Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Predstavnici AIA i Stojanović: Problemi osoba sa hendikepom nevidljivi i u izbornim kampanjama i na glasačkim mestima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

15. 12. 2023.

Predstavnici AIA i Stojanović: Problemi osoba sa hendikepom nevidljivi i u izbornim kampanjama i na glasačkim mestima

"Objave političkih stranaka i pokreta koje se odnose na prava i položaj osoba sa hendikepom u jeku predizborne kampanje bile su na nivou statističke greške", rekao je izvršni direktor Akademske inkluzivne asocijacije (AIA) Milan Janković na konferenciji za novinare održanoj u Pres centru.

Kada se u objavama i spotovima političkih stranaka i pokreta pojave osobe sa hendikepom, akcenat se, kako je rekao Janković, stavlja na velikodušnost članova stranaka prema njima. Na taj način se, dodao je on, osobe sa hendikepom stavljaju u podređeni položaj i dodatno stigmatizuju.

Konferencija  

Još jedan od problema je, kako je istakao Janković, to što je osobama sa hendikepom praktično onemogućeno da glasaju jer glasačka mesta nisu dovoljno prilagođena.

"Na dan izbora su nam se javljale osobe sa hendikepom koje su zvale biračke odbore da zakažu glasanje od kuće. Niko se nije odazivao", ispričao je on.

Janković je dodao da je Akademska inkluzivna asocijacija utvrdila da dve trećine biračkih mesta nema ni osnovne elemente pristupačnosti, a na sve to dodaju se i neprijatnosti koje osobe sa hendikepom doživljavaju na glasačkim mestima.

Primer je, kaže on, neprijatnost koju je doživela slepa devojka sa kojom je bio u kontaktu prošle godine.

"Kada je rekla personalnom asistentu koji redni broj da zaokruži, iz biračkog odbora su joj rekli da joj se glas neće uračunati. Oni su istakli da niko ne sme da zaokružuje osim nje", rekao je Janković.

Prisutni su podsetili da je Republička izborna komisija (RIK) objavila Vodič koji bi trebalo da služi kao mehanizam za pružanje podrške osobama sa hendikepom. Istakli su, međutim, da vodič nije idealno koncipiran, ali da je njegova primena još problematičnija.

Kao još jednan od problema, Kuzmanović je naveo needukovanost članova biračkih odbora, koju je, kako kaže, "osetio i na svojoj koži".

"Proces glasanja je za mene trajao više od 45 minuta jer ljudi iz odbora nisu znali šta da rade kada su u pitanju slepe osobe. Na licu mesta su čitali Vodič RIK-a za glasanje osoba sa hendikepom i bilo je vrlo neprijatno", ispričao je Kuzmanović.

Zbog svih otežavajućih okolnosti, osobe sa hendikepom, kako je rekao, nekad odustaju od glasanja, a o tome svedoči i podatak Akademske inkluzivne asocijacije da osobe sa hendikepom tri puta manje od ostalih ostvaruju svoje glasačko pravo.

Politikolog dr Boban Stojanović rekao je da bi trebalo da živimo u savremenom izbornom sistemu koji odlikuje jednakost političkih subjekata.

"Stara krilatica 'jedan čovek, jedan glas' zaista bi trebalo da predstavlja osećaj da smo svi jednaki. Međutim, kada znate da veliki deo populacije ne može da ostvari svoje pravo na izborima, shvatite da je neko 'jednakiji' od drugog", rekao je on.

Stojanović je podsetio na to da običan čovek tek jednom u četiri godine ima priliku da utiče na način na koji će živeti i dodao da ako neko nema prostora ni tad da particira, onda zaista postoji problem.

"Često sam na obukama koje sam držao slušao komentare da nije najvažnije da neka osoba sa hendikepom glasa. Želeo bih da naglasim da je glasanje najvažnije jer menja sve ostalo. Bez obzira na to za koga odluči da glasa, čovek ima osećaj da se zaista pita o nečemu u svom životu", istakao je on.

Autor: A. Ničić (foto: Press centar UNS)


*U domaćem zakonodavstvu i međunarodnim konvencijama koje je naša zemlja ratifikovala koristi se termin “osoba sa invaliditetom”. Međutim, pojedina udruženja građana, među kojima je i Akademska inkluzivna asocijacija, smatraju da je sintagma “osoba sa hendikepom” adekvatniji prevod termina „person with disabilities“. Termin „osobe sa hendikepom“ upućuje na širu grupu ljudi, odnosno, na sve kojima je potreban neki vid podrške u funkcionisanju, a pritom ne sadrži koren reči "invalidus" koji označava onesposobljenost.

__________________________________________________________________________

Rad Udruženja novinara Srbije (UNS) podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs