Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje Gradske organizacije civilnih invalida rata Beograda i Saveza civilnih invalida rata Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

04. 04. 2018.

Saopštenje Gradske organizacije civilnih invalida rata Beograda i Saveza civilnih invalida rata Srbije

„Veoma je važno ukazati na probleme s kojima se civilni invalidi rata suočavaju u pogledu realizacije svojih prava: kašnjenje u isplati primanja, nejasnoće oko usklađivanja primanja sa prosečnom zaradom, problemi u oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja – nabavke lekova, medicinsko-tehničkih pomagala, lečenja, zakazivanja pregleda, s obzirom na činjenicu da je među članovima veliki broj starijih osoba sa težim zdravstvenim problemima.“, naglasio je predsednik Gradske organizacije civilnih invalida rata Beograda Dragiša Drobnjak.

 

Povodom 6.aprila, Dana civilnih invalida rata Beograda i Srbije, Gradska organizacija civilnih invalida rata Beograda, u saradnji sa Savezom civilnih invalida rata Srbije održala je konferenciju za novinare u Press centru Udruženja novinara Srbije.

Predstavnici navedenih organizacija istakli su važnost očuvanja i unapređivanja prava ove kategorije invalida, kao i poboljšanja njihovog ukupnog društvenog položaja.

Prema njihovim podacima, u Srbiji ima oko 1200, a u Beogradu oko 350 civilnih invalida rata.

„Veoma je važno naglasiti probleme s kojima se civilni invalidi rata suočavaju u pogledu realizacije svojih prava: kašnjenje u isplati primanja, nejasnoća oko usklađivanja primanja sa prosečnom zaradom. Postoje i problemi u oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja – nabavke lekova, medicinsko-tehničkih pomagala, lečenja, zakazivanja pregleda, s obzirom na činjenicu da je među članovima veliki broj starijih osoba sa težim zdravstvenim problemima.“, naglasio je predsednik Gradske organizacije civilnih invalida rata Beograda Dragiša Drobnjak.

Na konferenciji je istaknuto da su civilni invalidi rata jedna od kategorija osoba sa invaliditetom te su tako diskriminisani  u pogledu fizičke pristupačnosti, dostupnosti socijalnih usluga, zapošljavanja, dostupnosti informacija.

„Očekujemo da će prilikom donošenja objedinjenog novog Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i njihovih porodica biti očuvana postojeća prava, kao i da će pojedina biti poboljšana. Saradnja sa Gradskim sekretarijatom postoji, ali potrebna je veća podrška na nivou Grada u poboljšavanju prava i u pogledu subvencije za komunalije, besplatnog parkiranja, gradskog saobraćaja. “, naveo je Drobnjak.

„Posebno se zalažemo u borbi za ostvarivanje zakonskog  prava civilnih invalida rata od osme do desete grupe civilnih invalida rata koji ne ostvaruju prava i nisu obuhvaćeni Zakonom,“, naglasio je Slavko Đorđević, predsednik Saveza civilnih invalida rata Srbije. Osvrnuvši se na materijalnu situaciju, on je rekao da Savez već četiri godine posluje bez ikakvih sredstava što, kako navodi, iz Sektora za boračku invalidsku zaštitu smatraju opravdanim.

On je naveo da u Ministarstvu postoji problem vezan za ukidanje prava civilnih invalida rata koji su stekli invalidnost na drugim teritorijama, ističući da mnogi koji su došli, a kojima se desio invaliditet na teritoriji druge države, ostvarivali su pravo, ali je ono kasnije ukinuto.

Predstavnici organizacija su najavili da će sa nadležnima 6. aprila položiti cveće i vence na spomenike žrtvama bombardovanja 6. aprila 1941. godine. Takođe, u narednom periodu, biće održan radni skup posvećen položaju civilnih invalida rata u socijalnom okruženju, kao i šahovski turnir.

Snimak konferencije možete pogledati u rubrici Video na http://presscentar.uns.org.rs/video/2316/video-snimak-konferencije-za-novinare-gradske-organizacije-civilnih-invalida-rata-beograda-u-saradnji-sa-savezom-civilnih-invalida-rata-srbije.html

 


Informacija  može  da  sadrži  stav  koji  nije  stav  Press  centra  UNS-a,  ukoliko  to   nije   izričito  navedeno.  Odgovornost  za  sadržinu  informacije  i  tačnost  podataka  snose  fizička  lica  ili  pravna  lica  u  čije  ime  je  Press  centar  prosledio  informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs