Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Nova dečija igrica "Ne ljuti se, igraj za malog vatrogasca"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

29. 12. 2016.

Nova dečija igrica "Ne ljuti se, igraj za malog vatrogasca"

Ovih dana predstavljena je nova, zanimljiva dečija igrica pod nazivom „Ne ljuti se, igraj za malog vatrogasca“. Jedna od autorki ove igrice je sekretarka Vatrogasnog saveza Novog Sada, Ljubica Krnjaić, koja se već više od 20 godina bavi vaspitavanjem dece i mladih u oblasti zaštite od požara

 

„Pre 12 godina u program obuke dece uveli smo novinu, kviz znanja „Mali vatrogasac“. Od tada do danas mnogo puta smo se uverili da tada nismo pogrešili i da deca kroz igru vrlo dobro usvajaju i brzo uče vrlo ozbiljne lekcije. Taj putokaz, da decu upoznajemo sa veštinama zaštite od požara i samozašte kroz igru, sledimo i sada, ovom novom igricom,“ kaže Ljubica Krnjaić. 

U prilog tome koliko su se efikasnim pokazali ovi principi, govori i podatak da se veliki broj dece, koji je prošao neku vrstu obuke,  opredelio da mu zaštita od požara bude životni poziv, a mnogo njih danas su odrasli članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava. Jedan od rezultata ovakog pristupa je i činjenica da veliki broj Dobrovoljnih Vatrogasnih društava danas ima vrlo aktivne podmlatke, pa smo tako prošle godine imali naše predstavnike i na Međunarodnoj vatrogasnoj olimpijadi.

Rad u vrtićima i školama je standardan već decenijama, godišnje u proseku kroz neki vid obuke u zaštiti od požara prođe između 15 i 16 hiljada dece i mladih. 

„Tokom svih ovih godina u radu sa decom videla sam da su u najvećem broju slučajeva deca mnogo zainteresovanija, aktivnija i spremnija na saradnju u savladavanju znanja i veština zaštite od požara, nego što su to naši odrasli. Tragična statistika kojoj smo svedoci jasno nam govori da su veštine zaštite od požara i samozašte od izuzetne, čak životne važnosti, pa ako već naši odrasli nisu dovoljno zainteresovani da nauče kako da štite sebe, druge i zajednicu od realnih opasnosti, mi ne propuštamo priliku da našim najmlađima na različite načine pomognemo da na vreme nauče ove lkecije“ – kaže Ljubica Krnjaić.

U dizajnu nove igrice učestvovala su deca vatrogasaca i istovremeno članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin.

Novu igricu među prvima su zaigrala deca iz vrtića „Cica Maca“ u Svetozaru Miletiću, koju su im, uz ostale Deda Mrazove, poklone doneli članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz ovog mesta.


Projekat: Medijska podrška razvoju civilnog društva u susret događajima Novi Sad omladinska prestonica Evrope i Novi Sad evropska prestonica kulture"
Projekat je sufinansirao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs