Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije povodom diskusije na Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

22. 09. 2017.

Saopštenje Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije povodom diskusije na Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije

U toku rasprave o Predlogu Zakona o visokom obrazovanju, na sastanku Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, čuli su se neutemelјeni i neprimereni komentari na račun Konferencije univerziteta Srbije – KONUS –a, izrečeni od strane predsednika Odbora, Muamera Zukorlića.

Članovi Rektorskog saveta KONUS-a sa iznenađenjem konstatuju da se na osnovu diskusije predsedika Odbora može zaklјučiti da on, iako rukovodi jednim od najvažnijih skupštinskih odbora, nije upućen u strukturu sistema visokog obrazovanja Republike Srbije kao i o ulozi KONUS-a u tom sistemu i njegovom radu.

Konferenciju univerziteta Srbije čini osam državnih i devet privatnih akreditovanih univerziteta u Republici Srbiji, i rektori ovih univerziteta konsenzusom donose odluke iz Zakonom predviđene nadležnosti KONUS-a. Tvrdeći da KONUS-om upravlјa, citiramo: „Beogradski univerzitet koji samostalno uz pomoć još jednog, ili još jednog korumpiranog privatnog, donosi sve važne odluke odakle kreću svi prijedlozi pa i onaj za sastav Savjeta za visoko obrazovanje“, predsednik Odbora Zukorlić potcenjuje rektore ostalih univerziteta u sastavu KONUS-a, kao i njihovu stručnost i kompetentnost, i etiketira ih kao korumpirane, iako bi za takve tvrdnje bez valјanih dokaza mogao i pravno da odgovara. Rektorski savet KONUS-a ovom prilikom želi da istakne da Univerzitet u Beogradu ne sprečava razvoj ostalih univerziteta već naprotiv podržava njihov napredak i unapređenje kvaliteta kroz intenzivnu i plodonosnu saradnju.

Vezano za sastav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ovom prilikom želimo da informišemo Muamera Zukorlića da u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KONUS sačinjava listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, na osnovu raspisanog javnog poziva, a u skladu sa kriterijumima predviđenim Zakonom o visokom obrazovanju koji navodi da članovi Saveta i Komisije moraju biti iz reda redovnih profesora,

vrhunskih odnosno istaknutih naučnika, umetnika i stručnjaka sa međunarodno priznatim radovima ili osvedočenim doprinosom nacionalnoj kulturi. Podsećamo predsednika Odbora da konačnu odluku o izboru članova Saveta donosi Narodna skupština Republike Srbije, koja je najviše predstavničko telo zemlјe.

Muamer Zukorlić takođe tvrdi da postoji „sukob interesa kod akreditiranja univerziteta gdje profesori jednog univerziteta odlučuju o sudbini i postojanju drugog univerziteta i.... da Akreditaciona komisija mora biti nezavisna, u vidu agencije ili nekom drugom obliku“. Rektorski savet smatra da nacionalno telo za akreditaciju treba da bude nezavisno ali želimo da istaknemo da je praksa u svetu da o kvalitetu studijskih programa i visokoškolskih ustanova odlučuju članovi akademske zajednice koji su i najkompetentniji da o tome odlučuju. Drugačija rešenja, za koja se zalaže Muamer Zukorlić, dovode u veliku opasnost kvalitet visokog obrazovanja jer bi o visokoškolskim institucijama odlučivali lјudi koji nemaju kompetence i neophodna znanja o visokom obrazovanju i nauci.

Kako je Konferencija univerziteta Srbije nacionalno telo, rektori članovi KONUS-a vrlo pažlјivo i temelјno razmatraju sve aspekte koji se odnose na univerzitetsko obrazovanje u Srbiji, obraćajući posebno pažnju na unapređenje njegovog kvaliteta. I upravo u nameri da pomogne Univerzitetu u Novom Pazaru, čiji je Muamer Zukorlić vlasnik, Rektorski savet je prihvatio da rektor tog univerziteta prisustuvuje sednicama KONUS-a do konačnog razrešenja njegovog statusa akreditacije u nadi da će u skorijem roku ovaj Univerzitet ispuniti standarde akreditacije propisane od strane Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Krajnje je neprimereno da predsednik Odbora Muamer Zukorlić zbog problema oko akreditacije Univerziteta čiji je vlasnik, a zloupotreblјavajući funkciju predsednika skupštinskog Odbora, napada sistem visokog obrazovanja Republike Srbije koji je od strane vodeće globalne mreže istraživanja – UNIVESITAS 21, rangiran na prvom mestu, ispred Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, po uspehu koji postiže kada se njegovi rezultati uporede sa bruto društvenim proizvodom (BDP) zemlјe.

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije izneo je navedene činjenice kako bi predsednika Odbora Muamera Zukorlića uputio u rad i principe postupanja KONUS-a, a kako bi izbegli buduće nesporazume u diskusijama, kako o samoj Konferenciji tako i o visokom obrazovanju u Republici Srbiji.

Prof. dr Dragan Antić,

potpredsednik KONUS-a i rektor Univerziteta u Nišu

Prof. dr Dragan Domazet,

potpredsednik KONUS-a i rektor Univerziteta „Metropolitan“

Prof. dr Dušan Nikolić,

rektor Univerziteta u Novom Sadu

prof. dr Nebojša Arsenijević,

rektor Univerziteta u Kragujevcu

prof. dr Miladin Kostić,

rektor državnog Univerziteta u Novom Pazaru

Prof. dr Zoran Erić,

Rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu

Prof. dr Mladen Vuruna,

Rektor Univerziteta odbrane

Prof. dr Blagoje Nedelјković,

v.d. rektora Univerziteta u Prištini

sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici

prof. dr Milomir Minić,

rektor Univerziteta „Džon Nezbit“

prof. dr Mladen Veinović,

rektor Univerziteta Singidunum

prof. dr Milija Zečević,

rektor Evropskog univerziteta,

prof. dr Aleksandar Andrejević,

rektor Univerziteta „Educons“, Sremska Kamenica

prof. dr Gordana Vukelić,

rektor Univerziteta „Union“

prof. dr Mirko Kulić,

rektor Univerziteta „Privredna akademija“ Novi Sad

prof. dr Slavko Vukša

rektor „Alfa“ univerziteta

akademik Vladimir Bumbaširević,

predsednik KONUS-a i rektor Univerziteta u Beogradu

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs