Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Izložba "Odevanje u smederevskom kraju – tradicionalni i evropski kostim u fotografskoj i likovnoj građi od sredine 19. veka do 1918. godine"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

02. 09. 2019.

Izložba "Odevanje u smederevskom kraju – tradicionalni i evropski kostim u fotografskoj i likovnoj građi od sredine 19. veka do 1918. godine"

Nova izložba Muzeja u Smederevu pod nazivom "Odevanje u smederevskom kraju – tradicionalni i evropski kostim u fotografskoj i likovnoj građi od sredine 19. veka do 1918. godine" biće svečano otvorena 5. septembra u 18 časova (Muzej u Smederevu), u okviru ovogodišnje 132. Smederevske jeseni i trajaće do 31. oktobra.

 

 

 

Za upoznavanje i proučavanje kulture odevanja u prošlosti, pored sačuvanih materijalnih artefakata, pisanih i usmenih podataka, značajan izvor podataka pružaju nam i vizuelni izvori nastali u proučavanom periodu.

Na izložbi je predstavljen izbor fotografija i dela likovne umetnosti nastalih u periodu od sredine 19. veka do 1918. godine na kojima su smederevski građani i građanke i žitelji smederevskih sela u odeći koja je nošena u navedenom periodu u ovoj sredini.

Cilj izložbe je da se upotpune dosadašnja saznanja iz drugih vrsta izvora i upoznaju nosioci kulture seoske i gradske sredine u navedenom periodu.
 

Predstavljeni materijal potiče iz zbirki Muzeja u Smederevu i Etnografskog muzeja u Beogradu, iz fonda Muzeja nauke i tehnike, nekoliko fotografija je iz privatnih porodičnih albuma, dok jedan izloženi crtež predstavlja ilustraciju iz knjige dostupnu na internetu kao i dve fotografije iz Prvog svetskog rata.

Na izložbi, likovni materijal je zastupljen sa jednim originalnim delom – portretom nepoznate Smederevke, rad Arsenija Petrovića oko 1844. godine, dok ostali materijal predstavljaju fotografije i reprodukcije likovnih dela nastalih tokom druge polovine devetnaestog veka.
 
Izloženu fotografsku građu čini materijal nastao u periodu od sredine 19. veka do 1918. godine u različitim društveno-političkim uslovima i povodima. Na najvećem broju fotografija prikazani su Smederevci i Smederevke iz imućnih građanskih porodica odeveni u tradicionalnu građansku nošnju i evropski kostim, zatim žitelji smederevskih sela odeveni kako u tradicionalnu seosku nošnju tako i u delove građanske nošnje i evropskog kostima. Na fotografijama iz perioda Prvog svetskog rata zabeležena je praznična, ali i svakodnevna radna muška i ženska odeća.

 

Autorka izložbe je Gordana Miletić, viši kustos etnolog smederevskog muzeja.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs