Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje za medije Udruženja nestalih i poginulih lica "Suza" povodom obeležavanja 23 godine od "Oluje"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

03. 08. 2018.

Saopštenje za medije Udruženja nestalih i poginulih lica "Suza" povodom obeležavanja 23 godine od "Oluje"

"Povodom 23. tužne godišnjice, 5. avgusta, u nedelju, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, u 11 časova služiće se pomen za krajiške žrtve ubijene 1995. godine u pomenutoj akciji hrvatske vojske."

 

Saopštenje za medije

(prenosimo u celosti)

 

"Kao i svake godine naše Udruženje i ove, uoči godišnjice stradanja i progona srpskog naroda iz Hrvatske, u akciji hrvatske vojske nazvanoj „Oluja“ organizovalo konferenciju za medije.

Povodom 23. tužne godišnjice, 5. avgusta, u nedelju, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, u 11 časova služiće se pomen za krajiške žrtve ubijene 1995. godine u pomenutoj akciji hrvatske vojske.

Zašto smo konferenciju nazvali „ Nekažnjeni zločini u „Oluji“ – posledice 23 godine posle ":

  • Zato što se i posle 23 godine u Republici Hvratskoj slavi tzv. „pobjeda“ povodom proterivanja više od 250.000 Krajišnika sa ognjišta gde su vekovima živeli, a mi tugujemo zbog ubijenih civila i vojnika;
  • Zato što niko nije optužen za počinjene zločine nad srpskim narodom, a ako su i izrečene presude za nekolicinu izvršenih zločina kazne nisu adekvatne.
  • Proces ekshumacija i identifikacija u Republici Hrvatskoj  je veoma usporen, po principu „kreni - stani". Porodice nestalih nose teret neizvesnosti sve ove godine, čekajući da se pronađu i dostojno čoveka sahrane posmrtni ostaci njihovih nestalih. U susretima zvaničnika Republike Srbije i Republike Hrvatske, u svakoj prilici, pitanje nestalih ističe se kao prioritetno, daju se obećanja, budi se nada kod porodica ali su rezultati „mršavi“ i produžavaju agoniju. Porodice su umorne od čekanja i one strahuju da će tugu morati da prenesu deci i unucima.
  • U Hrvatskoj godinama stoje pohranjeni posmrtni ostaci (900 tela), za koje se godinama ne vrši identifikacija. Uvek se nađu neki izgovori zašto ne dolazi do poklapanja uzoraka DNK analize. Takve izgovore porodice ne mogu da prihvate i nema opravdanja za njih.
  • Da podsetimo: Hrvatska je jedina zemlja u regionu koja ima poznata, registrovana grobna mesta, a na mnogima od njih, zbog zuba vremena, nema više ni oznaka. Potpuno je jasno da nema dobre volje da se pitanje nestalih reši, a jasno je i zašto nema. - Nema posmrtnih ostataka, nema imena, nema ni zločina!
  • Porodice koje su ušle u sudske procese sa Republikom Hrvatskom, nisu zaštićene, plaćaju visoke takse, gube sporove i ako ne plate sudske troškove preti im se oduzimanjem imovine.

 

Naše udruženje ima bazu podataka o nestalima koju stalno ažurira, mada često postoje prepreke da se dođe do novih ili tačnih informacija.

Poznato je da je Hrvatska, ove godine, u nekoliko slučajeva pokušala da izbegne dati informacije o identifikacijama, na što su naši članovi negodovali.

Udruženje porodica „Suza“, bez obzira na sve, zalagaće se da realizuje postavljene ciljeve i ispuni svoju misiju.

Negovaćemo kulturu sećanja na žrtve iz ratova devedesetih i boriti se da spisak nestalih bude što kraći.

Borićemo se za prava porodica nestalih i poginulih.

 

  Dragana Đukić, predsednica"

 

 

 



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs