Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  „Osnivanje prve državne štamparije u Srbiji - prvi i poslednji dani (1831– 2003)“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

16. 12. 2016.

„Osnivanje prve državne štamparije u Srbiji - prvi i poslednji dani (1831– 2003)“

U petak 16. decembra u 19 sati u Muzeju nauke i tehnike - Galerija „Aleksandar Despić“, Skender-begova 51 biće svečano otvaranje izložbe „Osnivanje prve državne štamparije u Srbiji - prvi i poslednji dani (1831– 2003)“

 

Izložbom se ističe istorijski značaj Knjažesko-Srbske Knjigopečatnje – prve državne štamparije u Srbiji, osnovane 1831. godine. Štamparija je imala veliki uticaj na kulturni razvoj mlade srpske države, posebno u okvirima prosvetiteljske misije koju je sprovodila država  i veliki broj istaknutih pojedinaca.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa promenama do kojih je doveo izum modernog štamparstva, kao prve tehnologije masovne komunikacije još od 15. veka, a posebno njegovom razvoju u 19.veku.

Poseban deo posvećen je štamparskim mašinama Stenhoup sistema - prvim štamparskim mašinama izrađenim potpuno od livenog gvožđa, na kojima je započet rad u prvim danima Prve srpske državne štamparije. Biće prikaza i jedna od najstarijih sačuvanih štamparskih presa u Srbiji, vertikalna ručna štamparska presa IOS Hengermalom Pesten.

Takođe, biće izložena i neka od ranih izdanja štampanih u prvoj državanoj štampariji, koja kroz naslove i oblasti svedoče o velikom rasponu interesovanja i želji za znanjem sve većeg broja stanovika tadašnje Srbije.

Pravni naslednik Državne štmaparije, BIGZ, prestao je da postoji kao državno preduzeće 2003. godine, pa se time završila 172 godine duga istorija prve srpske državne štamparije. Ove godine bi prva državna štamparija u Srbiji obeležila 185 godina rada.

Autor izložbe je Slobodanka Šibalić, viši kustos Muzeja.

Svečano otvaranje izložbe „Osnivanje prve državne štamparije u Srbiji - prvi i poslednji dani (1831– 2003)“ je u petak 16. decembra 2016. godine u 19 sati, u Muzeju nauke i tehnike - Galerija „Aleksandar Despić“, Skender-begova 51. 

Izložbu će biti otvorena do 8. januara 2016. godine

Kontakt osoba: Ivan Stanić, PR Muzeja nauke i tehnike, ivan.stanic@muzejnt.rs, 0653260750

Radno vreme Muzeja je: od utorka do nedelje, od 10 do 20 časova.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs