Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Dve decenije Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

19. 02. 2020.

Dve decenije Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici

Kovačica, 18.2.2020 - "Opština Kovačica, dvadestu godinu zaredom, obeležiće Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februara, uz bogat kulturno-umetnički program, u kome će učestvovati brojni istaknuti umetnici i glumci, kao što su Ivan Bekjarev, Ljiljana Blagojević, Lidija Vukićević i Svetislav Bule Goncić, dok će na centralnoj manifestaciji obeležavanja biti prisutne brojne visoke zvanice, među kojima će biti i Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje" – izjavio je Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica, na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, koja je organizovana povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici.

 

"Ponosni smo na naše umetničko stvaralaštvo koje je poznato svuda u svetu, ali i na nastojanja države Srbije da u saradnji sa Slovačkom predloži da se na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva uvrsti naivna umetnost Slovaka iz Kovačice, ali i na činjenicu da pune dve decenije opština Kovačica, kao jedna multietnička i multikulturalna sredina, uspešno radi na očuvanja svih maternjih jezika na njenoj teritoriji, ali i na promociji višejezičnosti i kulturne različitosti" – rekao je Garašević.

Direktorka Galerije naivne umetnosti Ana Žolaj Barca skrenula je pažnju na izložbu "Karavan naive" koja će biti otvorena od 24. februara do 1. marta u Kovačici, a potom će gostovati u Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Banjaluci.

Glumica Ljiljana Blagojević izrazila je ogromno zadovoljstvo i čast što je deo tako duge tradicije koja slavi maternji jezik. Duhovnu vertikalu jednog naroda čini jezik i bez njega ne postojimo. Te različitosti koje opština Kovačica neguje govori o njihovoj visokoj svesti i to mesto jeste malo, ali je i veliko zbog svoje kulture – dodala je Blagojević.

Ivan Bekjarev ukazao je poštovanje i divljenje na trajanju i opstanku i pozvao sva mesta da se ugledaju na Kovačicu i njen trud i borbu za kulturu.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs