Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje za javnost SITAB-a - Protest 03.06.2019
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

31. 05. 2019.

Saopštenje za javnost SITAB-a - Protest 03.06.2019

Strukovno udruženje taksi preduzetnika Beograda (SITAB) najavljuje protest 3. juna 2019. godine

 



Saopštenje za javnost SITAB-a - Protest 03.06.2019

"ZAKONITOST RADA KARGO: Resorno Ministarstvo Saobraćaja je više puta objasnilo da Kargo radi u suprotnosti sa zakonom, tako da je taj deo više nego jasan i tu mi nemamo šta da dodamo, sem da insistriramo da se Zakon sprovodi.Kako je ministarstvu saobraćaja sve jasno, a grad dozvoljava da 1.700 vozila krši zakon? Borba protiv sive ekonomije za kargo ne postoji jer nesmetano rade, jedino je Ministarstvo turizma uspešno odradilo svoj posao, i zabranila javno oglašavanje nezakonitog organizovanja javnog prevoza od strane Kargo!


FINANSIJSKI PREGLED: Nezvanično, Kargoo ima 1.700 auto koja rade 24 sata, što može doneti prihod od bruto 100€ dneno.Svi troškovi prevoza i vozila padaju na vozače, vlasnik Kargoo uzima 30%, zarade što znači da vlasnik Kargo zarađuje dnevno 1.700x30€=51.000 €, što možda opravdava nekome da krši zakon i ima hrabrosti da se suprostavi državi.Kako je to moguće, da je jedan pojedinac jači od ZAKONA koja je propisala Republika Srbija? Regularnim taksi preduzetnicima je nemoguće da isplaćuju svoje obaveze jer nam je smanjen obim posla, jer pored Kargo, ogromne su gužve u saobraćaju što otežava rad.Vožnje od 10 min, traju 45 min.

REZULTATI RADA INSPEKCIJE: U izveštaju komunalne policije navodi se da je izvršeno 1.800 kontrola taksi preduzetnika za šest meseci,dok nam  inspekcija nije dala izveštaj i ne odgovara na naše dopise vezano za njihov rad.

Sa druge strane,rezultati rada su ukupno 5 privremeno oduzetih automobila od 1.700 vozila, koja se lako prepoznaju, i nijedna presuda prekršajnog suda, govori da se zakon ne sprovodi prema Kargoo  od nadležnih organa lokalne samouprave, a da prekršajni sud ne donosi presude je takođe veoma uznemiravajuće.

Rezultati rada inspekcije (5 privremeno oduzetih automobila) i broj  vozila koja rade nezakonit prevoz, govore da lokalna samouprava ne sprovodi zakon, a sa druge strane, 1.800 kontrola regularnih taksi preduzetnika za šest meseci ili 30 dnevno, govori da kapacitet postoji. Da se aktivnost inspekcije preusmeri i da od tih 30 pregleda dnevno izvrsi pregled barem 10 vozila Cargoo, svih deset bi bilo oduzeto, jer vozila nemaju saglasnost grada Beograda da vrše prevoz, a vozači nemaju dozvolu da obavljaju taksi prevoz, što oni i rade.

POREZ taksi preduzetnika. U Srbiji ima 17.500 taksi preduzetnika, uplaćuje godišnje preko 20 miliona eura u budžet republike Srbije, i SITAB je dobio od ministarstva saobraćaja i finansija napismeno, da će se i u tom delu zakon sprovoditi, da ko ne plati porez ili ne uđe u reprogram do 06.11.2019.godine biće brisan i oduzeta taksi dozvola.Znači, zakon se primenjuje prema taksi preduzetnicima. KO SME DA SE ODREKNE PRIHODA OD 20 MILIONA EURA I DA DOZVOLI NEKOME DA JAVNI PREVOZ OBAVLjA VAN ZAKONA?

ODGOVORNOST I NADLEŽNOST u sprovođenju Zakona: SITAB je poslao preko sto dopisa nadležnim  organima tražeći primenu zakona, ministarstvo saobraćaja i ministarstvo za lokalnu samoupravu su nam dali nedvosmislen odgovor da je primena zakona u nadležnosti lokalne samouprave. Zašto grad i država ne reaguju, ko štiti vlasnika Kargo?

Zbog svega pasivnosti grada i države na sprovođenju zakona i okretanja glave na nezakonito organizovanje javnog prevoza, prinuđeni smo da da organizujemo PROTEST

CILj PROTESTA: Cilj protesta je da se ukaže državnim organima da se zakon krši, da lokalna samouprava  mora da sprovodi zakon, da inspekcija treba da svakodnevno vrši kontrolu i sprovodi zakon. Paradoksalno je da na ulici tražimo sprovođenje Zakona

TRAJANjE PROTESTA: Protest će trajati od 03.06.2019 godine sa početkom u 11 časova do ispunjenja zahteva, ili dok ne dobijemo pisane garancije da će se Zakon sprovoditi.Očekujemo da nam se obrati neko iz državne uprave kome je stalo da se Zakon sprovodi."

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs