Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Porodica Draška Šćekića izdala neobjavljeni rukopis „Crnogorska vladarska kuća Petrović Njegoš i Rusija“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

07. 11. 2023.

Porodica Draška Šćekića izdala neobjavljeni rukopis „Crnogorska vladarska kuća Petrović Njegoš i Rusija“

U znak poštovanja prema preminulom Drašku Šćekiću, novinaru i književniku, porodica je objavila rukopis na kom je radio. Naslov „Crnogorska vladarska kuća Petrović Njegoš i Rusija“ opisan je dodatno rečima – istoriopis ili predaja saznatog.

 


„Što slijedi nije istorija, studija ili rasprava, no predaja saznatog o nastanku i opstanku Crne Gore i njenim znamenitim vladarima, što se nehatno ili pak zlurado pohranjuje u sarkofag zaborava", prve su reči autora.

Dukljansko doba, Doba Zete, Nastanak Crne Gore podnaslovi su koji se nižu, Vladika Danilo stiže u Rusiju...Vjenčanje Crne Gore sa morem...Poslednji dani i potomci...

Recenzent je književnik Vladislav Arsenović. Knjiga ima 253 strane i katalogizovana je u Narodnoj biblioteci Srbije.

Draško Šćekić je rođen 1931. godine u Beranama u Crnoj Gori. Seli se u Banjaluku i Travnik. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

 

Nekoliko godina službovao je kao učitelj u selima istočne i centralne Bosne. Od 1958. do 1976. godine radi kao novinar i književnik u Sarajevu. Od 1977. godine je u Podgorici (tada Titogradu), da bi u Beogradu počeo da živi 1997. godine.

Prvi roman „Planina“ 1966. godine proglašen je za knjigu godine za mlade u ondašnjoj Jugoslaviji i nagrađen sa priznanjem „Mlado pokoljenje“.

„To je bila“, pisala je „Politika“ 12. februara 1967. godine, „jedna od tri velike književne nagrade otišle u Sarajevo. NIN-ova `Narodna kritika` Meši Selimoviću za `Derviš i smrt`, `Zmajeva nagrada` Maku Dizdaru za zbirku `Kameni spavač` i nagrada `Mlado pokoljenje` za knjigu `Planina` debitanta literature za djecu Draška Šćekića“.

Šćekićev drugi roman za mlade imao je naziv „Zlatne legende“. Usledila je i knjiga pesama za najmađe „Radio-kljun“ (1973).

„Putujući Crnom Gorom“ delo je Draška Šćekića objavljeno u Podgorici 1984. godine koje je prevedeno na engleski i ruski jezik.

Ovaj književnik je 1984. godine objavio u Podgorici „Pet vijekova do slobode“, knjigu koja u roku od 60 dana doživljava dva izdanja. Usledila su dela „Sorabi- istina o srpstvu od iskona“ (2000) i „Pamti ih narod i istorija“ (2014).

Šćekić je preminuo 2018. godine u Beogradu. Njegov sin Drenko Šćekić je u znak sećanja objedinio rukopis i nedavno objavio knjigu „Crnogorska vladarska kuća Petrović Njegoš i Rusija“.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs