Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  "Prevencija kao prioritet u ranom otkrivanju raka dojke"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

20. 03. 2019.

"Prevencija kao prioritet u ranom otkrivanju raka dojke"

20.03.2019, Beograd - Srpski forum protiv raka dojke - Evropa Dona Srbija organizovao je danas tribinu pod nazivom ”Prevencija kao prioritet” u Press centru UNS-a, sa ciljem da se javnost i novinari upoznaju sa značajem prevencije kroz redovne, periodične i organizovane preglede i ulogom dijagnostike u ranom otkrivanju raka dojke.

Saopštenje za medije:

20.03.2019, Beograd - Srpski forum protiv raka dojke - Evropa Dona Srbija organizovao je danas tribinu pod nazivom ”Prevencija kao prioritet” u Press centru UNS-a, sa ciljem da se javnost i novinari upoznaju sa značajem prevencije kroz redovne, periodične i organizovane preglede i ulogom dijagnostike u ranom otkrivanju raka dojke.

Dr Stanislava Otašević, predsednica Evropa dona Srbija, pozdravila je prisutne uz naznaku da je „Rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji“.

„Stope obolevanja od raka dojke u Srbiji blizu su prosečnim evropskim stopama, ali je stopa umiranja od raka dojke vrlo visoka, druga u Evropi, odmah posle Severne Makedonije. Osnovni razlog ovakve situacije je da se rak dojke i dalje otkriva u odmakloj fazi. U većini razvijenih zemalja, stope smrtnosti su značajno smanjene zahvaljujući  ranom otkrivanju i blagovremenoj primeni adekvatnog lečenja“ istakla je dr Otašević.

„Nažalost, rak dojke je za sada nemoguće prevenirati, za razliku od raka grlića materice. Jedino je moguće ranom dijagnostikom sprečiti razvoj bolesti i fatalan ishod", zaključila je dr Otašević.

Dosadašnje statistike kažu da rak dojke otkriven u fazi kada je veličine do jedan centimetar  je praktično izlečiv, odnosno desetogodišnje preživljavanje je 95%“, rekla je prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović i istakla da je „Zlatni standard“ dijagnostike oboljenja dojke mamografija, pregled koji jedini može da vidi prapočetak karcinoma.

Ova vrsta pregleda se obavlja rutinski prvi put sa 40 godina života i predstavlja ličnu kartu tkiva dojke, a filmove je neophodno pažljivo čuvati zbog budućeg poređenja. Sam pregled zahteva manju kompresiju, pa ga je preporučljivo raditi u prvoj polovini ciklusa. Zračenje o kome se mnogo priča je minimalno, ekvivalentno jednom prekookeanskom letu avionom. Naravno, uvek je neophodno proveriti kod kog lekara se ide i na kakvom aparatu radi. Prof.dr Stojanović dodaje da je „Ultrazvučna dijagnostika veoma zastupljena danas jer je neinvazivna i bezbolna, ali ima svoje limite jer je subjektivna  metoda, zavisi od znanja i iskustva lekara koji obavlja pregled“.

Prevencija malignih bolesti je od velikog javnozdravstvenog značaja i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Prevencija faktora rizika je ključni metod za suzbijanje malignih bolesti, a skrining mamofrafija žena ciljne populacije je zlatni standard za rano otkrivanje ili postavljanje dijagnoze raka dojke.

U Srbiji, prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, od raka dojke godišnje oboli oko 4000 žena i premine oko 1600 žena. Ovaj podatak jasno ukazuje na neophodnost sprovođenja preventivnih mera, a naročito potrebu za programom ranog otkrivanja raka, što je prepoznato od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije uvođenjem organizovanog skrininga raka dojke.

Skrining test u programu organizovanog skrininga raka dojke je mamografija, koju treba uraditi jednom u dve godine; ciljna populacija su žene uzrasta 50-69 godina.

U toku je četvrti ciklus organizovanog skrininga raka dojke” rekla je docent dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i naglasila da je “osnovni cilj programa rano otkrivanje ove bolesti, što daje veće šanse za izlečenje i očuvanje kvaliteta života obolelih žena. Od početka organizovanog skrininga raka dojke do kraja 2018. godine, prema podacima Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” otkriveno je oko 850 karcinoma dojke”.

Dr Dragana Jovićević, epidemiolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, je rekla da „Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS),  najznačajniji motiv žena za odlazak na preventivni pregled dojki je preporuka lekara, na prvom mestu ginekologa.  Više od polovine žena navodi da su o raku dojke razgovarale sa svojim lekarom, iako taj razgovor nije uvek bio motiv za odlazak na pregled. Ispitanice navode i da na preglede idu zato što vode računa o svom zdravlju.

Pre desetak godina,  glavni motiv žena za odlazak na pregled bila je preporuka prijateljice ili poruka iz medija; u međuvremenu, zahvaljujući aktivnosti sprovedenih u sklopu Nacionalnog programa skrininga raka dojke, uloga zdravstvenih radnika se značajno povećala.

„Kao razloge zbog kojih ne odlaze redovno na preglede, žene navode da nisu imale problema od strane dojki kao i da u porodici nije bilo raka dojke, što ukazuje na nedovoljnu informisanost žena o skriningu raka dojke – preventivne preglede treba da rade sve žene određenih godina starosti, bez obzira na to što nemaju tegobe i nemaju srodnike obolele od raka", istakla je dr Jovićević.

Nedovoljna informisanost postoji i po pitanju prepoznavanja simptoma raka dojke, značaja genetskih faktora i značaja mamografije. Uputila je preporuku da je potrebno podstaći i unaprediti uključivanje lekara u savetovanje pacijentkinja o skriningu. Ovo se odnosi prvenstveno na dodatno uključivanje lekara opšte prakse, uz kampanje i značajnu podršku medija.

 

Video snimak sa tribine možete pogledati OVDE

Fotografije možete preuzeti OVDE

 

 

Evropa Dona Srbija je osnovana decembra 2016. godine. Ciljevi osnivanja organizacije su da se poboljša edukacija žena o zdravlju dojki, značaju ranog otkrivanja i sprečavanja pojave raka dojke, zalaganju za poboljšanje kvaliteta lečenja i rehabilitacije obolelih kao i zagovaranje jednakih prava i mogućnosti lečenja za sve obolele u institucijama države i zdravstvenom sistemu.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs