Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  "Kroz inicijativu "Design Your Job“ od 29 mladih, devetoro zaposleno u IKT kompanijama"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

17. 12. 2018.

"Kroz inicijativu "Design Your Job“ od 29 mladih, devetoro zaposleno u IKT kompanijama"

„’Design Your Job’ je inicijativa koja je počela 2009. godine. Sastoji se iz više projekata koji doprinose istom cilju i to je formiranje sistemske promene u povećanju zapošljivosti nezaposlenih osoba, naročito mladih osoba kroz kreiranje, testiranje (na programskom nivou) a zatim nadogradnju programa i testiranje u realanom sektoru, za deficitarna IKT zanimanja na tržištu rada“, istakao je Boris Negeli, programski menadžer Centra za omladinski i društveni razvoj “RES POLIS” na današnjoj konferenciji u Press centru UNS-a.

 

„Svedoci smo paradoksa u Srbiji - sa jedne strane zabeležen je visoki nivo nezaposlenosti u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a istovremeno postoji velika potreba za stručne, čak polustručne radne snage u IKT sektoru.  Jedan deo posla svake NSZ-a, odnosno jedna od njihovih uloga, jeste da organizuje i ponudi programe za dokvalifikaciju ili pre-kvalifikaciju ljudi koji se nalaze na njihovoj evidenciji nezaposlenih. Međutim, programi koji se nude nezaposlenima su stari i neusklađeni sa potrebama tržišta.

Sa naše tačke gledišta, rešenje je bilo jednostavno: NSZ bi trebalo nezaposlenim osobama ponuditi dokvalifikaciju/prekvalifikaciju bar neke osnovne IKT edukativne programe“, naglašava Negeli.

„Iz tog razloga,  u sklopu „Design Your Job“ inicijative, kreiramo edukativne programe na raznim IKT poljima poput: grafičkog dizjna, web dizajna i programiranja, kreiranju kompjuterskih i mobilnih igara, kombinujući formalne, neformalne i informalne metode učenja sa međunarodnom mobilnošću, celoživotnim učenjem i Evropskim vrednostima“, dodaje Negeli.

Nakon razvijanja programa, on se testira kroz različite pristupe, poput: vršnjačke edukacije(multipliciranja), mentoring & monitoring, radne prakse u realnom sektoru, evaluacije i upotpunjavanja programa te diseminacije rezultata programa.

"U program "Design Your Job II“  bilo je uključeno 29 mladih osoba, od kojih je devetoro zaposleno u IKT kompanijama", ističu iz "Res Polisa".

Glavni cilj je da programi budu usvojeni kroz institucionalnu podršku prevashodno službi za zapošljavanje koje će ih uvrstiti u svoje progerame za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju..

Iz „Res Polisa“ naglašavaju da je inicijativa dugoročni proces kroz koji imaju za cilj da razviju jednostavni, kratki, jeftiniji i ponovljivi IKT edukativni program/priručnik dostupan svakome u pratnji proizvodnje novih planova i programa, alata i materijala.

Sadašnji projekti biće realizovani na teritoriji Republike Srbije, Albanije, Republike Makedonije, Kipra i Italije, sa uključenjem NSZ-a Francuske. Projekti imaju tendenciju ka tome da budu deo odgovora na probleme nezaposlenosti i nedostatak radne snage u IKT sektoru cele Evrope.

Današnja konferencija je deo projekata sufinansiranih od strane EU,  koji nose naziv “Design Your Job 3” i “Design Your Job 4” u okviru ERASMUS+ programa. Događaj je organizovao Centar za omladinski i društveni razvoj – ''RES POLIS'' uz partnerstvo Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs