Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Promocija knjige Draška Šćekića: „Crnogorska vladarska kuća Petrović Njegoš i Rusija“ 14. decembra u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

11. 12. 2023.

Promocija knjige Draška Šćekića: „Crnogorska vladarska kuća Petrović Njegoš i Rusija“ 14. decembra u Beogradu

Knjiga Draška Šćekića: „Crnogorska vladarska kuća Petrović Njegoš i Rusija“ biće promovisana 14. decembra u 19 sati, u Srbskom kulturnom centru “Ćirilica” (Skerlićeva 12 – u blizini Narodne biblioteke Srbije).

 

Govornici na promociji:

- Nebojša Damjanović, istoričar

- Dragan Vujačić, novinar

- Drenko Šćekić, izdavač i sin autora

 

U znak poštovanja prema preminulom Drašku Šćekiću, novinaru i književniku, porodica je objavila rukopis na kom je radio. Naslov „Crnogorska vladarska kuća Petrović Njegoš i Rusija“ opisan je dodatno rečima – istoriopis ili predaja saznatog.


 

image1


„Što slijedi nije istorija, studija ili rasprava, no predaja saznatog o nastanku i opstanku Crne Gore i njenim znamenitim vladarima, što se nehatno ili pak zlurado pohranjuje u sarkofag zaborava", prve su reči autora.

Dukljansko doba, Doba Zete, Nastanak Crne Gore podnaslovi su koji se nižu, Vladika Danilo stiže u Rusiju...Vjenčanje Crne Gore sa morem...Poslednji dani i potomci...

Recenzent je književnik Vladislav Arsenović. Knjiga ima 253 strane i katalogizovana je u Narodnoj biblioteci Srbije.

Draško Šćekić je rođen 1931. godine u Beranama u Crnoj Gori. Seli se u Banjaluku i Travnik. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

image3

 

Nekoliko godina službovao je kao učitelj u selima istočne i centralne Bosne. Od 1958. do 1976. godine radi kao novinar i književnik u Sarajevu. Od 1977. godine je u Podgorici (tada Titogradu), da bi u Beogradu počeo da živi 1997. godine.

Prvi roman „Planina“ 1966. godine proglašen je za knjigu godine za mlade u ondašnjoj Jugoslaviji i nagrađen sa priznanjem „Mlado pokoljenje“.

„To je bila“, pisala je „Politika“ 12. februara 1967. godine, „jedna od tri velike književne nagrade otišle u Sarajevo. NIN-ova `Narodna kritika` Meši Selimoviću za `Derviš i smrt`, `Zmajeva nagrada` Maku Dizdaru za zbirku `Kameni spavač` i nagrada `Mlado pokoljenje` za knjigu `Planina` debitanta literature za djecu Draška Šćekića“.

Šćekićev drugi roman za mlade imao je naziv „Zlatne legende“. Usledila je i knjiga pesama za najmađe „Radio-kljun“ (1973).

„Putujući Crnom Gorom“ delo je Draška Šćekića objavljeno u Podgorici 1984. godine koje je prevedeno na engleski i ruski jezik.

Ovaj književnik je 1984. godine objavio u Podgorici „Pet vijekova do slobode“, knjigu koja u roku od 60 dana doživljava dva izdanja. Usledila su dela „Sorabi- istina o srpstvu od iskona“ (2000) i „Pamti ih narod i istorija“ (2014).

Šćekić je preminuo 2018. godine u Beogradu. Njegov sin Drenko Šćekić je u znak sećanja objedinio rukopis i nedavno objavio knjigu „Crnogorska vladarska kuća Petrović Njegoš i Rusija“.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs