Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Zajednički izdavački projekat Derete i Kreativne Evrope- (Ne)Tolerancija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

22. 03. 2016.

Zajednički izdavački projekat Derete i Kreativne Evrope- (Ne)Tolerancija

„(Ne)Tolerancija – Sedam nagrađenih evropskih pisaca” je zajednički izdavački projekat Derete i programa Kreativna Evropa, koji obuhvata sedam naslova nagrađenih pisaca iz šest zemalja Evropske Unije.

 

Dela odabranih autora, iako poetički različita, ukrštaju se u nekoliko tačaka, a ključno je pitanje (ne)tolerancije u savremenom društvu, i to na različitim nivoima: društvenom, političkom, ličnom. To je osnovno pitanje kada govorimo o tome kako vidimo druge, ali i drugačije od nas: naše neprijatelje, prijatelje, članove porodice, strance, ljubavnike.

 

Svi odabrani romani su prijemčivi za širu čitalačku publiku, ali se bave i važnim egzistencijalnim pitanjima koja su zajednička za većinu ljudi, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost. Smatramo da ne postoji bolji način za promociju evropske književnosti i evropskih vrednosti u Srbiji.

 

Roman Rakel Martinez „Senke jednoroga” i „Tursko ogledalo” Viktora Horvata osvojili su Evropsku nagradu za književnost.

Ada Murolo osvojila je za roman „More Palicija” značajne nagrade, „Rhegium Julii – Sezione Opera Prima” (2013) i „Il Mulinello”.

 

 Patrik Ouržednjik, najprevođeniji češki pisac u proteklih dvadeset pet godina, postigao je internacionalni uspeh sa svojim romanom „Ad Acta”.

 

Emil Hakl, koji se smatra najznačajnijim češkim piscem i često se poredi sa Bohumil Hrabalom – velikim imenom češke književnosti, osvojio je „Magnezia Litera”, značajnu češku nagradu za književnost, za roman „O roditeljima i deci”.

 

Džonatan Trigel je za roman „Dečak A” osvojio nekoliko nagrada: „Waverton Award” (2014), „John Llewellyn Rhys Prize” (2014) i italijansku nagradu „Edoardo Kihlgren”. Knjiga je doživela veliki komercijalni uspeh koji je kasnije krunisan filmskom adaptacijom.

 

Fransisko Žoze Vijegas je za roman „Daleko od Manausa” nagrađen „Grande Prémio” nagradom koju dodeljuje Udruženje književnika Portugala.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs