Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Predavanje "Putovanja Pavla Beljanskog" - program izlozbe o Mediteranu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

21. 06. 2018.

Predavanje "Putovanja Pavla Beljanskog" - program izlozbe o Mediteranu

Tematsko predavanje: "Putovanja Pavla Beljanskog" - Četvrtak, 21. jun 2018, 20 časova, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

 

U kontekstu aktuelne izložbe "Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog", Spomen-zbirka obeležavanje godišnjice rođenja kolekcionara,  posvećuje njegovim putovanjima.

U svim mediteranskim zemljama, koje su bile inspiracija stvaraocima iz njegove kolekcije, boravio je i sam Beljanski. Iz Grčke, sa Krfa, gde je kao i mnogi sunarodnici našao utočište od strahota Prvog svetskog rata, uputio se na dalje školovanje u Francusku, koja će trajno obeležiti i njegov kolekcionarski ukus.

Sa putovanja po Italiji i odmora u Herceg Novom i Dubrovniku svedoče fotografije i poslate razglednice koje se čuvaju u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke. Zanimljivo putovanje po Bliskom Istoku i Egiptu započeo je u Aleksandriji, upoznajući afričku obalu Mediterana.

Zbog opravdane sprečenosti Jasmine Jakšić Subić, auorke izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog da održi najavljeno predavanje "Putovanja Pavla Beljanskog", u četvrtak, 21. juna u 20 sati, uz priču kustosa Julijane Stojsavljević na najavljenu temu, biće priređena projekcija dokumentarnog filma Nađeni gral: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

 

O IZLOŽBI:

Izložbom "Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog" otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire.

Izborom od trideset i jednog dela iz kolekcije Pavla Beljanskog dočaravaju se uticaji mediteranskog podneblja, koje je imalo jednu od ključnih uloga u razvoju kolorizma u nacionalnoj istoriji umetnosti. Izložbu prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana.

Postavku predmeta iz Dokumentarnog fonda muzeja, od 2. avgusta smeniće izložba radova studenata slikarstva Akademije umetnosti u Novom Sadu inspirisanih Mediteranom. Kao poslednja u nizu, krajem avgusta, biće prikazana „izložba publike“ s razglednicama, fotografijama i uspomenama poslatim Spomen-zbirci sa različitih obala Mediterana tokom leta 2018.Izložba koja traje do 2. septembra, biće realizovana zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima,  institucijama i ambasadama.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs