Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Predstavljen film “Sećanje na Bošan” za 35 godina postojanja srpskog programa na CRI
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

03. 06. 2016.

Predstavljen film “Sećanje na Bošan” za 35 godina postojanja srpskog programa na CRI

Kineski dokumentarni film “Sećanje na Bošan” i istoimena knjiga predstavljeni su sinoć na dan jubileja, 35 godina od početka emitovanja programa na srpskom jeziku na Kineskom međunarodnom radiju (CRI).


Ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji i Kineski međunarodni radio organizovali su svečanu promociju na kojoj su u punoj sali Press centra Udruženja novinara Srbije govorili ataše za kulturu Sju Hong (Xu Hong), urednik koordinator na RTS-u Siniša Aleksićdirektor izdavačke kuće Čigoja Žarko Čigoja i generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.  Govornici su između ostalog podsetili na tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja.

„Jednostavnost i direktnost osnovni su tonovi filma, putem kojih upoznajemo stvaran život Kine, protkan sećanjima i istorijom” – rekao je Sju Hong, koji je u uvodnom obraćanju na srpskom jeziku opisao dokumentarac “Sećanje na Bošan” autora Vang Zia (Wang Zhia).

 


Generalni sekretar UNS-a je povodom obeležavanja jubileja podsetio na to da su srpski i jugoslovenski novinari 1979. godine zvanično prvi put posetili Narodnu Republiku Kinu.

“Prijateljske veze koje su tada uspostavljene sa Svekineskom asocijacijom novinara traju čitavih 37 godina. Tako dugu razmenu delegacija srpski novinari nemaju niti sa jednom drugom novinarskom organizacijom u svetu”, rekao je Brajović i napomenuo da svake godine predstavnici UNS-a obilaze mesto stradanja kineskih novinara u Nato agresiji 1999. godine, kada su ubijeni Sin Sing i Đi Đing, dopisnici lista Guang Ming Žibao i Šao Junhuan, novinar agencije Sinhua.

Brajović je podsetio da je prošle godine UNS organizovao posetu visoke delegacije kineskih novinara iz Radio Pekinga koji su odabrali Srbiju za pravljenje emisije o 70-godišnjici pobede nad fašizmom.

Domaćin svečane večeri bio je dopisnik Kineskog međunarodnog radija iz Beograda Žao-Hong Čao (Zhao Hong Chao) koji je program vodio na srpskom jeziku.

Na svečanosti je najavljeno i emitovanje filma “Sećanje na Bošan” na kanalu RTS 3, kao početak uspešne saradnje između ove televizijske kuće i Kineskog međunarodnog radija.

Posetioci su dobili besplatan primerak istoimene knjige koja kroz umetničku fotografiju i tekst dočarava priču o ljudskoj svakodnevici, sreći i nesreći, teškom radu, ljubavi prema rodnom kraju, ali i misiji čuvanja kineske tradicije.

 

 

Redakcija programa na srpskom  

Redakcija programa na srpskom jeziku Kineskog međunarodnog radija (CRI) nalazi se u Pekingu, pokriva područje bivše Jugoslavije, a osnovana je 1. juna 1961. godine. U redakciji trenutno rade desetoro Kineza, uključujući dva dopisnika u Beogradu, kao i tri novinara iz Srbije.

Redakcija svakog dana emituje jednočasovni program (13:00-14:00) na FM talasima, na frekvenciji 95.8 MHz, koja pokriva područje Grada Beograda i okoline.

Dopisništvo u Beogradu, koje je otvoreno 1981. godine, pomaže redakciji da blagovremeno izveštava o svim događajima sa područja Balkana i jugoistočne Evrope.
Od 2003. godine otvorena je internet stranica serbian.cri.cn koja predstavlja most koji povezuje NR Kinu i zemlje bivše Jugoslavije.
Od 2013. redakcija na srpskom jeziku CRI-ja ima zvaničnu stranicu na Fejsbuku CRI Srpski. Iste godine u Beogradu je počeo sa radom studio Kineskog međunarodnog radija.

Osim emitovanja radio i internet programa, redakcija se bavi izdavaštvom i video produkcijom. Sarađuje sa srpskim medijima, među kojima su RTS, NIN i Politika.
Na programu RTS-a emitovan je video serijal CRI-ja "Zdravo, Kino", a uz nedeljnik NIN izlazi mesečni dodatak redakcije na srpskom jeziku CRI-ja. U saradnji sa izdavačkom kućom Čigoja objavljeno je šest knjiga.

M. Filipović, D. Bjelica

 


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs