Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Otvaranje Šeste godišnje izložbe fotoreportera “Objektivno”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

21. 12. 2018. Muzej Vojvodine (Dunavska 35, Novi Sad), petak, 21. decembra u 19 časova

Otvaranje Šeste godišnje izložbe fotoreportera “Objektivno”

Povodom Fotoreporterske nove godine, koju više od pet decenija naizmenično organizuju fotoreporteri dnevnih listova “Dnevnik” i “Mađar so”, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), u petak 21. decembra u 19 časova, biće otvorena Šesta godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine “Objektivno”.



Više od trideset aktivnih fotoreportera biće predstavljeno izložbom na kojoj će u galeriji biti izloženo 63 fotografije. Selektor ovogodišnje izložbe je doajen jugoslovenske i srpske fotografije Borivoj Mirosavljević.


(Foto Jan Valo sa izlozbe Objektivno 2018)

 

Osim autora koji ili rade ili su ponikli u dve najveće novinske kuće u Vojvodini, biće izloženi i radovi fotoreportera koji rade za: “Večernje novosti”, “Blic”, Tanjug, „Omladinske novine“, "Zrenjaninske novine"„Ruske slovo“...

Među vrsnim fotoreporterima je i sedam dama: Čila David, Jelena Ivanović, Gordana Jović, Marija Erdelji, Veronika Vujačić, Aleksandra Erski i Anabela Otoš.



(Foto Nenad Mihajlovic sa izlozbe Objektivno 2018)


Biće izloženi i radovi autora koji su odavno dokazani na prostorima bivše Jugoslavije i koji su osvojili mnoštvo značajnih nagrada: Andraša Otoša, Geza Lenerta, Jaroslava Papa, Martina Candira, Branka Lučića, Imrea Saboa, Zorana Jovanovića Mačka, Nikole Stojanovića, Jovana Njegovića Drndaka,…

Na izložbi su i “Dnevnikovci” srednje generacije koji neprestano “bdiju” nad Novim Sadom: Slobodan Šušnjević, Radivoj Hadžić, Filip Bakić, te Goran Mulić i Ilija Ramić.



(Foto Anabela Otos sa izlozbe Objektivno 2018)

 

Čast mlađe generacije na izložbi “brane” Aleksandar Kamasi, Robert Getel, Nenad Mihajlović, Andrej Pap, Nenad Karlić, Miloš Milenković i Darko Dozet.

Organizatori ovogodišnje izložbe i proslave su Foto asocijacija Vojvodine , Muzej Vojvodine i viši kustos Darijuš Sami.

Izložbu će otvoriti Dalibor Rožić član gradskog veća za kuluru grada Novog Sada koje je i podržalo organizovanje ove manifestacije i Dragana Milošević pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 15. januara. 2019. godine.





(Bora Mirosavljevic na Karadjordju Foto Darko Dozet)

 

TEKST IZ KATALOGA IZLOŽBE

Omnia flumina intrant in mare... Sve reke teku u more kao što svi putevi umetnosti vode jednom cilju – dostizanju i spoznaji Večnog i Uzvišenog.

Teško je živeti u Novom Sadu a nemati prisan odnos sa rekom.
Teško je i poverovati da smo svedoci sprovođenja planinskih reka u plastične cevi.

Sprudovi koje je ovog leta pod pritiskom suše Dunav izložio pogledu izazvali su veliku pažnju građana, ali i bojazan da priroda nevoljno menja svoj lik. Posmatramo li Vltavu na fotografijama nastalim pre pola veka za maestralnu kolekciju Pragensia,  imaćemo osećaj da se pred nama pružaju prostori okeanskih dubina. Fotografije su delo Vladimira Červenke, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih fotografa u našoj sredini.

Ovogodišnji izbor fotografija pokazuje da se foto-reporteri sve više okreću skrivenim lavirintima koji vode u dubine ljudske duše. Na fotografijama ne preovladava pokret, već smiraj – interesantno za vreme u kome su brzina i nemir postali aksiomi.

Traže li foto-reporteri trenutke u kojima fotografija nije samo njihov zanat već i sredstvo duhovne obnove?

Spoznaja da nas naše najbliže okruženje čini ispunjenim i srećnim upućuje na to da na svaki način poštujemo i čuvamo ono što nam je na dohvat ruke – tvrđavu, reku, vrbak...

                                                                        Darijuš Sami
                                                            Viši kustos Muzeja Vojvodine



SELEKTOR IZLOŽBE

Borivoj Mirosavljević je rođen u Futogu 25. jula 1937. godine. Fotografijom počinje da se bavi 1948, a po završetku gimnazije i novinarstvom. Diplomirao je na Višoj školi za organizaciju rada i na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Deset godina bio je dopisnik „Večernjih novosti“, a godinama je sarađivao sa mnogobrojnim jugoslovenskim listovima.

Bio je na mnogim istaknutim funkcijama u fotografskim, sportskim i radnim organizacijama. Učestvovao je na više od hiljadu izložbi na svim kontinentima.

Dobitnik je više od dve stotine nagrada i priznanja, među kojima su tri za životno delo:„Anastas Jovanović“ za fotografiju, „Spartak“ za sport i nagrada Udruženja novinara Srbije za novinarstvo.
Autor je edicije foto-monografija „Zlatno oko“. Dobitnik je nagrade UNICEF-a za fotografiju. U Foto savezu Jugoslavije stekao je zvanje Majstora fotografije.

Nosilac je nacionalne penzije i titule zaslužnog umetnika u kulturi Republike Srbije.

Jedan je od najglasnijih boraca za osnivanje muzeja fotografije.





Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.






Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs