Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Projekcija dokumentarne TV emisije iz serijala „Portreti“ o umetniku Đorđu Andrejeviću Kunu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

17. 11. 2020.

Projekcija dokumentarne TV emisije iz serijala „Portreti“ o umetniku Đorđu Andrejeviću Kunu

U okviru programa izložbe Delatnost grupe „Život“ na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tokom četvrte decenije 20. veka autorke msr Marijane Vaščić, laureatkinje Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, u četvrtak, 26. novembra u 19 časova (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) biće priređena projekcija polusatnog dokumentarca snimljenog povodom desetogodišnjice smrti Đorđa Andrejevića Kuna.

 

TV Film Đorđe Andrejević Kun – serijal Portreti

Četvrtak, 26. novembar, 19 časova: (RTV Beograd 1974, režija Milan Topolovački)

Uz svedočenja savremenika poput prof. Đorđa Mano Zisija, emisija uvodi gledaoca u umetnikov životni i radni prostor, pominjući između ostalog i delovanje grupe „Život“ kao jedinstven primer prožimanja umetnosti i politike u četvrtoj deceniji 20. veka.

 

O IZLOŽBI

Izložba se fokusira na delovanje umetničkog kolektiva „Život“ od osnivanja koje se vezuje za 1934. godinu, pa sve do 1940. godine kada je održan njihov poslednji sastanak, nakon kojeg su usledila brojna hapšenja umetnika, što se smatra simboličkim krajem grupe. Grupa koja je funkcionisala kao umetničko-politički pokret postala je stožer socijalne umetnosti četvrte decenije i sinonim za angažovanu umetnost.

Prema konceptu nagrađenog rada, izložene su u najvećem broju grafike, ali takođe i odabrani crteži, kroz koje su predstavljeni neki od najznačajnijih radova ključnih protagonista ove grupe. Postavka obuhvata dela iz muzejskih i privatnih kolekcija: Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Fondacije Vujičić kolekcije, čime je formirana celina radovakoji međusobno korespondiraju i omogućavaju analizu ideologije ove grupe.

Organizacija izložbe je, osim pozajmice dela, zasnovana i na saradnji sa institucijama i pojedincima, među kojima su Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine i gospođa Mira Kun. Realizaciju izložbenog projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Generali osiguranje, Srbija.

Izložba traje od 22. oktobra do 27. decembra 2020. godine, uz raznovrstan program, koji se odvija u skladu s propisanim merama.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs