Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  "Matko" - škola razumevanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

19. 12. 2017.

"Matko" - škola razumevanja

Veliki odmor na srpskom, bunjevačkom, hrvatskom, mađarskom, romskom...



U saradnji sa veroučiteljima i nastavnicima građanskog vaspitanja pre tri godine pokrenut je program „Koračajmo zajedno“, čiji je cilj izgradnja razumevanja među učenicima različitog kulturnog, društvenog i  jezičkog porekla i veroispovesti.

Godinama Osnovna škola "Matko Vuković" u Subotici, u kojoj nastavu pohađa 663 učenika, važi za "hrvatsku", zbog najvećeg broja đaka u odeljenjima na hrvatskom jeziku u Srbiji. Ove školske godine nastavu na hrvatskom jeziku u ovoj školi pohađa 95 učenika, raspoređenih u osam razreda.

Ostali učenici potiču uglavnom iz srpske, mađarske, bunjevačke i romske zajednice. Šezdeset odsto učenika u "Matku" pohađa časove verske nastave. Rimokatoličku veronauku pohađa 130, islamsku 115, a pravoslavnu 110 đaka.

 

Foto: Privatna arhiva direktorke Mirjane Stevanović

 
Žamor vrvi od različitih reči

Mirjana Stevanović, direktorica škole, kaže da se u razredima izučava pet jezika, ali da se u đačkom žamoru u hodnicima i dvorištima čuju srpski, bunjevački, hrvatski, mađarski, albanski, romski, ukrajinski, nemački i drugi jezici i dodaje da školske aktivnosti promovišu i naglašavaju ovu posebnost, bogatstvo, različitost i lepotu drugačijeg.

Saglasno strukturi školaraca, školske 2014/2015. godine pedagozi Svetlana Ilijašević i Nada Dimović, u saradnji sa veroučiteljima i nastavnicima građanskog vaspitanja, pokrenuli su program „Koračajmo zajedno“, čiji je cilj, kako je navedeno, izgradnja aktivnog razumevanja među učenicima različitog kulturnog, društvenog i jezičkog porekla i veroispovesti radi izgradnje fleksibilnijeg stava prema različitosti.

- Tokom godine, na različitim zajedničkim radionicama, učenici se upoznaju sa kulturnim i verskim osobenostima sve tri konfesije. Svakog maja, učenici sedmih i osmih razreda, koji su primerni u učenju i vladanju, odlaze na izlet u grad u kome mogu da posete crkve i džamije. Svugde su srdačno dočekani. Mnogima to bude prvi susret sa crkvom ili džamijom. Kući se vraćaju puni utisaka - kaže Mirjana Stevanović, direktorica škole.

Sekcije okupljaju sve

U "Matku" su posebno ponosni na to što nemaju kombinovanih odeljenja, učenika ima dovoljno da se nastava nesmetano odvija bez kombinovanja različitih razreda.

- Beležimo značajne uspehe učenika u vannastavnim i vanškolskim aktivnostima. Sve aktivnosti u kojima su angažovani učenici postavljene su tako da postoji saradnja nastavnika sa njima. Sekcije u školi su zajedničke za sve. Priredbe, kojih imamo deset tokom školske godine, učenici zajedno pripremaju. Vodimo računa o tome da se čuju svi jezici koje izučavamo u školi, dakle srpski, hrvatski, bunjevački, mađarski, engleski i nemački. Na odmorima se učenici međusobno druže i, da vidite, rodi se poneka đačka ljubav.

U hrvatskim odeljenjima u ovoj školi nema učenika Srba, ali Mirjana Stevanović napominje da to nije pravilo i da se mališani i đaci srpskog porekla upisuju u predškolske ustanove i razrede u srednjim školama na hrvatskom jeziku. Kao razlog, prema Stevanovićevoj, roditelji i đaci uglavnom navode kvalitet predškolske ustanove, kao i atraktivnost smera u srednjoj školi.

Foto: Privatna arhiva direktorke Mirjane Stevanović

Za Božić u goste

- Već sedamnaest godina u našoj školi održavamo božićnu priredbu krajem decembra. Ona je osmišljena tako da osnovu priredbe čine sadržaji nastave katoličke veronauke. Rimokatoličkim vršnjacima "u goste" dolaze učenici sa pravoslavne veronauke. Na toj priredbi u goste nam dolaze i druge škole sa kojima imamo dugogodišnju saradnju - napominje Stevanovićeva.

Ove zime biće održana i priredba „Dečji svetosavski dani“, treći put zaredom.

- Manifestacija je gradskog karaktera. Poziv za učešće dobiju sve osnovne škole i većina kulturno-prosvetnih ustanova. Ideja koja je bila začetak pokretanja manifestacije je da postanu vidljive i prepoznatljive vrednosti koje negujemo u školama, poput dobrote, iskrenosti, čovekoljublja, smernosti, marljivosti i saosećajnosti. Tokom godine mnogi učenici i nastavnici vredno rade i to treba pokazati. Pored toga, deca se na ovim susretima upoznaju i sklapaju poznanstva koja će prerasti i u prijateljstva - napominje Stevanovićeva.

Ona ističe da je u prve dve godine bio primetan veliki odziv na "Dečjim svetosavskim danima", učestvovalo je petnaest subotičkih osnovnih škola i pet ustanova kulture.

- Imali smo pet programskih dana. Manifestacija je otvorena u našoj školi. Izložba likovnih i predstavljanje literarnih radova, kao i dodela nagrada, održani su u Osnovnoj školi “Kizur Ištvan“. Izvedena je priredba za najstarije u ovdašnjem Gerontološkom centru, kao i priredba u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“. Završna priredba "Dečjih svetosavskih dana" izvedena je u „Dečjem pozorištu“. U pripremi programa učestvuju svi učenici, bez obzira na kom nastavnom jeziku pohađaju nastavu.

 Branko Žujović

 

Foto: Privatna arhiva direktorke Mirjane Stevanović


Tekst je nastao u okviru projekta o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina. Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja uz obaveznu napomenu „Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs