roditelji, oni koji izdržavaju po 5-6 članova domaćinstva, takođe ne smeju biti otpušteni. Ovakvim odnosom časni policajci su naterani da jedan prst stave na čelo, a drugi na obarač pištolja“, dodao je Vidojević.

Prema rečima Miloša Jelenkovića, zamenika predsednika  NPSS, ovim aktom policija je stavljena pod direktnu kontrolu politike, u Zakonu su samo obaveze i dužnosti policajaca, a sva prava su se izgubila iz njega. U Zakonu ne postoje normativni akti šta su rezultati rada, pa se karijerno napredovanje svodi na to da ministar može da smenjuje kada hoće, a sindikati su dovedeni na „prodaju polutaka“.

Miroslav Kosanović predstavnik NPSS za Sombor, jedan je od onih koji su godinama ukazivali na afere u Policijskoj upravi Sombor. Iako je, kako navodi, nagrađivan više puta i bez i jedne mrlje u karijeri, dobio je rešenje o premeštaju na nepostojeće radno mesto, a time očigledno i skori raskid radnog odnosa.

Kako je navedeno na konferenciji, kao još skandaloznija stvar je ta, što je samo nekih mesec dana pre dobijanja rešenja kabinetu ministra uputio dopis i dokaze o kriminalnim radnjama pojedinaca u PU Sombor, što ga je koštalo i radnog mesta, umesto da za to bude adekvatno nagrađen.

Miroslav Kosanović je istakao da ovim rešenjma „mnogo časnih i poštenih policajaca će ostati bez izvora prihoda i da svi oni već mesecima žive pod stresom i strepnjom za svoju egzistenciju“.

Svi učesnici današnje konferencije za novinare su se složili da je ovaj Zakon o policiji izuzetno loš, te da policijskoj profesiji, a ni građanima Srbije neće doneti ništa dobro. 

Fotografije sa održane konferencije možete pronaći u dnu strane.



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Foto: M.Miškov

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs