Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Sudije i tužioci manje veruju u pravosuđe od građana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

06. 12. 2017.

Sudije i tužioci manje veruju u pravosuđe od građana

Rezultati istraživanja Alunmni kluba Pravosudne akademije o stavovima sudija i tužilaca o stanju u pravosuđu Srbije

 

Siniša Trifunović, Bojan Petković i Eva Ognjanović

Beograd, 6. decembar 2017 - Ogromna većina sudija (79 odsto) i tužilaca (80 odsto) smatra da postoji nepotizam ili lična veza prilikom izbora sudija i tužilaca na funkciju i njihovog napredovanja u karijeri - saopštio je Siniša Trifunović, predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) prezentujući rezultate njihovog istraživanja o stavovima sudija i tužilaca o pravosuđu u Srbiji.

Ovakvi porazni rezultati pokazuju da sudije i tužioci manje veruju pravosuđu od običnih građana te da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca  nisu uspeli da od svog konstituisanja 2009. steknu poverenje pravosuđa. Zato je nužno da Ministarstvo pravde u predstojećim izmenama Ustava propiše završenu Pravosudnu akademiju kao uslov na dolazak na sudijsku i tužilačku funkciju, istakao je potpredsednik AKPA Bojan Petković.

Trifunović je dodao da od petooktobarskih promena nismo uspeli da uspostavimo jasne kriterijume za izbor sudija i da mora biti važno ''kakav si, a ne čiji si''.  Ustavni dijalog o nezavisnosti sudstva nije nam pomogao, jer je propušteno da se rasprave konkretne procedure izbora sudija pred pravosudnim savetima, što je suštinsko pitanje nezavisnosti.

Istraživanje je sprovedeno među 1.603 nosilaca pravosudnih funkcija - 1.218 sudija iz 83 suda (47 odsto svih sudija koji efektivno sude) i 385 tužilaca iz 47 tužilaštava (55 odsto svih tužilaca) širom Srbije, što ga čini najvećim istraživanjem ovog tipa u pravosudnom sistemu Srbije ikada.


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs