Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  „Srbi i kalendarsko pitanje“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

23. 02. 2017.

„Srbi i kalendarsko pitanje“

Udruženje Milutin Milanković u okviru ciklusa „Srbi i kalendarsko pitanje“ organizuje završni OKRUGLI STO u četvrtak, 23. februar 2017. godine od 10 do 18 sati u prostorijama Udruženja (Pop Lukina 1B)

 

U javnosti u Srbiji veoma često je prisutno pitanje o  reformi Julijanskog kalendara, usvojenog na predlog delegacije Srpske Pravoslavne Crkve 1923. godine na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu To je bio razlog što je Udruženje Milutin Milanković 14. i 15. septembra 2011. godine organizovalo u Beogradu veliki multidisciplinarni naučni skup „Kalendarsko znanje i doprinos Milutina Milankovića“, na kome je ovo pitanje razmotreno sa više gledišta, a svi doprinosi su uključeni u istoimenu monografiju.

Teološko pitanje merenje vremena i kalendara  posebno je razmotreno na Konferenciji sa gledišta astronomije, matematike, istorije, arheologije. Rezultati ovih analiza su pokazali da pitanje reforme kalendara ne predstavlja problem sa gledišta crkvenih dogmi, odnosno da su pitanja astronomskih merenja u računanju vremena čisto naučna pitanja.

Uostalom, odlazeći 1923. godine na  Svepravoslavni kongres u Carigrad Milanković je uvažio sugestije tadašnji ministar vera Ljuba Jovanović o nužnosti reforme kalendara: 

 „Valja, dakle, ostvariti takav kalendar koji potpuno odgovara zahtevima nauke, ali podesiti njegov hod tako da se ne odvoji na prečac od Gregorijanskog, već se postarati da se savije u stranu tek onda kada Gregorijanski kalendar počne ispoljavati svoju netačnost. Razlika između ta dva kalendara sme biti samo ono što sleduje iz neposrednih činjenica astronomske nauke.“

Od usvajanja Milankovićevog predloga reforme pravoslavnog kalendara prošlo je već devet decenija. Usvojena reforma nije još uvek primenjena u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi, Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Jermenskoj Pravoslavnoj Crkvi, Antiohijskoj Pravoslavnoj Crkvi, Jerusalimskoj Pravoslavnoj Crkvi i Svetoj Gori. Razlozi za to su složeni i mnoge od činjenica od pre devet decenija, kada je ova reforma usvojena, danas izgledaju dosta drugačije, pre svega zbog burnih istorijskih događaja i jakog uplitanja politike u odnose između verskih zajednica.

 Sa gledišta naučne analize i stavova Srpske Pravoslavne Crkve, kako je to pokazano na Konferenciji, ne postoje nikakvi razlozi za suprotstavljanje primeni Milankovićeve reforme Julijanskog kalendara, jer se radi o pitanju naučne metodologije računanja vremena. Očigledno je da Milankovićev kalendar može biti primenjen u celini. Međutim, pitanje je kada to uraditi, pošto postoji ozbiljan rizik da bi se tom promenom potpomoglo izazivanje raskola u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u uslovima znatno različitim od vremena usvajanja Milankovićeve reforme kalendara.

Sredstva informisanja u Srbiji su početkom ove godine u vreme obeležavanja novogodišnjih i božićnih praznika, donele više komentara u vezi pitanja reforme Julijanskog kalendara, preciznije rečeno – pitanje njegove primene kod autokefalnih pravoslavnih Crkava, koje to nisu učinile do sada. U tim komentarima vidljiv je pokušaj da se ukaže kako se navodno radi o prihvatanju Gregorijanskog kalendara, odnosno odstupanju od Julijanskog kalendara.

Udruženje Miluti Milanković, koje svoje programske aktivnosti usmerava na izučavanje Milankovićevih radova koji se odnose na reformu Julijanskog kalendara, smatra da proizvoljna tumačenja u javnosti nisu korisna, stvaraju konfuziju i da je neophodno javnosti ponovo predstaviti činjenice o nastanku i razvoju kalendarskog znanja sa gledišta matematičke i astronomske teorije merenja i računanja vremena, istoriji kalendarskih znanja od najstarijih vremena do danas, mitološkoj i teološkoj podlozi kalendara, kao i istoriji nastanka i modifikacijama najpoznatijih kalendara, sve do specifičnog doprinosa Milutina Milankovića reformi pravoslavnog kalendara.   Zbog toga  Udruženje Milutin Milanković, u saradnji sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i Ministarstvom pravde-Upravom za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, realizuje projekat: „Srpski narod i kalendarsko pitanje“. U okviru projekta je predviđeno prikupljanje i obrda istorijske građe o kalendarima, održavanje stručnih predavanja, tribina i okruglog stola, uz učešće eminentnih poznavalaca kalendarskog pitanja, kao i  prisustvo javnosti. Cilj je da veoma široki krug zainteresovanih institucija i pojedinaca dobije kvalitetne i objektivne informacije o kalendarskom pitanju, posebno o reformi Julijanskog kalendara, kao i o stavu Srpske Pravoslavne Crkve o ovom, za nju, izuzetno značajnom pitanju.   U tom cilju odžan je ciklus od šest tribina sa uvodnim predavanjima i diskusijama na kome su učestvovali pripadnici različitih   profesija (astronomi, matematičari, arheolozi, filozofi, teolozi, istoričari, književnici, novinarina i dr.) koji se bave kalendarskim pitanjem.

Realizacija projekta će se nastaviti  u četvrtak, 23. februar 2017. godine u prostorijama Udruženja (Pop Lukina 1B) održavanjem Okruglog stola „Srbi i kalendarsko pitanje“.

Zaključci i diskusije po temama zajedno sa izabranim, najaktuelnijm radovima sa Konferencije, će se štampati kao zasebna monografija  „Kalendarsko znanje i doprinos srpskih naučnika“.


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs