Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Koncert kao povratak na muzičku scenu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

22. 05. 2017.

Koncert kao povratak na muzičku scenu

Dok je Beograd okupan pljuskovima dočekivao Evropsku noć muzeja, u hotelu Crowne Plaza održan je koncert – „Veče opere i mjuzikla“ koji je obeležio svojevrsni povratak na scenu baritona Tomisava Vitaza.

Pažljivo odabran repertoar na koncertnoj večeri u elitnom gradskom hotelu mamio je duge aplauze publike koja je u velikom broju došla da podrži povratak na scenu Tome Vitaza. Raznovrsnost u odabiru, koja je išla od Hendla do Bizea, a uključila i Pučinija, Mocarta, Bizea ali i Lojda Vebera, uključila je i nekoliko napolitanskih pesama, Podmoskovske večeri i pesmu Alekse Šantića koju je publika tražila na bis – I opet mi duša sva o tebi sanja.

Uz Tomislava Vitaza, na koncertu su nastupile Sandra Viličić, sopran i Ana Lačković, meosopran, a pratnja za klavirom bio je maestro Miodrag Janoski.

Već prvi taktovi melodije „Plaisir d'amour“ kojim je Ana Lačković otvorila koncert, obećavali su prijatno koncertno veče, koje je bilo prošarano solo nastupima svih učesnika, ali i duetima koji su mamili osmehe i opšte oduševljenje publike. Iskustvo pevanja u operi Tomislav Vitaz je dočarao i na koncertu u subotu, ne samo raskošnim glasom, već i scenskim stavom i pokretom, kojim je Toma Vitaz pokazao koliko duboko oseća operu i operski spektakl.

Foto: Arhiva Tomislava Vitaza

Tomislav Toma Vitaz je još kao dečak počeo da peva u horu zemunskih dečaka Zlatana Vaude. Školovanje glasa počinje po povratku iz vojske 1996. godine u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u klasi profesora Predraga Androvića. Usavršavanje tehnike pevanja počinje kod baritona Nikole Mitića a vrlo brzo postaje član operskog studija beogradske Opere koji vodi profesor Biserka Cvejić.

Učečstvuje u mnogobrojnim operskim produkcijama i koncertima i tako stiče značajno scensko iskustvo. Uz Zorana Aleksandrića, baritona i prvaka Opere Narodnog pozorišta, nastavlja rad na usavršavanju pevačke tehnike, a zatim upisuje Filološko-umetnički fakultet FILUM u Kragujevcu u klasi primadone i pedagoda Radmile Bakočević.

Tomislav Vitaz je uzeo učešće u mnogim muzičkim manifestacijama u Srbiji, održao više solističkih koncerata širom zemlje, a aktivno pevao i u operi, gde je imao zapažene nastupe u Čimarozinom „Tajnom braku“, (kao Geronimo), operi „Na Uranku“ Stanislava Biničkog ( kao seoski aga Redžep), U Verdijevoj „Travijati“ (kao Žorž Žermon) i u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“ (u ulozi Papagena).

Verujemo da je Tomislav Vitaz doneo pravu odluku kada je posle nekoliko godina odsustva sa scene, odlučio da se vrati svojoj pravoj ljubavi – muzici i da će njegovi nastupi dugo veseliti sve ljubitelje opere i kvalitetne muzike uopšte.

S. Spasić


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs