Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Sava Šumanović pred francuskom publikom tokom Evropske noći muzeja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

21. 05. 2019.

Sava Šumanović pred francuskom publikom tokom Evropske noći muzeja

Obeležavajući Međunarodni dan muzeja i 15. Evropsku noć muzej protekle nedelje u skoro 50 gradova Srbije i 80 muzeja i galerija na preko 120 lokacija publika je uživala u brojnim kulturnim sadržajima u okviru manifestacije Muzeji za 10 koja je trajala od 13-19. maja.

Sava Šumanović u Parizu (foto: Muzeji za 10)

Istovremeno, Galerija Matice srpske je 17. maja otvorila izložbu Sava Šumanović i tajna pod kupolom u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Francuskoj publici je predstavljen deo opusa Save Šumanovića, koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu " La Coupole " na Mornparnasu 1927. godine.

Narodni muzej u Beogradu (foto: Muzeji za 10)

Pravo oduševljenje publike koja je nestrpljivo čekala u redu tokom Evropske noći muzeja ispred Narodnog muzeja u Beogradu izazvao je nastup ansambla Kolo i učenika Muzičke škole Mokranjac.

Izuzetno jake emocije u Istorijskom muzeju Srbije tokom predstave Vreme časti i ponosa, o razvoju velikog ratnog i ličnog prijateljstva dvojice gorostasa srpske istorije, Vojvode Živojina Mišića i Vojvode Stepe Stepanovića.

Istorijski muzej Srbije (foto: Muzeji za 10)

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u Novom Sadu vrhunac tokom Evropske noći muzeja bio je rezervisan za Lutkarske predstave i pozorište senki, bajkoviti i maštoviti pozorišni performans studenata Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu koje je pre svega najmlađa publika netremice pratila.

U Ćupriji najveću pažnju posetilaca izazvalo je već tradicionalno demonstriranje pucanja iz trešnjevog topa u dvorištu muzeja ali i multimedijalni deo stalne postavke sa 3D animacijom mogućeg izgleda grada Horreum Margi.

Narodni muzeja Toplice u Prokuplju je organizovao nezaboravnu neolitsku naučnu žurku na arheološkom nalazištu Pločnik, gde su najmlađi naučili kako se u davnoj prošlosti pekao hleb i topile rude.

Stanovnici Raške uživali su u izuzetno bogatom programu u organizaciji Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“. Uz koncert Recital za violončelo i klavir, publici su se tokom sedam dana predstavile brojne ustanove kulture: Galerija Matice srpske iz Novog Sada, Muzej rudničko – takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, Muzej slatka iz Kraljeva, kao i Muzej afričke umetnosti, Etnografski muzej i Muzej primenjene umetnosti iz Beograda.

Zavičajni muzej Jagodine (foto: Muzeji za 10)

Pored stalne postavke publika je u Zavičajnom muzeju u Jagodini imala priliku da učestvuje u brojnim kreativnim radionicama: Arheološka slagalica, Muzejski predmeti:starine, retkosti, eksponati, kulturna dobra, Život kao kolaž, Moravski obluci

U Narodnom muzeju u Zrenjaninu, drugu godinu zaredom organizovana je nagradna igra Posetilac-detektiv, kao i nagradni foto konkurs. Publika je imala priliku da vidi projekciju filma Čujte Srbi! Arčibald Rajs u Srbiji 1914-2014.

Najmlađi su se u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu takmičili na tradicionalnom turniru Šah u muzeju, velike šahovske figure su poslužile za igru tokom čitavog dana, dok su mališani iz PU „Sunce“ pripremili tradicionalno i savremeno Dečje poselo.

Tokom trajanja Manifestacije Muzeji za 10 ulaz je bio besplatan

www.muzejisrbije.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs