Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Vang Ji: Poseta Dačića Kini dokaz neuništivog čeličnog prijateljstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

26. 02. 2020.

Vang Ji: Poseta Dačića Kini dokaz neuništivog čeličnog prijateljstva

U specifičnom trenutku kada se kineski narod svom snagom bori protiv epidemije, poseta srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića pokazuje prijateljske odnose srpskog naroda prema kineskom narodu, rekao je državni savetnik Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji, ocenjujući da je to dokaz neuništivog „čeličnog prijateljstva“ Kine i Srbije i dobre tradicije međusobne podrške u najtežim trenucima, što Kina veoma ceni i kineski narod će to zauvek pamtiti.

(Foto: http://serbian.cri.cn/mobile/20200226/8a8c57c2-da4d-8704-828f-2f6da88a7b95.html)

 

Vang je na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka u Pekingu rekao da je Dačić prvi šef diplomatije, i zvaničnik druge države, koji boravi u poseti Kini otakako je izbila epidemija novog konoravirusa.

Vang je naveo da je tokom sastanka Dačića upoznao sa napretkom Kine u organizaciji prevencije i kontrole širenja epidemije i na planu ekonomskog i društvenog napretka. „Uvereni smo, sposobni i sigurni da ćemo brzo pobediti epidemiju i ostvariti ovogodišnje ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja“, podvukao je Vang.

On je rekao da je epidemija zajednički izazov čovečanstva i na nju treba međunarodna zajednica da reaguje “sa rukom u ruci”. Borba protiv epidemije nema granice, narodi širom sveta moraju da se bore rame uz rame, dodao je on.

Šef kineske diplomatije je istakao da je pod čvrstim vođstvom predsednika Si Đinpinga, Kina na prvom frontu bojišta bez topovskog dima, i da odlučno snosi obavezu očuvanja zdravlja kineskog i drugih naroda, čvrsto braneći odbrambenu liniju u sprečavanju širenja epidemije, čime je izborila vreme i prostor za ceo svet da reaguje na epidemiju i dala doprinos i žrtve za globalno javno zdravlje.

Državni savetnik Kine je naglasio da se Kina nalazi u ključnoj fazi prevencije i kontrole epidemije, kada ona preti i drugim zemljama. „Kina se neće povući i neće isključivo brinuti sama o sebi. Nastavićemo istovremeno sa radom na sprečavanju širenja epidemije, proširićemo međunarodnu i regionalnu saradnju, i blagovremeno ćemo deliti sa drugim zemljama i Svetskom zdravstvenom organizacijom informacije i iskustva, koordinisaćemo političke mere i resurse, kako bismo zajednički prebrodili poteškoće“, rekao je Vang.

 

Dačić: Srbija i Kina se zajedno bore u teškim trenucima

 

Srpski ministar Dačić je rekao na konferenciji za novinare u Pekingu da srpski narod još pamti da su sa njim rame uz rame stajali kineski prijatelji za vreme NATO bombardovanja.

“Kineski narod se tada nije plašio hegemonističkih bombi, i srpski narod se sada ne plaši novog tipa virusa. Saosećamo se sa bratskom Kinom i zajednički se borimo u teškim trenucima”, kazao je on.

Šef srpske diplomatije je rekao da je kineski narod na prvom frontu borbe protiv epidemije dao doprinos i žrtve kako bi se obezbedilo zdravlje i bezbednost naroda širom sveta, što zaslužuje poštovanje čovečanstva.

„Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanon Gebrejesus je visoko ocenio mere i pozitivne efekte kineske borbe protiv epidemije. Srbija kritikuje pojedine zemlje koje su politizovale incident i prenaglašeno reagovale na epidemiju. Srbija veruje da će Kina, pod čvrstim rukovodstvom Komunističke partije Kine, kineske vlade i zahvaljujući jednodušnim naporima kineskog naroda, što pre pobediti epidemiju novog konoravirusa“, rekao je Dačić.

 

Autor: http://serbian.cri.cn/mobile/20200226/8a8c57c2-da4d-8704-828f-2f6da88a7b95.html

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs