Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje za medije: "Ne odlaži, uoči rano!"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

31. 05. 2018.

Saopštenje za medije: "Ne odlaži, uoči rano!"

Povodom početka kampanje “Ne odlaži, uoči rano!”, Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Republike Srbije (ORS), Udruženje reumatologa Srbije (UReS) i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji (UMSTFSR) organizovali su danas konferenciju za medije u Press centru Udruženja novinara Srbije.

 

Kampanja “Ne odlaži, uoči rano!”, deo je globalne EULAR-ove (Evropska liga za borbu protiv reumatizma) kampanje “Don’t Delay, Connect Today!”.

Ona je ujedinila pacijente, reumatologe i medicinske sestre i na evropskom i na nacionalnom nivou  u jednom cilju da se podigne svest o važnosti ranog postavljanja diagnoze i brzog započinjanja savremenog lečenja HZA, kako bi se smanjilo čekanje na postavljanje dijagnoze i kako bi se izbegle posledice koje ove bolesti imaju na život obolelih osoba (deformiteti zglobova, invalidnost).

Veoma je važan individualni pristup,  omogućiti  pacijentu lečenje koje je najbolje za njega. Kod reumatskih i mišićno-koštanih bolesti često se kasno postavi dijagnoza ili se ne postavi uopšte. 

Istraživanja su pokazala da ako se počne sa lečenjem u roku od 12 nedelja od pojave prvih simptoma minimizira se oštećenje zglobova i povećava šansa da se bolest zaustavi (uđe u remisiju).

U Evropskoj uniji million ljudi više bi bilo zaposleno svakog dana, da im je na vreme postavljena dijagnoza. Koliko je takvih osoba u Srbiji? ...

Upravo zbog ovoga, veoma je važno organizovati edukaciju timova primarne zdravstvene zaštite (PZZ)- lekara opšte medicine, sestara i farmaceuta - da bi se smanjilo vreme čekanja na postavljanje dijagnoze HZA. 

 “Neprepoznat i neadekvatno lečen reumatoidni artritis (RA) najkasnije za dve godine dovodi do oštećenja zglobova sa posledičnim razvojem invaliditeta. Ovaj proces praćen je veoma specifičnim i nepodnošljivim bolom. Rana dijagnoza RA značajna je za dalji tok te hronične, autoimmune, sistemske bolesti sa nepredvidivim tokom. Kako bismo ukazali na to da vreme do postavljanja dijagnoze mora da bude kraće i pomogli lekarima PZZ da u tome uspeju pokrenuli smo projekat “Ne odlaži,  uoči rano” – napominje prim. dr  Mirjana Lapčević, predsednica ORS-a.

“Ne odlaži, uoči rano” kampanja podrazumeva da u narednih devet meseci “edukativni karavan” obiđe sve okruge Srbije i da timovima PZZ pruži osnovnu edukaciju o tome kako prepoznati prve simptome HZA. Četvoročlani tim: reumatolog, lekar opšte medicine, edukovani pacijent i medicinska sestra će održati predavanja i radionice za lekare i sestre PZZ i farmaceute širom Srbije.

 “Početak lečenja kod zapaljenskih reumatskih bolesti u roku od 12 nedelja, može sprečiti oštećenje i sačuvati funkciju zglobova i organa. Ako je prisutan otok u tri ili više zglobova, ako su zahvaćeni upalom korenovi prstiju na šakam i stopalima, ako osoba oseća bol  pri umerenom rukovanju i ako su bolovi najizraženiji ujutro, a ukočenost traje duže od pola sata, treba posumnajti na reumatoidni artritis.

Reumatoidni artritis je autoimuna, hronična bolest (doživotna), koja najviše ugrožava zglobove šaka i stopala i dovodi do nepopravljivih oštećenja. Zglobovi su stalno upaljeni, otečeni su i bole, najčešće u toku mirovanja i noću. Reumatoidni artritis je sistemska bolest, što znači da pored zglobova može da zahvati i druge organe kao što su bubrezi, srce ili pluća, a kod dece čak i oči, što može dovesti do slepila.

Ako je pak, prisutan bol u krstima nakon dužeg mirovanja, a popušta pri kretanju, i/ili je prisutan bol u peti ili je prisutan otok bar jednog zgloba kod osobe koja boluje od psorijaze, treba posumnjati na artritis iz grupe spondiloartropatija (Behtereva bolest tj. ankilozirajući spondilitis i psorijazni arthritis)”, ističe prof. dr Nemanja Damjanov, predsednik Republičke stručne komisije za reumatologiju pri Ministarstvu zdravlja i direktor Instituta za reumatologiju Beograd.

 “Hronični zapaljenski artritisi su bolesti nepredvidivog toka i ako se na vreme ne otkriju i ne leči brzo, dovode do invalidnosti, a direktno smanjuju očekivano trajanje života (do 20%). Šanse da se razbolite, ako postoji nasledni faktor, se povećavaju pušenjem, preteranom gojaznošću, sedećim načinom života i ako se bavite poslovima koji više opterećuju zglobove.

Simptomi reumatskih i mišićno-koštanih bolesti su različiti: zapaljenje u obliku otoka zglobova, ukočenost, crvenilo i toplota u zglobovima, konstantni bol u mišićima i zglobovima, osetljivost na bol, ekstreman zamor, nedostatak energije, slabost, osećaj malaksalosti, smanjena pokretljivost i fleksibilnost, deformitet zglobova, simptomi koji pogađaju unutrašnje organe, ali i nevidljivi simptomi kao što su depresija, anksioznost. Nada za obolele osobe postoji ako se rano postavi dijagnoza i što pre počne sa odgovarajućim lečenjem”, napominje prof. Damjanov.

Skorašnja ispitivanja, koja je sproveo ORS,  su utvrdila da 17% pacijenata sa reumatoidnim artritisom pati od depresije, a gotovo polovina (48%) prijavljuje značajne simptome depresije koji utiču i na pacijenta i na njegovu okolinu. Dokazano je da pacijenti koji su bolje edukovani imaju više poverenja u svog lekara, a zbog ovog dobrog odnosa sa lekarom više se pridržavaju terapije i lečenja, baš kako je lakar rekao.

“Najvažnije je da obolela osoba sluša savete lekara i zdravstvenog profesionalca kako bi terapija bila uspešna. Samo timskim radom lekara, sestre i pacijenata zdravstveni sistem može da ima maksimalan učinak, lek može da ima potpun efekat, a pacijent bolji kvalitet života” – rekla je Vanja Jovanović, glavna sestra ambulantno-polikliničkog dela u Institutu za reumatologiju Beograd. 

“Još pre šest godina udruženja reumatologa, pacijenata i zdravstvenih profesionalaca su intezivirala saradnju kroz organizovanje zajedničkih kongresa UReS/ORS, na kojima učestvuju i sestre.

Tada smo se ujedinili oko stava da je zdravstvenom sistemu u Srbiji potreban pacijent-partner tj. pacijent koji će imati dovoljno znanja da zajednički sa svojim doktorom donese odluku o svom lečenju. Uprava ORS-a je ovo shvatila i polaže mnogo pažnje na edukaciju svojih članova i građana. Ali nije dovljno da samo povećavamo znanje pacijenata, već svih učesnika u lečenju. Zato je i pokrenut projekat “Ne odlaži, uoči rano!”. No, za ovaj projekat, ali i druge naše aktivnosti potrebna je snažnija podrška i državnih institucija Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.” – dodala je dr Lapčević.

“ČLan sam ORS-a već pet godina i stekla sam ogromno iskustvo koje stalno prenosim ljudima sa ovim problemom. Moja misija je pomoć obolelima i edukacija ostalih obolelih osoba. Najvažnije je raditi na prevenciji i na što ranijem počinjanju lečenja.” poručila je Nadica Zdravković, član ORS-a, koja je jedanaest godina čekala na postavljanje dijagnoze reumatoidnog artritisa.

Kampanja “Don’t Delay, Connect Today!” se sprovodi trenutno u više od 10 zemalja Evrope i velika nam je čast što je i Srbija na toj mapi. Da bi ova kampanja bila uspešna potrebna nam je podrška medija, koja bi doprinela da se pomogne budućim obolelim osobama da ostanu radno sposobni i zadrže kvalitet života kakav su imali pre otkrivanja bolesti.

 

Video snimak konferencije: http://presscentar.uns.org.rs/video/2516/video-snimak-konferencije-za-medije-ne-odlazi-uoci-rano---rano-postavljanje-dijagnoze-hronicnih-zapaljenskih-artritisa.html

 

Fotografije sa konferencije: http://presscentar.uns.org.rs/foto/967/ne-odlazi-uoci-rano---rano-postavljanje-dijagnoze-hronicnih-zapaljenskih-artritisa.html

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs