Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Ne dozvoliti da se zatvori jedini Dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

15. 03. 2018.

Ne dozvoliti da se zatvori jedini Dnevni boravak za decu i mlade sa problemima u ponašanju

Saopštenje Međunarodne mreže pomoći IAN

 

            "Beograd, 15.03.2018. – Deca i mladi sa problemima u ponašanju i mladi u sukobu sa zakonom trebalo bi da su jedna od prioritetnih grupa korisnika socijalne zaštite jer njihova pravilna resocijalizacija i reintegracija utiče na širu društvenu zajednicu, ali i napredak društva uopšte. Zato ne smemo dozvoliti da jedini dnevni boravak za ovu decu bude zatvoren krajem aprila i pozivamo donosioce odluka da podrže kontinuitet ove važne socijalne usluge. Ovo je glavna poruka sa konferencije za novinare udruženja IAN, koje od 2012. godine intenzivno i veoma uspešno radi s decom i mladima sa problemima u ponašanju, kao i sa njihovim porodicama .

 

(foto: D.Dobrila)

 

            Koordinatorka dnevnog boravka Ljljana Marković istakla je da je preko 90 odsto dece i mladih koji su učestvovali u programima IAN Telecentra uspešno podržano u promeni ponašanja i uključeno u društvo. „Više od četiri petine naših korisnika kod nas dođe po uputu Suda i Centra za socijalni rad i zato smatramo da ovakva usluga ne sme da zavisi od dobre volje bilo kojih donatora, već da Beograd zaslužuje da je ima kao deo sistema socijalne zaštite”, naglasila je Ljiljana Marković.

            Na konferenciji je navedeno i da je 2014. godine boravak ispunio standarde koje propisuje država i postao socijalna usluga licencirana od strane Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja (IAN je prva organizacija civilnog društva u Srbiji koja je dobila ovu licencu). Ipak, ovaj dnevni boravak do sada nije postao deo sistema socijalne zaštite i biće ugašen krajem aprila ukoliko do tada ne bude nađeno rešenje.

Majka maloletne Svetlane ispričala je da je njena ćerka, koja je bila odličan đak i uspešan sportista, počela da beži iz škole, napušta sport i zloupotrebljava drogu. Uz podršku IAN-a, posle dve godine intenzivnog tretmana one je prestala da se drogira, vratila se u školu i sada planira svoju budućnost. „Moja ćerka je samo jedna od nekoliko stotina dece čiji su životni putevi sada zasigurno drugačiji nego što bi bili da nije bilo IAN-a i zato apelujem da se omogući nastavak rada ovog dnevnog boravka“, rekla je ova majka.

            Rezultati međunarodnog istraživanja, koje je sprovedeno i u Beogradu i Novom Sadu, pokazali su da svaki peti učenik uzrasta 12-19 godina nosi neko oružje (palicu, nož, lanac, pištolj). Takođe, 21% njih je učestvovalo u grupnim tučama koje su rezultirale nanošenjem lakih ili težih telesnih povreda, svaki šesti je izjavio da je izvršio običnu krađu, blizu jedne četvrtine je konzumiralo drogu.

            Ako želimo zdravije, srećnije i podsticajnije društvo, stav prema preventivnim programima kao i svim uspešnim modelima tretmana za decu i mlade sa problemima u ponašanju u zajednici mora biti drugačiji. Ukoliko se na vreme uoči problem ili potencijalni rizik i dete se uključi u program koji će delovati korektivno, ali i podržavajuće, deca se uspešno vraćaju na pravi put, a društvo dobija zrele mlade ljude koji slede sistem pozitivnih vrednosti.

Zbog toga apelujemo, pre svega na Grad Beograd, da podrži kontinuitet rada Dnevnog boravka i time pruži šansu deci i mladima koji se nalaze u teškim životnim situacijama da naprave pozitivnu  promenu u svom ponašanju, a time i šansu ovom gradu da bude bolji, sigurniji, srećniji, poručeno je na konferenciji za novinare IAN-a."

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs