Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  “Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

20. 12. 2019.

“Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja“

Okrugli sto u okviru EU projekta pod nazivom “Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja“ biće održan u ponedeljak, 23. decembra 2019. godine, sa početkom u 11 časova, u Eureka centru u Dubrovačkoj ulici br 6, Beograd.


Opština Stari grad, u partnerstvu sa ADRA Srbija, sprovodi projekat „Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja“. Projekat se sprovodi u okviru Programa IPA 2016 "EU podrška inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma" koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština(SKGO).   
               
Cilj projekta je da poboljša socijalne i ekonomske uslove romske populacije na teritoriji Opštine Stari grad putem preduzimanja afirmativnih mera za zapošljavanje. Projekat treba da doprinese smanjenju siromaštva Roma kroz ekonomsko osnaživanje, stručnu obuku i povećanje poslovne pismenosti. Aktivnosti se zasnivaju na obrazovnom i ekonomskom osnaživanju koje pruža konkretne i relativno brze mogućnosti ostvarivanja prihoda.

Korisnici projekta su mladi Romi od 16 do 40 godina. U toku projekta koji traje do septembra 2020, biće odabrano 20 korisnika za proces stručnog osposobljavanja u licenciranoj obrazovnoj instituciji. Njih 10 bi trebalo da stažira,bude na praksi u odabranim firmama i preduzećima. Cilj je da se njih 10 zaposli nakon završetka projekta.

Oni koji nemaju završenu osnovnu školu trebalo bi, uporedo sa stručnom obukom, da po ubrzanom procesu završavaju i osnovnu školu.

Opština Stari grad organizovaće u svojim prostorijama uz korišćenje svoje tehničke opreme, pripremne radionice za profesionalno obrazovanje. Projekat uključuje mentorsku podršku, kao i materijalnu pomoć u vidu higijenskih proizvoda, odeće,i drugih vitalnih artikala, u zavisnosti od potreba.

 

 

Opština Stari grad u partnerstvu sa ADRA Srbija sporovodi projekat „Osnaživanje romske populacije u pogledu mogućnosti zapošljavanja“. Projekat se sprovodi u okviru Programa IPA 2016 "EU podrška inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma" koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština(SKGO).

 Cilj projekta je poboljšanje socijalne i ekonomske pozicije romske populacije na teritoriji Opštine Stari grad putem preduzimanja afirmativnih mera zapošljavanja. Projektnim planom, predviđeno je da dvadeset predstavnika romske populacije, starosne dobi od 16 do 40 godina, sa teritorije Opštine Stari grad, tokom 2019. i 2020. godine, završe obuke poslovne komunikacije, poznavanja rada na računaru i strukovnu obuku. Polaznici koji nemaju osnovno školsko obrazovanje dobiće priliku da  nastave školovanje i dobiju diplomu osnovne škole.
Kako bi se povećala zaposlenost romske populacije, na teritoriji Opštine Stari grad, za deset, najboljih, polaznika organizovana je plaćena radna praksa, kod poslodavca, koja bi trebalo da rezultira formalnim zapošljenjem.

 Više o projektu možete saznati nahttp://www.starigrad.org.rs/projekat-osnazivanje-romske-populacije-u-pogledu-mogucnosti-zaposljavanja/

 Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport.

EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs