Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Izložba slika rumunskog umetnika Dorina Kolofeanua u Muzeju Vojvodine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

28. 08. 2019.

Izložba slika rumunskog umetnika Dorina Kolofeanua u Muzeju Vojvodine

U četvrtak, 29. avgusta 2019. godine u 13 sati (MUzej Vojvodine, Dunavska 35) biće otvorena izložba slika rumunskog umetnika Dorina Kolofeanua.

 

Nakon potpisivanja Ugovora o saradnji između Muzeja Vojvodine i Muzeja umetnosti u Temišvaru, gostovanje ove izložbe predstavlja prvi korak kulturne razmene ove dve institucije i jedan od vidova kulturne saradnje Temišvara i Novog Sada – evropskih prestonica kulture 2021. godine.

Izložbu će otvoriti Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a prisutnim gostima će se obratiti: dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, prof. dr Viktor Nojman, direktor Muzeja umetnosti u Temišvaru, Damian Flora, poslanik u Rumunskom parlamentu i potpredsednik Odbora za kulturu, prof. dr Miodrag Milin i umetnik Dorian Koltofeanu.

 

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Odeljenje za odnos s javnošću i pedagoški rad Muzeja na broj telefona 525 059 ili na elektronsku adresu pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

 

- - -

Dorin Koltofeanu rođen je 1950. godine u mestu Intorsura Buzauluj (Rumunija). Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Bukureštu – u klasi priznatog rumunskog umetnika Kornelija Babe. Od 1979. do 2007. redovno je učestvovao na izložbama Udruženja likovnih umetnika Rumunije, a do danas je imao brojne samostalne izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dorin Koltofeanu, autentični stvaralac sa odnegovanim osobenim stilom, predstaviće se novosadskoj publici sa preko šezdeset odabranih radova.  Inspiraciju za teme i motive Koltofeanu pronalazi u emotivnim doživljajima i sećanjima ukorenjenim u bližoj ili daljoj prošlosti, a delikatnom hromatskom paletom naglašava transcedentnost magičnih prizora stvarajući hipnagogičku atmosferu.

Likovnim sredstvima – promišljenom, svedenom formom i nežnim, pastelnim koloritom, on preobražava osećaje, iskustva i znanja stvarajući snolike svetove, dubljeg, simboličkog značenja. Njegovo delo ukazuje na intimnu opservaciju umetnika osobenjaka usmerenog na sopstvenu viziju i percepciju stvarnosti. Pod snažnim uticajem emocija nastaju intimističko-poetski prizori sekvenci života u kojima se prepliću realno i imaginarno, stvarnost i snovi.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs