Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Savetovalište za žene „Izaberi život“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

29. 12. 2016.

Savetovalište za žene „Izaberi život“

Savetovalište za žene, koje su suočene sa neplaniranom trudnoćom, u Novom Sadu radi već dvanaest godina. Osnivač ovog besplatnog Savetovališta je novosadsko Udruženje građana „Izaberi život“,

 

„Naše savetovalište je otvoreno četiri dana u nedelji. Žene mogu kod nas da urade besplatan test za trudnoću i da, ako je test pozitivan, razgovaraju o svim opcijama. Javljaju nam se i žene koje su imale abortus i koje žale zbog svoje odluke, i kojima je potrebna pomoć u vidu razgovora“, kaže predsednica udruženja, Vesna Radeka.

Osim pružanja raznih vidova pomoći ženama suočenim sa neplaniranom trudnoćom, (izuzev zdravstvene i svih oblika pomoći koje su u nadležnosti institucija), a naročito ženama koje u takvoj situaciji nemaju podršku partnera ili porodice, članice ovog Udruženja od samog početka posebnu pažnju posvećuju prevenciji. Zato rad sa mladim ljidima, studentima i učenicima srednjih škola, na edukaciji u oblasti reproduktivnog zdravlja, već godinama predstavlja jednu od redovnih aktivnosti.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije godišnje se u svetu obavi oko 45 miliona abortusa. Stručnjaci procenjuju da se u Srbiji godišnje obavi između 150.000 i 200.000 abortusa.  Svake godine se u Srbiji čak šest do sedam hiljada maloletnih devojaka, koje pohađaju osnovnu i srednju školu odluči na abortus. Razloge za ovako veliki broj abortusa u našoj zemlji predstavnice Udruženja „Izaberi život“ vide, ne samo u neobaveštenosti žena, nego i u nedostatku podrške okoline, porodice ili partnera, tokom neplanirane trudnoće.

„Praksa nam pokazuje da se mnoge žene suočene sa neplaniranom trudnoćom, istovremeno suočavaju i sa pritiskom okoline, pa vođene ovakvim diktatom, bez prave podrške, često se olako odlučuju na abortus – kažu u ovom Udruženju.

Savetovalište Udruženja „Izaberi život“, koje se u Novom Sadu nalazi na adresi Kisačka broj 5, radi ponedeljkom, utorkom i četvrtkom od 9 do 15 sati, a sredom od 14 do 19 sati. Telefon Udruženja je 021 524 853. Osim sa trudnicama, Savetovalište radi i sa ženama koje su već imale abortus ili spontani pobačaj, a koje osećaju posledice toga i imaju potrebu da o tome razgovaraju. Sve usluge su besplatne, uz poštovanje principa tajnosti i poverenja.


Projekat: Medijska podrška razvoju civilnog društva u susret događajima Novi Sad omladinska prestonica Evrope i Novi Sad evropska prestonica kulture"
Projekat je sufinansirao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs