Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Novogodišnja aukcija galerije Arte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

08. 12. 2017.

Novogodišnja aukcija galerije Arte

Deveta aukcija galerije Arte, bazirana na delima srpske i jugoslovenske moderne i savremene umetnosti biće održana u petak 8. decembra u 18 sati u galeriji Progres (Zmaj Jovina 8-10)

 


Beogradska galerija Arte po deveti put organizuje aukciju umetničkih dela. Arte svoj umetnički program bazira na delima reprezentativnih autora srpske i jugoslovenske moderne i savremene umetnosti, prezentujući bogatu zbirku slika, crteža, grafika, skulptura i, po prvi put ove godine, dizajnerskih utilitarnih umetničkih predmeta, koji datiraju od početka XX veka do danas.

Decenijsku praksu afirmacije i razvoja kolekcionarstva u Srbiji, Arte galerija tradicionalno kruniše novogodišnjom aukcijom. Izbor dela predstavlja svojevrstan hronološki pregled najznačajnijih tokova umetnosti XX veka, jednako dajući prostora savremenim umetničkim praksama.

Kao i svake godine, na aukciji će se naći umetničke veličine poput Save Šumanovića, Bete Vukanović, Zore Petrović, Ivana Meštrovića, Petra Lubarde, Milana Konjovića, Mila Milunovića, Petra Dobrovića, čija dela predstavljaju najviše domete u istoriji umetnosti ovog područja. Projekat prezentuje najznačajnije predstavnike pravaca i umetničkih grupa XX veka poput Desetorice, Decembarske grupe i Mediale, kroz radove Ljubice Cuce Sokić, Mladena Srbinovića, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Leonida Šejke, Olje Ivanjicki, Milića od Mačve, Dada Đurića, Ljube Popovića i drugih. Zastupljeni su i radovi afirmisanih savremenih autora autentičnog umetničkog rukopisa poput Dušana Otaševića, Vladimira Veličkovića, Mrđana Bajića, Peđe Nekovića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Aleksandra Cvetkovića.

Predstavljeni su svi bitni umetnički pristupi, od akademizma i intimizma, do ekspresionizma, enformela i različitih izraza savremenog likovnog stvaralaštva. U nastojanju da svake godine uvede po neku novinu u koncept aukcije, ogranizator će ovoga puta ponuditi i izvestan broj predmeta primenjene umetnosti (dizajniranog vintage nameštaja i posuđa).


Kuriozitet ovogodišnje selekcije je Mašinobalada, jedinstveni autorski poduhvat Zorana Petrovića. U pitanju je integralni umetnički korpus crteža malog formata, praćenih autorskim proznim tekstom, rukopisom. Zoran Petrović kroz crteže i tekst daje poetičnu analizu posrnule prirode odraslog čoveka, u odnosu na prirodu deteta, sa mašinom kao ultimativnim simbolom za efikasno sredstvo prevlasti pogrešnih vrednosti. Ambicija Arte galerije je da se Mašinobalada očuva u svom prvobitnom značenju, poštujući autorovu originalnu zamisao. Sto petnaest pojedinačno opremljenih crteža je namenjeno prezentaciji u celini.

Aukcija će se održati u petak, 8. decembra 2017. godine, u galeriji preduzeća Progres (Zmaj Jovina 8-10, Beograd) sa početkom licitacije u 18 h. Predaukcijska izložba će biti otvorena od 28. novembra do 8. decembra 2017. godine. Nastupajući sa najbrojnijom selekcijom dela u dosadašnjoj aukcijskoj praksi, Arte aukcijska izložba će biti održana u tri prostora u Beogradu - u Arte galeriji na Andrićevom vencu 12, u galeriji Progres u Zmaj Jovinoj 8-10 i u izložbenom prostoru u Kralja Milana 1. Štampani aukcijski katalog sa reprodukcijama dela, odgovarajućim podacima i procenjenim vrednostima lotova dostupan je u sva tri izložbena prostora. Zainteresovani mogu pogledati i online aukcijski katalog, na sajtovima galerije (www.arte.rs, www.artegalerija.rs, www.aukcijaslika.rs).


Registracija za učešće na licitaciji se vrši tokom tokom trajanja predaukcijske izložbe, kao i uoči same aukcije.


  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs