Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  "Nemačka pomogla migrante u Srbiji sa više od 3 miliona eura"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

24. 05. 2018.

"Nemačka pomogla migrante u Srbiji sa više od 3 miliona eura"

Beograd, 23. maj – Organizacije Arbeiter –Samariter–Bund (ASB) i Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), predstavile su na panel diskusiji u Press centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu, rezultate završenih projekata finansiranih od strane Vlade SR Nemačke (GFM) i ASB Bavarija kojima je pružena pomoć migrantima koji su prošli kroz Srbiju, Grčku i BJR Makedoniju.

 

Panel pod nazivom „Pomoć Nemačke migrantima u Srbiji“ je pored predstavljenih rezultata imao za cilj i  otvaranje pitanja daljih planova sa migrantskom krizom. U diskusiji su pored organizatora prisustvovali i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ambasade Nemačke, UNHCR-a, Delegacije Evropske Unije, Ministarstva zdravlja, rukovodioci zdravstvenih ustanova i Svetske Zdravstvene Organizacije.

-         “Kada se kriza desi, vrlo je bitno imati gotove ideje i gotove planove. Ono što mi moramo da razgovaramo jeste da li mi imamo gotove ideje i gotove planove i kakvu vrstu promene je ova kriza izazvala”, istakao je Gordan Velev, direktor ASB organizacije u Srbiji i zahvalio se nemačkim institucijama i organizacijama na finansijskoj pomoći koju su pružili Srbiji tokom trogodišnje borbe sa migrantskom krizom.

Ukupna vrednost pomoći koju je Vlada SR Nemačke uputila migrantima preko ove dve organizacije tokom tri godine implementacije (septembar 2015 – jun 2018) je oko 3 miliona evra. Zahvaljujući ovim sredstvima, pomognuto je više desetina hiljada izbeglica/migranata koje su prošle kroz Srbiju

-         “Mi smo svesni da je Srbija najpogođnija zemlja na balkanskoj migrantskoj ruti. Iako je danas broj ljudi koji ulaze u Srbiju znatno opao, povećava se broj onih koji u njoj ostaju duži period i stoga su nam potrebna strukturalna rešenja”, navela je Ketrin Ciganovski, predstavnica Ambasade Nemačke u Srbiji i podvukla da će Nemačka da nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj Uniji.

Od početka priliva migranata u Srbiju 2015. godine do danas Vlada Nemačke je, u saradnji sa humanitarnom organizacijom ASB, izgradila dva objekta za smeštaj migranata u Subotici i Dimitrovgradu sa smeštajnim kapacitetom od 500 kreveta a i obezbeđeno je i 150.000 kuvanih obroka, 105.000 obroka suve hrane, 10.000 paketa hrane za bebe, lekova i medicinskih sredstava.

Predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Ivan Gerginov je izrazio zahvalnost Vladi i Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke pružene godinama unazad:

-         “Mi smo sa kolegama u regionu u stalnom kontaktu u zbrinjavanju izbeglih, integracije povratnika i traziocima azila. Bili smo u Bosni, znamo da ruta skrece kako skrece, ali mi smo kao neko ko se time bavi, dobronamerni da svojim iskustvom i svojim znanjima pomognemo svima koji imaju potrebu za tom pomoći”.

On dodaje da se budžet za Komeserijat planira na godisnjem nivou ali napominje da nije moguće da se predvidi priliv migranata i da je važno da tada budu slobodni kapaciteti i saradnja sa nevladinim sektorom.

Šef UNHCRa u Srbiji Hans Šoder rekao je da i pored uspešnog prevazilaženja migrantske krize mora biti nastavljena medjunarodna saradnja.

-         “Nemačka je postala jedan od najvećih biletaralnih pružaoca globalne podrške uz čiju pomoć je UHCR uspeo da podrži srpsku Vladu u hitnim odgovorima na krizu. Nemamo indikacije da ćemo imati još jedan pokret migracija kao što je bilo 2015. ali naravno nastavićemo da radimo zajedno sa Vladom Srbije i našim partnerima”, naveo je Šoder.

Tokom relaizacije projekata aktivnostima je bilo pokriveno 30 lokacija u Srbiji, Grčkoj i Makedoniji,  izgrađeni su i opremljeni objekti za smeštaj migranata, donirana transportna vozila i nameštaj, poboljšani sanitarni uslovi u centrima za prijem migranata, obezbeđena hrana, odeća kao i medicinska pomoć.

Izvrsni direktor IDC organizacije Miodrag Nedeljković istakao je koliko je bila značajna uloga nemačkih donatora u medicinski segment tokom migrantske krize i dodao važnost volonterske podrške od početka migrantskog talasa

Projekat „Podrška migrantima/izbeglicama u vidu medicinske pomoći, hrane i higijene tokom produženog boravka u Republici Srbiji” sprovodi nemačka nevladina organizacija Arbeiter–Samariter– Bund (ASB) sa svojim partnerima IDC iz Srbije, Preda Plus iz FYROM i ARSIS iz Grčke, a finansiran je sredstvima Nemačke Vlade (GFM). Projekat “Naša ambulanta za zajednicu” implementira nevladina organizacija  Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC).

Implementacija aktivnosti se odvijala kroz blisku saradnju ASB-a i IDC-a sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ambasadom Savezne Republike Nemačke u RS, UNHCR-om, Delegacijom Evropske Unije u RS, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom zdravlja, lokalnim samoupravama kao i sa ostalim međunarodnim i domaćim akterima koji pružaju pomoć migrantima.

 

(Saopštenje Organizacije Arbeiter –Samariter–Bund (ASB) i Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC)

 

 

Fotografije: http://presscentar.uns.org.rs/foto/964/podrska-nemacke-izbeglicamamigrantima-u-srbiji.html

 



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs