Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA): "AKPA traži da Ustavni sud privremeno zabrani izbor novih članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

18. 09. 2020.

Saopštenje Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA): "AKPA traži da Ustavni sud privremeno zabrani izbor novih članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca"

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) je danas podneo inicijativu za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o Visokom savetu sudstva koja onemogućava više od 400 novoizabranih sudija da učestvuju na izborima za kandidata za člana Visokog saveta sudstva (VSS) iz reda sudija i zatražio da Ustavni sud naloži zabranu sprovođenja ovih izbora do konačne odluke Ustavnog suda, povodom čega je održana današnja koferencija za novinare.

Članovi VSS su predsednik Vrhovnog kasacionog suda, ministar nadležan za pravosuđe, predsednik odbora za pravosuđe Narodne skupštine, šest sudija i po jedan predstavnik profosure i advokature. Mandat izbornih članova traje 5 godina i u naredna tri meseca bi trebalo da se sprovede postupak izbora kandidata za sledeći saziv. Šest kandidata koji predstavljaju sudije u ovom nezavisnom telu biraju njihove kolege sudije. Međutim, nemaju sve sudije pravo glasa u ovom postupku

“AKPA smatra zakonsku proceduru diskriminatorskom, neustavnom i protivnom načelima sudijske nezavisnosti i međunarodnomim standardima, jer eliminiše iz ovog procesa one sudije koje su na tzv. probnom trogodišnjem mandatu” naveo je sudija Siniša Trifunović.

On je dodao da VSS kao nezavisan organ koji treba da štiti sudstvo i sudije od neprimerenih uticaja neće moći da garantuje njihovu nezavisnost ukoliko ne bude imao legitimitet, te da sve sudije u Srbiji moraju imati jednaka prava kako bi se svim građanima garantovala jednaka pravna zaštita.

“Prvi posao ministra pravde u novom mandatu treba da bude predlaganje Narodnoj skupštini izmene ovog Zakona kako bi se diskriminatorsko rešenje, koje ne postoji nigde u okruženju, uklonilo iz pravnog sistema, te želja AKPA nije blokiranje izbornog procesa već njegovo regulisanje na ustavnopravno prihvatljiv i demokratski način”, dodao je Trifunović.

Ilustrativan je i primer Prvog osnovnog suda u Beograu, kao najvećeg suda u Republici Srbiji, u kome sudijsku funkciju obavljalo 152 sudija od kojih 66 sudija privi put izabranih na trogodišnji mandat, iz čega proizlazi da 43% sudija ovog suda nemaju pravo učešća u izbornom procesu.

Ustavnu inicijativu koja se odnosi na identičnu odredbu Zakona o Državnom veću tužilaca i privremenu zabranu sprovođenja izbora u tužilaštvima predstavio je Stefan Petrović, zamenik Prvog osnovnog javnog tužioca u Beogradu.

“Ukoliko bi se izbori za izborne članove Državnog veća tužilaca, održali na današnji dan, na teritoriji Beograda, ukupno 35% zamenika javnih tužilaca osnovnih javnih tužilaca ne bi imalo pravo glasa. I situacija na teritoriji Republike Srbije je još kritičnija. Od ukupno 439 zamenika JT u osnovnim tužilaštvima, 203 zamenika u osnovnim javnim tužilaštvima je izabrano na period od 3 godine, što u procentima znači da 46% zamenika u osnovnim tužilaštvima u Srbiji, nema pravo glasa, skoro polovina zamenika”, naveo je Petrović i zaključio da bi rezultati ovako sprovedenih izbora za članove DVT bili nelegitimni i ne bi projektovali pravu izbornu volju nosilaca javnotužilačke organizacije.

 

Predlog za povećanja plata

Sudija Dejan Milovanović je ukazao na problem preopterećenosti parničnih odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu i Trećeg osnovnog suda u Beogradu koja je izazvana specifičnom mesnom nadležnošću ovih sudova i podnošenjem tzv. masovnih tužbi protiv poslovnih banaka. “Dovodi se u pitanje pravo na suđenje u razumnom roku, zbog čega trpe i građani i država”, naveo je Milovanović, i pozvao na iznalaženje rešenja ovog problema, po ugledu na pilot presude Evropskog suda za ljudska prava ili uvođenje kolektivnih tužbi. Predložio je, u ime AKPA, da se sudijama koje postupaju u pariničnim materijama ovih sudova povećaju plate jer postoji očigledna disproporcija operećenosti ovih sudova i svih drugih osnovnih sudova u Republici.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs