Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Rosa Dan pešačenja - najveća pešačka manifestacija 23. septembra na Vlasini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

12. 09. 2023.

Rosa Dan pešačenja - najveća pešačka manifestacija 23. septembra na Vlasini

Planinarski savez Srbije (PSS) poziva sva planinarska društva, prosvetare, porodice, studente, đake i druge građane da se uključe u obeležavanje Rosa Dana pešačenja koji će biti održan 23. septembra, a centralna manifestacija počeće u 9.30 ispred Vizitorskog centra na Vlasini.

Rosa Dan pešačenja je dan u godini u kojem PSS pod sloganom "Korak bliže zdravlju" želi da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije i da kod građana podigne svest o aktivnom i redovnom pešačenju, kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja.

Na Vlasini će biti organizovane šetnje kraćim i dužim stazama koje su izgrađene i revitalizovane u okviru velikog projekta „Vlasina-čista ljubav“ a koji su realizovali Koka kola sistem, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNPD), opština Surdulica i PSS. Obnovljeno je oko 40 kilometara staza, koje vode ka vrhovima planina Gramada i Čemernik, a biće promovisana i potpuno nova edukativna staza dužine 7 kilometara.

Jedan od ciljeva manifestacije je i da podstakne izgradnju pešačko-turističke infrastrukture, o kojoj će brinuti planinarske organizacije uz saradnju i pomoć lokalnih samouprava, što će u konačnici imati višestruki značaj za razvoj sporta i turističkih potencijala.

PSS Dan pešačenja u Srbiji, koji su podržali i Ministarstvo sporta i Ministarstvo za obrazovanje Vlade Republike Srbije, tradicionalno organizuje od 2017. godine i od tada, svake godine na oko 90 lokacija širom Srbije pešači više od 10.000 registrovanih učesnika, a pretpostavlja se da je broj onih koji nisu registrovani znatno veći.

Akcija je besplatna i prilagođena svima. Svi koji žele da se priključe tom svojevrsnom prazniku zdravog života detaljne informacije mogu dobiti kod svojih lokalnih planinarskih društava i na sajtu Planinarskog saveza Srbije. Do danas se manifestaciji priključilo oko 50 mesta Srbije sa više od 60 organizacija, a broj prijavljenih raste iz sata u sat.

Kontakti osoba iz Planinarskog saveza Srbije

Iso Planić, predsednik PSS: +381658094065,

Valentina Tokovć, načelink PSS +381642860111,

Darko Dozet, predsednik Komisije za informisanje PSS +381695120101,

Ivana Ivanlević, predsednica Komisije za marketing PSS  +381389910,

Za regionalne i lokalne medije, ali i sve zainteresovane na sledećem linku dostavljamo spisak aktivnosti po do sada prijavljenim mestima Srbije.

Na spisku se nalaze  kontakati klubova organizatora kojima se možete obartiti za izjave, gostovanja ali i potonje izveštaje:

https://pss.rs/dan-pesacenja-2023-najava/dan-pesacenja/2023/

(Stranica se osvežava svakodnevno unošenjem novoprijavljenih mesta)

Link do video materijala  manifestacije koji slobodno možete koristiti: target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=bWLSnkfvZGk

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs