Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Otvaranje izložbe slika i crteža "Morfejeva poseta" akademske slikarke Snežane Vujović Nikolić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

30. 07. 2019. Galerija Zavičajnog muzeja Knjaževac/Utorak, 30. jul u 20 časova

Otvaranje izložbe slika i crteža "Morfejeva poseta" akademske slikarke Snežane Vujović Nikolić

"Morfejeva poseta", izložba slika i crteža akademske slikarke Snežane Vujović Nikolić, biće otvorena u utorak, 30. jula u 20 časova u galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac.

 

 

Izložbu će otvoriti Aleksandar Ristić, v.d. direktora Zavičajnog muzeja Knjaževac, dok će o izložbi i delima na otvaranju govoriti autorka Snežana Vujović Nikolić i Milena Milošević Micić, viša kustoskinja istoričarka umetnosti Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Realizaciju izložbe "Morfejeva poseta" u galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 



„Autor ciklusa slika i crteža Morfejeva poseta Snežana Vujović Nikolić (rođ. 1959, Beograd) je akademski slikar i član ULUSa. Od 1985. ona izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu a njeni radovi se nalaze u javnim i privatnim zbirkama u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Francuskoj, Rusiji, Kanadi i SAD. Ovaj ciklus radova prvobitno se sastojao od devet slikanih dela, od kojih je većina bila izložena pod naslovom Morfejeva poseta u Galeriji Zvono 2016. godine a vremenom je obogaćen sa još tri slike, zamišljene od početka ciklusa, koje ga osmišljavaju i zaokružuju.

Tih dvanaest slika stoji za dvanaest pojmova koji, prema rečima umetnice, predstavljaju različite aspekte njenog identiteta, ali koji istovremeno predstavljaju dvanaest ključnih pojmova ljudskog postojanja. Ti pojmovi, koji uključuju hrabrost, ljubav, mladost, moć, strah, sreću i druge, definisani su u mitologiji i filozofiji evropske antike.

Snežana Vujović Nikolić ih prepoznaje kao metafore otelotvorene u određenim pričama o mitskim bogovima i herojima i zatim ih materijalizuje u svojim radovima. Postupak njihove materijalizacije je takav da umetnica te konstrukte svodi na osnovne forme koje, međutim, jasno pokazuju svoje kompleksne konstrukcije, i koje smešta u pojedinačne njima odgovarajuće eterične prostore.“


(Deo teksta dr Zoje Bojović iz kataloga izložbe "Morfejeva poseta")

 



 

(Foto: www.muzejknjazevac.org.rs)

 

 

Snežana Vujović Nikolić živi i radu u Beograd. Diplomirala 1984. godine je na Fakultetu likovnih umetnosti na odseku slikarstva. Magistrirala je na istom fakultetu 1987. godine.


www.snezanavujovic.com





 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.












Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs