Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Alarmantni rezultati istraživanja po školama u pet multietničkih opština - visoka interetnička distanca među decom školskog uzrasta i polovina učenika sklona nasilju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

21. 02. 2018.

Alarmantni rezultati istraživanja po školama u pet multietničkih opština - visoka interetnička distanca među decom školskog uzrasta i polovina učenika sklona nasilju

Istraživački centar za odbranu i bezbednost sproveo je istraživanje na temu „Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu“, u pet multietničkih opština. Obuhvaćena je populacija osnovnih i srednjih škola u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu. Ispitano je ukupno 900 učenika.

 

Saopštenje Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost

Istraživački centar za odbranu i bezbednost sproveo je istraživanje na temu „Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu“. Istraživanje je sprovedeno u pet multietničkih opština. Obuhvaćena je populacija osnovnih i srednjih škola u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu. Ispitano je ukupno 900 učenika.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je ovo istraživanje.

Pojedini rezultati ovog istraživanja su alarmantni: pre svega podatak da je interetnička distanca 20 godina nakon raspada Jugoslavije i dalje velika. Najveća distanca je prema Romima i Albancima, a takođe je prisutna i distanca albanske dece prema svim ostalim nacionalnostima. Đaci su odgovarali u većini slučajeva da ne žele da se druže sa Romima i Albancima niti da ostvaruju bliže emotivne veze sa njima.

Ovo ukazuje na duboke podele koje postoje u školskom periodu, što je nedopustivo, ako mislimo da gradimo složno i demokratsko društvo u budućnosti.

Drugi deo istraživanja se odnosio na nasilje u školama, ekstremizam i terorizam. Nama kao organizaciji koja se bavi bezbednošću bilo je važno da utvrdimo kako se mladi odnose prema nasilnom ponašanju, oružju i da li znaju šta je terorizam.

 Istraživanje je pokazalo da je čak 51% đaka bilo nasilno, da li na verbalni, fizički ili neki drugi način, ali svakako ovaj podatak zabrinjava, jer se radi o vise od polovine đaka. Takođe njih 7% je izjavilo da poseduje hladno oružje, a 12% da želi da ga nabavi. Imamo već 17% ispitanika koji su udarili nekog i 5% koji bi bili nasilni prema nastavnicima, a 14% je ponekad izloženo uznemiravanju od drugih mladih u školi ili u slobodno vreme.

Dok je svega 35% izjavilo da ima poverenja u policiju i čak 13% je izjavilo da podržava teroriste u nekim situacijama. Takođe zabrinjavajući je podatak da je 17% učenika izjavilo da mrzi pripadnike gej populacije. Značajan je i podatak da je 100% ispitanika izjavilo da ima pristup internetu i da koriste društvene mreže.

Ovo je samo deo istraživanja koje smo Vam predstavili, celokupni rezultati će se uskoro naći na sajtu ICOB-a. Ovo smo izdvojili kao rezultate koji upozoravaju i resorna ministarstva i roditelje i ovim putem izražavamo iskrenu zavrinutost po pitanju dobijenih rezultata,

Nadamo se da će stanje u školama biti propraćeno i da će ovo istraživanje poslužiti kao osnov za dalje delovanje i preko potrebne preventivne aktivnosti.

Link sa konferencije za novinare povodom ovog istraživanja: https://www.youtube.com/watch?v=TS_TPJ_vsqM

ISTRAŽIVAČKI CENTAR ZA ODBRANU I BEZBEDNOST

 

 

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs